• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Teknik Meningkatkan Kelajuan Streamyx

66 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

ader sesiapa yg beminat untuk meningkatkan streamyx. kelajuan streamyx saya 1Mbps sebelum ini paling tinggi 855kbps tetapi setelah menggunakan beberapa percubaan akhirnya telah dapat meningkatkan sehingga 1.042Mbps. betul rasa puas hati dengan duit yang dikeluarkan setiap bulan sebanyak RM88....sebelum ini saya telah mengikuti forum meningkatkan kelajuan tetapi terdapat beberap kelemahan yang telah dapat saya atasi.......ni yang kongsi dgn sahabat yang lain

ader sesiapa yg beminat untuk meningkatkan streamyx. kelajuan streamyx saya 1Mbps sebelum ini paling tinggi 855kbps tetapi setelah menggunakan beberapa percubaan akhirnya telah dapat meningkatkan sehingga 1.042Mbps. betul rasa puas hati dengan duit yang dikeluarkan setiap bulan sebanyak RM88....sebelum ini saya telah mengikuti forum meningkatkan kelajuan tetapi terdapat beberap kelemahan yang telah dapat saya atasi.......ni yang kongsi dgn sahabat yang lain

jika berminat hantar email ke [email protected] atau boleh mulakan perbincangan terbuka sya bersedia membantu

Edited by mdfikri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Saya merasa amat berbangga sekirannya awak dapat berkongsi maklumat secara open disini :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ya..Saya tak rasa berbangga tapi berbesar hati :P kalau kamu sudi kongsi tips tu dengan kitaorang kat sini yg memang dah lama bengang dengan Streamyx perlahan siput..Kami menunggu tips anda itu

p/s: Putera down pagi ni? *sedih* Kadang2 tak load pun pages..Site lain ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ader sesiapa yg beminat untuk meningkatkan streamyx. kelajuan streamyx saya 1Mbps sebelum ini paling tinggi 855kbps tetapi setelah menggunakan beberapa percubaan akhirnya telah dapat meningkatkan sehingga 1.042Mbps. betul rasa puas hati dengan duit yang dikeluarkan setiap bulan sebanyak RM88....sebelum ini saya telah mengikuti forum meningkatkan kelajuan tetapi terdapat beberap kelemahan yang telah dapat saya atasi.......ni yang kongsi dgn sahabat yang lain

jika berminat hantar email ke [email protected] atau boleh mulakan perbincangan terbuka sya bersedia membantu

so mananya?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wow! takjubnya! tapi kenapa sampai nak kena ber-email email pulak? takkan kena bayar kot? kenapa tak cerita je terus dalamni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

TMnet upgrade streamyx pakej 1Mbps ke 1.5Mbps percuma? Tiba-tiba semalam downstream streamyx aku naik ke 1536Kbps sebelum ni 1024Kbps je. Torrent pulak skrg dah cecah 180KBps dah..Aku sorang je ke dapat macam ni..?

ADSL Connection (DownStream/UpStream) 1536 Kbps/512 Kbps

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Aku pernah gune software macam2 nak kasi laju ni... Tapi tak de effect pon kat PC aku ni... Mungkin program die ni bole kot. Huhu.

Setakat nak improve 10% - 15% kelajuan aku tau la. Tapi macam tak de effect jer. Tapi main game tak lag wakakaka.

Edited by gamerlife

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

TMnet upgrade streamyx pakej 1Mbps ke 1.5Mbps percuma? Tiba-tiba semalam downstream streamyx aku naik ke 1536Kbps sebelum ni 1024Kbps je. Torrent pulak skrg dah cecah 180KBps dah..Aku sorang je ke dapat macam ni..?

aku ade baca kat satu forum tu dia kata sapa amik package rm66 dapat 1-1.5mb yang amik rm88 dapat 2mb .. tapi tak komfem lagi .. try baca kat sini ..

http://www.dslreports.com/forum/remark,17060634~start=0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku ade baca kat satu forum tu dia kata sapa amik package rm66 dapat 1-1.5mb yang amik rm88 dapat 2mb .. tapi tak komfem lagi .. try baca kat sini ..

http://www.dslreports.com/forum/remark,17060634~start=0

aku rasa ya kot.. sbb bila aku torrent, aku terasa akan kelajuan speed ternet aku n aku dpt speed average 1253kB/s

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aku ade baca kat satu forum tu dia kata sapa amik package rm66 dapat 1-1.5mb yang amik rm88 dapat 2mb .. tapi tak komfem lagi .. try baca kat sini ..

http://www.dslreports.com/forum/remark,17060634~start=0

Biar benar..patutnya aku dapat 2Mbps la sbb langgan pakej 1Mbps..Aku nak tengok dulu kat site TMNet..Tak pun aku terus tepon diorang.

