• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Teknik Meningkatkan Kelajuan Streamyx

66 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

huhuhuh first time aku dgr mcmni. Sebenarnya byk benda yg blh melibatkan slow. Kebanyakkannya melibatkan wiyer telefon tu sendiri. Ko buat la dummy atau tweak mcmana sekalipun kalau dah wire telefon makan umo 10 - 20 thn lbh2 lagi berdekatan dgn kabel elektrik mmg takkan dapat speed yg dingini. Tu belum lagi tengok faktor kabel yg dekat luar maksudkan aku cable dri exchange ke cabinet atau fibre box. Belum lagi sentuh DP dkt tiang telefon tu. Faktor "earth" pun nak kena tgk gak. Kalau betul2 ko nak tgk korang punya speed pakat pinjam mmber yg ada fluke test dari dkt last point tu. Nti dapat la tgk db speed tu berapa. Thats why la derang ckp speed dia berdasarkan best effort basis. Kesimpulannya streamyx ni nasib2 la......

Edited by Gigabyte

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

soket putih tu tak payah guna(seperti yg di tunjukkan dlm gambar en.abexpert) buat sambungan terus gunakan cabel yg telekom gunakan...barulah ader bezanya.....lepas tu tengoh hasilnya memang adaer beza kelajuannya ..hari ini saya test speedometer saya mencecah 1077Mbps walaupun beberapakali test bacaanya kekal...utk makluman saya gunakan pentium 4 dgn proseser 2.8 Ghz dan RAM 1 G

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

abis kalo tenet RM44 cam aku leh buat cara yang sama tak?..ada beza tak kalo aku buat...skill ko tu power tapi kalo takde spliter kalo high current ke petir tentu naya tepon nagn modem tu...kalo pakai spliter diod LED yang terbako kan? (diod yg aku maksudkan tu adalag LED yang berkelip mase tepon bunyi.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

member sebelah rumah langan tenet 512Mbps sebelum ni paling tinggi dia dpt 380Mbps lepas gunakan teknik tu alhamdulilah spedometer mencecah 600Mbps...saya dah servey jiran2 saya yg langan tenet semua tak pernah melebihi yg dilangan....satu lagi ibusawat dgn rumah saya 4.6km....

splitter tu kena pakai ke telefon kalau tak pakai nanti masa guna telefon ader bunyi bising....saya dah pasang berpuluh-puluh rumah semuanya okey...

Edited by mdfikri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sebenarnya ader 5 teknik pemasangan yang telah saya cuba...semuanya nak jaga pelangan streamyx..alhamdulilah teknik ni menjadi...satu lagi masa setting tu setting di modem..klik di internet exporer atau seangkatan dengannya lepas tu taip 192.168.1.1 (utk modem aztech, Dlink 500T version terbaru) atau 192.168.1.1 :8080 (kalau gunakan modem Dlink 500T model lama ) ..lepas tu pegi kat admin..dan seterusnya klik next..next....pas tu masukkan username dan password seterusnya sampai ke restat ........quit...klik semula Internet Explorer dan seangkatan dgnnya....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sebenarnya ader 5 teknik pemasangan yang telah saya cuba...semuanya nak jaga pelangan streamyx..alhamdulilah teknik ni menjadi...satu lagi masa setting tu setting di modem..klik di internet exporer atau seangkatan dengannya lepas tu taip 192.168.1.1 (utk modem aztech, Dlink 500T version terbaru) atau 192.168.1.1 :8080 (kalau gunakan modem Dlink 500T model lama ) ..lepas tu pegi kat admin..dan seterusnya klik next..next....pas tu masukkan username dan password seterusnya sampai ke restat ........quit...klik semula Internet Explorer dan seangkatan dgnnya....

