• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Belajar C++ Sampai Terer~!

35 posts in this topic

Posted · Report post

laa... ko masukkan 4,3,2,1 memang ahh xleh.. ko kena masukkan nilai dalam format cam 1234 ke atau 7867.. xder tanda koma",".. faham?.. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

hoho

thread ni cambes je,aku baru blaja c++ nih!

so tima kasih kat ApoNie sbb bukak thread nih

aku kena wat assignment. so at least aku leh blaja kat cni....

^_^

just nak tanyer...

saper2 tau wat nested if else tak?

Edited by dragonfirebreath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Assalamulaikum..

Aku rasa ramai yang kat sini yang nak belajar C++, aku cadangakan apa kata kalau kita belajar sama² c++?? Aku pon baru start belajar c++ nie..

Apa kata korang kluarkan semua soklan yang korang fikir mencabar minda, lepastu kita sama² selesaikan.. setakat nie aku baru belajar baru sampai kat pointer.. jadi harap soklan pon janganlah terlalu advanced sangt..

sebagai pemula, aku ada satu soklan yang kira pening jugak ahh.. tapi aku ah bleh buat dah, ambik masa 1 hari jgak masatu aku nak pk.. huhu..

soklan camnie, user masukkan 5 input number, pahtu kita inversekan input tu,

contoh output:

masukkan 5 integer: 12345

inversenya ialah : 54321

bleh??

kalau nak lagi advanced, buat unlimit inverse, contohnya kalau pengguna masuk 10 angka pon bleh inverse.. bleh tak??

Cuba jawab soalah ni:

Dengan menggunakan Visual Studio cipta satu aplikasi MFC menggunakan interface "dialog base". Di atas dialog tersebut cipta 2 kotak edit untuk menerima dua input teks. Cipta satu butang berlabel "Campur" dan satu teks box untuk memapar teks. Programkan supaya apabila butang "Campur" ditekan kedua-dua nilai yang terdapat di dalam kotak input di campur dan hasilnya dipaparkan pada teks box.

Note! Ini pun soalan asas juga dan amat sesuai untuk beginer, bezanya ilmu yang korang dapat dari sini lebih praktikal untuk zaman ini.

Edited by CFoo++

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huhuh.. blom blajar lagi,..

nested if?? .. buat kena ikut logik.. k,, fikir le 1 1 if else statement dia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

keke... lame x masok forum ni aish! sblom spm lagik! just nak kongsi simple code utk factorial

int factorial(int num) {
if (num == 1) return 1;
num = num * (num-1);
return num;
//recursion :P
}

warh! aku akan ambek kos yg jaoh dari ape aku menat! huhu.. spm 2006 sucks :P

Edited by pidi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalo 0! pulak?

kalo num = 6, return value = 6 * 5??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ops.. sorry fa, tu x test! dan aku pon tertuka if num == 1 patot kena 0, keke ni working code nya

int factorial(int num) {
if (num == 0) return 1;
num = num * factorial(num-1);
return num;
}
dan ini solution aku utk reverse output
void halt(void) { system("pause"); }
int main() {
    char num[256];
    printf("insert number/text to recursive: ");
    scanf("%s",&num);
    if (strlen(num) > 256) { printf("maxlen of string is 256 char"); return 0; }
    int max=strlen(num)-1;
    while (max >= 0)  { printf("%c",num[max]); max--; }
    printf("\n");
    halt();   
}

btw, nak tanye.. apekah korang rase aku patot teruskan minat aku dgn blaja sendiri ataupun sambung di ipta? sbb aku da try mintak oversi tp lam bidang len -_-" kes kes kes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

btw, nak tanye.. apekah korang rase aku patot teruskan minat aku dgn blaja sendiri ataupun sambung di ipta? sbb aku da try mintak oversi tp lam bidang len -_-" kes kes kes

depends la. kalo ko rase ko boleh blajar sendiri, amik la bidang lain. then ko cube apply ape yang ko blaja dalam bidang ko ke automation (programming).

contoh ko amik bidang math. so, sambil ko blaja math, sambil tu (nak improve programming) buat program berkaitan math.

eh. ni post aku ke 666 la.hehe~

sori. teroff topic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yerp.. aku rase nak bwat camtu gak. tq fa.. maaf moderator yerk off topic 2,3 reply keowke.. ade lagi x soalan2 lain utk beginner cam ako?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Apa yg anda patut buat adalah bergantung kepada minat dan "visi" anda.

Programming didalam apa-apa bahasa aturcara pun adalah perkara yg mudah, yg boleh dipelajari sendiri.

Anda perlu tanya samada anda minat dgn programming atau computer science atau software engineering...ini untuk bidang-bidang yg bersangkutan.

Programming by itself adalah merupakan skop yg kecil, sebab itu saya katakan ianya boleh dipelajari sendiri.

Di negara-negara maju spt US, Finland, France dan Germany ramai orang dari berbagai bidang (fizik, math, medical etc.) yang pandai dalam programming. Programming itu sendiri cuma merupakan tool atau medium utk mereka menyudahkan kerja mereka.

Sekiranya anda minat dengan pembangunan perisian itu sendiri anda perlu lihat kepada bidang didalam computer science. CS akan memperkenalkan anda kepada berbagai bahagian yg boleh digunakan untuk menghasilkan teknologi yg berkaitan dengan penggunaan komputer itu sendiri seperti - artificial intelligence, language theories, compiler technologies, dan bahagian yg specific seperti computer architecture, networking (data communication).

Software engineering pula lebih menjurus kepada proses pembangunan perisisian itu sendiri.

SDLC - software development lifecycle adalah bahagian yg difokuskan dlm software engineering.

Ianya memfokus kepada area spt quality matrix, quality control, large system development, project management, development ecosystem (methodologies - OOP -->Agile/Scrum...etc., build/version control etc.).

So...banyakkan lagi membaca dan cari apa yg anda minat.

Wassalam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0