Edit: TMnet dah lama buat upgrade ni..Cuma aku punya streamyx je dia baru upgrade..Ikut kawasan gak ke..

Edited by aMer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

memang ikut kawasan kot ,pasal sume yang kata dapat tu duk kat penang ,johor ngan lembah kelang camtu ...

kene tunggu orang tmnet reply nih :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nak tanya kan, korang punya speed dah naik kan ?. Cuba tengok kat ip tu ..starting ip tu berapa. 60... ke atau 218... atau 219 ...

Sajer nak tau.

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

a'kum sahabat2 semua.....dah empat hari sya tidak boleh berinternet sebab tu saya tidak dapat berkongsi camner nak tingkatkan kelajuan streamyx ni ..bukannya suruh bayar tak de..ni benar2 ikhlas nak kongsi ni..

pasal tak leh masuk tenet tu bila saya cpmplen kat center streamyx dia orang bagitu pasal upgread di usj tu yg streamyx saya terjejas selama 4 hari....

okey baru2 ni bila saya baca beberap web akhirnya persoalan saya seperti yg shabat2 hadapi telah dapat saya atasi dimana speedometer saya telah mencapai sehingga 1044 Mbps...

dapatkan software oprimize xp, TuneUp Utilities 2006, RegCure, CCleaner ...install semua software yg saya nyatakan..lepas tu setting semua yg berkaitan internet ke paras mexsima dan dapatkan hasilnya....setakat ni streamyx saya alhamdullilah melepasi 1Mbps...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

a'kum sahabat2 semua.....dah empat hari sya tidak boleh berinternet sebab tu saya tidak dapat berkongsi camner nak tingkatkan kelajuan streamyx ni ..bukannya suruh bayar tak de..ni benar2 ikhlas nak kongsi ni..

pasal tak leh masuk tenet tu bila saya cpmplen kat center streamyx dia orang bagitu pasal upgread di usj tu yg streamyx saya terjejas selama 4 hari....

okey baru2 ni bila saya baca beberap web akhirnya persoalan saya seperti yg shabat2 hadapi telah dapat saya atasi dimana speedometer saya telah mencapai sehingga 1044 Mbps...

dapatkan software oprimize xp, TuneUp Utilities 2006, RegCure, CCleaner ...install semua software yg saya nyatakan..lepas tu setting semua yg berkaitan internet ke paras mexsima dan dapatkan hasilnya....setakat ni streamyx saya alhamdullilah melepasi 1Mbps...

pasel streamyx tu tmnet stremyx lum lagi upgrade ke 1.5Mbps..untuk makluman kekwan semua saya tau pasal saya ni vendor streamyx...sebab tuh bila customer tanya mengapa kelajuan streamyx tidak mencapai aper yg dilangan saya cuba beberapa kaedah untuk meningkatkan kalajuan dan hasilnya semua pelangan puashati da dapatlah berkongsi deng kekawan nih....ader tip yang selain gunakan bantuan software..cara buat sambungan tuh penting juga....camni...cuba ubah cara pemasangan dari telefon...jangan sambung ke spliter dulu...buat satu sambungan terus ke modem menggunakan wayer seperti yang digunakan oleh telekom ala...wayer kasar colaour hitam tuh.......jarak antara talian telefon tu jangan terlalu jauh akan ader lost...pasal ketelepon tuh buat satu sambungan cara dummy...wayar hitam tuh kan kasar..larekkan dikedua2 kabel tu dan sambungkan satu wayer lepas tuh barulah pasang splitter untuk kegunaan telefon. so jadiknya spliter hanya digunakan untuk telefon dan talian streamyx tu terus ke modem tanpa splitter...klau tak faham leh tanya lagi...ilmu ni bukan kita punya so kita kongsi2lah....