Fuh laju betol pkai software yg ko bagi tue,Surf tenet pon lancar & licin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

saya sokong kelajuan streamyx dibantu oleh kabel telefon yang baik dan jarak ibu sawat.

makin dekat dengan ibu sawat tu makin lajulah....kalau saya... saya buat sambungan begini

soket dinding telefon ( kabel )- spilter-kabel telefon-modem router Dlink 604T-kabel UTP RJ45 5e- terus masuk komputer.

kalau tak pakai spilter.. bunyi bising kalau nak guna telefon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jarak dari rumah dgn ibusawat / exchange tidak blh diukur dgn menggunakan ukuran biasa. Sebenarnya kalau ko nak ukur kena kira ukur lilit atau jejari kabel yg pergi kerumah ko. Coz cable yg pergi dari exchange ke rumah bknnya lurus. Thats why la ko tak blh ukur dgn menggunakan mata ksar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ibusawat tu apa?...aku tak tahu laa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

yang dapat 1.5Mbps tu sebab kawasan korang tak best atau pun copper buruk(copper lama). takde kena mengena dengan tmnet nak kasik korang lebih dari sepatutnya. bila copper buruk, kasik 1mb pun tak dapat 1mb so diorang uncap la sampai 1.5mb hopefully korang akan menikmati 1mb.

make sure cable korang baru (takde karat)

and dont listen to all those crap about tuning up and everything. theres no such thing as modem tuning or cable tuning or whatever!

Edited by SQuinteX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

akunyer line ciput jek, jadi sakit jiwa, aku apply satu lagi line, sekarang aku ada 2mb x 2, den aku amik linksys rv082 combine 2 line dalam satu modem/router/gateway..

jadi sekarang ni surf internet menjadi satu kenikamatan yg tak terhingga kepada aku, kenapa? cuba cara macam aku buat tu dan korang akan tau kenapa...

dan macam biasa, jangan harap lelebih,sebab semua sekali bergantung kepada TM, TM la katakan...

kohkohkohkhokhohkohkhohkohkhohkohkhohkhokhohkhohkhokhohkhohkohkhohkohkhohkohkhohkohkhohkohkho..

saks...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yang dapat 1.5Mbps tu sebab kawasan korang tak best atau pun copper buruk(copper lama). takde kena mengena dengan tmnet nak kasik korang lebih dari sepatutnya. bila copper buruk, kasik 1mb pun tak dapat 1mb so diorang uncap la sampai 1.5mb hopefully korang akan menikmati 1mb.

make sure cable korang baru (takde karat)

and dont listen to all those crap about tuning up and everything. theres no such thing as modem tuning or cable tuning or whatever!

Fiber optic lagi laju drpada Copper ! betol ke ? klau saah betolkan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hafeez tenet awak camner speed bertambah ker

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

hafeez tenet awak camner speed bertambah ker

Mdfikri !! saya dah buat,tapi donload speednya mula2 laju utk surfing tenet tapi donload makin slow,So camner ? ??

Edited by Hafeez

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mdfikri !! saya dah buat,tapi donload speednya mula2 laju utk surfing tenet tapi donload makin slow,So camner ? ??

awak d/load guna software aper..nak tau gak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

awak d/load guna software aper..nak tau gak

Software IDM Internet download manager

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bile aku baca stail ngko nih sebijik cam aku belajar "mengetut" pokok masa skolah dulu. ekekekekekeke anyway konsepnyer tetap sama dik, melitarselarikan sesuatu kabel/litar.

yang sebetul betulnyer, untuk connection yang bebetui diakui baguih, pertamanyer kawasan tuh nyer DSLAM tak ramai orang guna, lepaihtuh, kabel baru diganti, atau memang kabel baru (kabel dari exchange ke rumah ngko). yang ketiga kurang gangguan elektromagnet kat situ, cam ngko dekat ngan kawasan kilang ker, ataupun talian telefon dekat sangat ngan tiang elektrik. tuh sumer yang memberi kesan kat sambungan internet ngko secara langsung atau tak. satu lagik, nih aper yang orang citer kat aku ler. walaupun pci slot tuh universal, which mean aper aper device leh cucuk kat situ, tapi ader yang cakap pci tuh sebenarnyer kalo ada 5 susunan, yang terbaik untuk NIC adalah nombor 2 dari bawah. ekekekek, taktau ler aku, nih orang yang citer, orang yang citer tuh plak jenih cam ngko ler, desperate nak dapat line laju untuk streamyx :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

:lol: Ini Bacaan speedometer selepas Tweak win xp & firefox mengunakan s/ware yg dibincangkan . 1281.35 Kbits :rolleyes:

speedometerqc7.th.jpg]1

Ini Test dengan Jaring Speedtest

Bacaannya 32 Mbps

jaringop8.th.jpg]2

Edited by mdfikri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

fiber optic = glass/cahaya.

hkohohkoh

macam2 la korg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mdfikri, betu l ke boleh sampai 1077Mbps? laju giler, post la gambar step atau pon overall picture mcm mana nk buat, kalau baca mcm takut nk buat, taku salah wire... pastu post speedometer result...

tmnet offer br smpi 2Mbps, ubah wire leh smpi 1077Mbps? tul ker...

harap dpt berkongsi bersama..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mdfikri, betu l ke boleh sampai 1077Mbps? laju giler, post la gambar step atau pon overall picture mcm mana nk buat, kalau baca mcm takut nk buat, taku salah wire... pastu post speedometer result...

tmnet offer br smpi 2Mbps, ubah wire leh smpi 1077Mbps? tul ker...

harap dpt berkongsi bersama..

Magiknya..Laju tu :blink: dari dsl slow siput, dia boleh bertukar jadik ultra laju cable connection..! cecah 1 GB/s tu..haha..Pertama di asia tenggara..XD

mdfikri, tweak tcp/ip tu boleh baiki sikit je..Kadang2 takder bezanya pun..tengok, orang lain dah mula nak berfantasi internet laju pasal salah faham..streamyx tu kan berdasarkan best effort..kat kawasan kamu tu, line ok..jadi pasal tu dia laju..kalau line tak ok, dia pun slow gak la..Tengok kawasan gak la..Tak caya, cuba pegi kawasan luar bandar, atau pun kawasan yang line teruk yg ramai orang kat situ komplain streamyx slow..test, buat tweak semua tu kat situ..tengok dapat tak selaju tu..Kompen tak dapat punya..Saya tak buat apa-apa tweak pun...tapi bila buat test speedometer, dapat lebih kurang macam tu gak..

Saya guna dsl 1.5Mbps..Lepas kira2, kelajuan men d/l cuma 83.42% dari kelajuan maks.

tmnet-speedometer-test.jpg

Moral of the story..tak perlu obses sgt dengan tweak2...:P Jangan marah...

p/s: Saya dah malas nak tweak windows..Nak cuba test bandwidth streamyx atas Linux pulak..Tunggu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

akunyer line ciput jek, jadi sakit jiwa, aku apply satu lagi line, sekarang aku ada 2mb x 2, den aku amik linksys rv082 combine 2 line dalam satu modem/router/gateway..

jadi sekarang ni surf internet menjadi satu kenikamatan yg tak terhingga kepada aku, kenapa? cuba cara macam aku buat tu dan korang akan tau kenapa...

dan macam biasa, jangan harap lelebih,sebab semua sekali bergantung kepada TM, TM la katakan...

kohkohkohkhokhohkohkhohkohkhohkohkhohkhokhohkhohkhokhohkhohkohkhohkohkhohkohkhohkohkhohkohkho..

saks...

akum PETABITE, bleh ker 2 line jd satu gateway, modem, router? nk buat la.... yg linksys rv082 berapa harga dia? ribu2 x? mcm nk tau lebih lanjut jer...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

oprimize xp tu ape....ke optimize xp....

tapi ade ke software mcm tu...dah search...xde pun software...

bleh bagi url x

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

weih...xde beza pun...biar betul korang ni...download rate = 785 kb je

saya ambik 1mb basic nye....download pakai torrent pun lambat...20 kb ke bawah je....lama tul nak siap...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku 1 mb gak. Torrent max 140 - 150 kb/s. Ikot torrent ape kau ambik juge. Aku ade download movie Korea tajok "IL Mare" Oleh kerna tak ramai seed make laju die antare 20 - 30 kb/s jer. Kalu nak download torrent tu rujuk lu seeder die banyak ke tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now