Edited by mdfikri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

pasel streamyx tu tmnet stremyx lum lagi upgrade ke 1.5Mbps..untuk makluman kekwan semua saya tau pasal saya ni vendor streamyx...sebab tuh bila customer tanya mengapa kelajuan streamyx tidak mencapai aper yg dilangan saya cuba beberapa kaedah untuk meningkatkan kalajuan dan hasilnya semua pelangan puashati da dapatlah berkongsi deng kekawan nih....ader tip yang selain gunakan bantuan software..cara buat sambungan tuh penting juga....camni...cuba ubah cara pemasangan dari telefon...jangan sambung ke spliter dulu...buat satu sambungan terus ke modem menggunakan wayer seperti yang digunakan oleh telekom ala...wayer kasar colaour hitam tuh.......jarak antara talian telefon tu jangan terlalu jauh akan ader lost...pasal ketelepon tuh buat satu sambungan cara dummy...wayar hitam tuh kan kasar..larekkan dikedua2 kabel tu dan sambungkan satu wayer lepas tuh barulah pasang splitter untuk kegunaan telefon. so jadiknya spliter hanya digunakan untuk telefon dan talian streamyx tu terus ke modem tanpa splitter...klau tak faham leh tanya lagi...ilmu ni bukan kita punya so kita kongsi2lah....

ini bacaan speedometer saya

| TM Net Home | Speedometer Start | FAQ |

Your Test Results

Your IP Address is

Description Filesize (KBytes)Time (sec)KBytes per sec Kbits per sec

Download Speed 1026.12 7.95 129.02 1032.16

Edited by mdfikri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pasel streamyx tu tmnet stremyx lum lagi upgrade ke 1.5Mbps..untuk makluman kekwan semua saya tau pasal saya ni vendor streamyx...sebab tuh bila customer tanya mengapa kelajuan streamyx tidak mencapai aper yg dilangan saya cuba beberapa kaedah untuk meningkatkan kalajuan dan hasilnya semua pelangan puashati da dapatlah berkongsi deng kekawan nih....ader tip yang selain gunakan bantuan software..cara buat sambungan tuh penting juga....camni...cuba ubah cara pemasangan dari telefon...jangan sambung ke spliter dulu...buat satu sambungan terus ke modem menggunakan wayer seperti yang digunakan oleh telekom ala...wayer kasar colaour hitam tuh.......jarak antara talian telefon tu jangan terlalu jauh akan ader lost...pasal ketelepon tuh buat satu sambungan cara dummy...wayar hitam tuh kan kasar..larekkan dikedua2 kabel tu dan sambungkan satu wayer lepas tuh barulah pasang splitter untuk kegunaan telefon. so jadiknya spliter hanya digunakan untuk telefon dan talian streamyx tu terus ke modem tanpa splitter...klau tak faham leh tanya lagi...ilmu ni bukan kita punya so kita kongsi2lah....

boleh tak tunjukkan gambor ? tak faham sangat nak larekkan camner.. kang putus kang tak pasal2 jer kene denda ngan telekom.. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sapa dah cuba, menarik ni. kalau boleh amik gambar untuk penerangan lagi bes, kalau tak boleh, just lukis guna paint je, gambarajah kasar :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tu mungkin beberapa % je membantu.. tapi sebenarnya susah gak nak dpt 1M tepat sebabnya konsep streamyx itu sendiri..dia akan syer dengan semua pengguna yang ada kalam korang nye dslam.. so lagi banyak yang guna dalam satu masa..lagi sengal nak dapat!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

a'kum sahabat2 semua.....dah empat hari sya tidak boleh berinternet sebab tu saya tidak dapat berkongsi camner nak tingkatkan kelajuan streamyx ni ..bukannya suruh bayar tak de..ni benar2 ikhlas nak kongsi ni..

pasal tak leh masuk tenet tu bila saya cpmplen kat center streamyx dia orang bagitu pasal upgread di usj tu yg streamyx saya terjejas selama 4 hari....

okey baru2 ni bila saya baca beberap web akhirnya persoalan saya seperti yg shabat2 hadapi telah dapat saya atasi dimana speedometer saya telah mencapai sehingga 1044 Mbps...

dapatkan software oprimize xp, TuneUp Utilities 2006, RegCure, CCleaner ...install semua software yg saya nyatakan..lepas tu setting semua yg berkaitan internet ke paras mexsima dan dapatkan hasilnya....setakat ni streamyx saya alhamdullilah melepasi 1Mbps...

Boleh bgitau x Katner cara mudah nak Donload Softw nie ? atau Post URL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Boleh bgitau x Katner cara mudah nak Donload Softw nie ? atau Post URL

hafiz klau nak software tu email saya ..nanti saya email terus kat awak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mdfikri... wayar hitam tu yg keras tu kan.. bukan macam wayar yang biasa kontraktor wiring dalam rumah tu kan..

wayar tu hitam tu susah gak nak dapat... selalunya wiring dalam rumah guna wayar biasa...yg lembut..cover warna kelabu, dlm cover tu ada [email protected] wayar warna oren putih @ hijau kuning merah.. ikut jenis..

wayar hitam yg dimaksudkan tu mungkin wayar hitam keras yg biasa telekom guna utk wiring kat tiang2...atau kawasan2 tertentu...

wayar hitam ni mmg tahan...dan lebih bagus...

maksud mdfikri suruh lorek tu...maybe kita gunakan pisau... [email protected] kulit wayar tu..sampai nampak besi kuprum dalam tu.. buat perlahan2... then kita sambung atau lilit jer wayar telefon biasa utk sambung ke filter>telefon...

biasanya dr telefon > filter kena guna kepala rj11 tu kan..so utk buat mcm ni...potong kepala rj11 tu sebelah.. belah yg potong tu.. dapatkan 2 wayar dia.. dan sambung/lilit kat wayar yg ditoreh/lorek tadi...

so sambungan akan jadi direct ke modem tanpa filter.. then utk telefon.. bypass je dgn lorekkan wayar tu..sambung trs ke telefon..

adehs..penin gak nak faham kalau org tak biasa dgn keje2 wiring ni.. sapa2 rajin buat gambarajah.. hehehe...

tp rasanya kesannya amat minima...

yg saya perasan... ip no yg kita dpt tu ada kaitan jugak...

cth dlm minggu ni, lepas terawih sll tgk video2 kat metacafe/youtube...

sll saya dpt ip 219.92.16/17.??? @ 219.92.23.??? sekitar no ni. so..bila ip ni.. download rate slow.. tgk video pun buffer jek..check guna 3rd party software (RAS Monitor).. download rate slow...

dc..connect smula... n selalu saya akan cr ip 219.95.93/88/.???atau sekitar no ni... atau ip 60.56.??? download rate dpt full 1mbs.. (skrang dh jd 1.5mbps)

ip 218.111.??? kat sini kurang stable... kalau bukak mirc ping 0sec..tp download video/software.. teruk... (sbb ramai kata ip ni cantik.. dulu kat sini pun cantik ip ni..tp taktau kenapa skarang dh teruk.. maybe ramai sgt carik ip ni..hehehe)..

then selain tu byk perkara mempengaruhi download rate... bermula dr pc..modem..cable dlm rumah..cable luar rumah...telekom nya box...n jarak ke ibusawat dr rumah...

then masalah tmnet sendiri pun salah satu faktor...

adakala buat la apa pun..install la apa pun..speed ttp slow.. sbb masalah tmnet nya bandwidth...1-2 bulan lepas mmg ada problem dgn cable international link... then baru2 ada baca paper pasal kerajaan nak wujudkan internet malaysia... bla..bla... dan macam2 lagi...

selain tu..speed ni ikut tmpat jugak... kat tmpt saya (bangi) setakat ni tak byk masalah dr segi nak dapat full speed... mmg boleh katakan sejak thn 2003 hingga skrang... 90% full speed... (walaupun masa mula2 register tmnet kata tak boleh sbb ofis saya ni di luar kawasan coberage..jarak lebih 7km.. tp Alhamdulillah..)

lagi satu masalah tmnet.. bila dia ada masalah teknikal..buat maintenance ke.. selalu lambat announce kat web.. dan kenapa dia tak buat announce dgn hantar email pada smua user tmnet... kadang2 tu bengang giler line slow.. bila call dia bgtau tgh buat kerja... tk plak kluar kat web/email.. kadang2 tu ada la dia letak announce.. tp kadang2 tadak...

dan kelemahan utama.. layanan.. customer service.. bila ada masalah..call center..tukang jawab tu skema sangat..jawab ikut skrip... (mcm saya pernah ngadu modem kena petir..punya la dia suruh tukar NIC..suruh buat dialer baru..buang driver nic..install smula.. ..sedangkan awal2 dh bgtau modem rosak...tp setelah ada kawan kerja kat center..dia bgtau sblm start keje..kena kursus..mmg ada skrip dh dia bg...sbb tu jawapan skema..n tak menepati..)

dah melalut dah ni..

software2 yg mdfikri bgtau tu sebenarnya mungkin membantu dr sudut clearkan cookies, temporary files, then bila gunakan wizard dlm tuneuputilites tu dia akan set MTU dan lain2 berkaitan network.. tp bukannya tweak line streamyx...

kadang2 internet kita jadi slow sbb cookies dah bertahun ada dlm hdd... temporary files berkurun pon ada dlm tu... spyware... dan mcm2 dll files ..bla...bla.. yg kadangkala mengganggu...

sbg contoh...bila kita nak bukak satu2 web..bila klik...isyarat di hantar ke modem..modem terima...hantar ke server..server terima hantar balik ke modem..modem hantar ke pc.. then dalam proses pc nak proses n paparkan web tu byk sekatan... kalau graphic card yg memorinya kecik pun boleh buat lambat..atau ada mcm2 plug in kat browser...ada mcm2 spyware.. ini pun salah satu sbb buat kita rasa slow... so software tu maybe membantu...

kalau nak tau line streamyx korang betul2 ok ke tak..cuba cari jiran2 yg langgan streamyx di kawasan sama.. dapatkan feedback dr mereka..kalau smua org kata teruk.. maybe ada maslah dgn cable/box streamyx kat situ... pernah juga dgr kawasan2 yg fully fibre optic strimik teruk... tp tak lagi skarang agaknya..

tak silap kat malaysia ni dah ada persatuan pengguna strimik kan.. sapa2 tau?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bukanke cara sambung "dummy" tu sama konsep dia macam soket splitter yang dahpun dipermudahkan? hokhohkohkhkhoh.

aku paham apa maksud larek dia tu, maksud dia, wayar telefon dari soket tu terus masuk ke modem, di pertengahan wayar tu, ko "potong sikit penebat" dia dan ikat sepasang lagi wayar, untuk masuk ke splitter dan masuk ke telefon. macamtu kot? :lol:

sapa cakap wayar telefon terlampau panjang buat jadi slow? sebenarnya wayar telefon yang terlebih panjang, kena pulak kalau ko lilit kat tiang meja je, batang penyapu ke, lagi menyebabkan signal ko berjalan lancar, sebab (sapa belajar elektromagnet boleh explain la kat dalam kurungan ni). ohkhokhokhokohkohkhkoh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

bukanke cara sambung "dummy" tu sama konsep dia macam soket splitter yang dahpun dipermudahkan? hokhohkohkhkhoh.

aku paham apa maksud larek dia tu, maksud dia, wayar telefon dari soket tu terus masuk ke modem, di pertengahan wayar tu, ko "potong sikit penebat" dia dan ikat sepasang lagi wayar, untuk masuk ke splitter dan masuk ke telefon. macamtu kot? :lol:

hm.. ;) , saya pernah cuba cara ni tanpa guna spliter , masa tuh wayar kat rumah warna hitam punya ... sekali dah buat sambungan dummy tuh tak leh connect masa tuh bengang juga hampir seminggu takde stimix. call kat TM tanya line stimix kat rumah ada masalah tapi operater tuh kater line ok takde masalah... then terus operator tuh arrange htr org dtg ke rumah utk periksa. Bila org tmnet tuh dah ada kat rumah sekali tuh dia nampak line tepon yg kena modified. Apalagi tmnet punya org tuh pun kata cam ni "tak boleh buat mcm ni kena ikut cara yg ditetapkan oleh pihak TM tak boleh modified mcm ni . Kemudian org Tm tun pun ubah balik talian tersebut sekali tuh dah siap ubah balik kemudian dia ambil laptop dia dan terus try connect dan dapat connect ler ....isk malunya aku masa tuh hehehehe buat muka bodoh jeh masa tuh .Tapi tak sangka juga mdfikri dapat connect ....memang bernasib baik.

Edited by necrome

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

strimiknj5.th.jpg

camni ke sambungan yang kena buat tu?

Edited by abixpert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau nak buat sambungan bypass mcm tu kena ingat dan berhati-hati.. wayar telefon ni mcm elektrik jugak.. ada +ve -ve..jgn tibai je...

cara nak test.. cuba sambung...then angkat telepon..kalau telefon diam jek..salah la tu.. cuba tukar..sambungan...sampai telefon ada bunyi tone bila angkat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now