• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Linux Untuk Orang Baru..., Boleh Cadangkan? ( Part 2 )

154 posts in this topic

Posted · Report post

Sekarang baru aku tahu Gusty Gibbon tu Ubuntu 7.10...

Kira macam codename lah...Contoh Windows Vista codename Longhorn...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yup..

betul tuh

nantikan kemunculan hardy heron-ubuntu 8.04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tak sbar nak tunggu Hardy Heron!

harap2 interface nyer lebih menarik dari gusty gibbon...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Akum...

kpd sumer, sesapa ada knoppix latest ? urgent nih... komputer dalam presentation lab kene virus daa... tu ar sape suruh pakai windows tp tak update antivirus... heiii. sudahnye lecturer aku nak bkak powerpoint da tak bley... jd aku igt nak boot knoppix n present klas guna openoffice... ha sesapa yang ada ? aku punya kat member. kasik dia pnjam last2 tak pulang. loss kontek dah...

ha satu lagi, camne ek nak copy knoppix n run from hdd? laju n lebih snyap berbanding boot from cd drive...

alrite! tu jer dulu... :lol:

mmg terlambat aku balas, tapi ntuk pengetahuan jer..aku bkn pengguna knoppix, tp kebanyakan live cd linux skang lpas boot ade icon install ke harddisk, siap ade GUI lagi. try linux feveret aku >> Mint Linux (siap ade sume codecs skali) ataupun Ubuntu (yang ni ble order free online, dalam 3-4 minggu sampai umah ko dan Ubuntu ni paling banyak tutorial kat internet, ranking distro linux #1, masa aku taip ni)

Yang penting, seorang yang nak sampai tahap Guru Linux mesti rajin Googling

assalamualaikum...

aku org baru yang nak blaja pasal linux

ade guideline x?

trime kaseh...

kalo nak blaja first-hand, aku ble ajarkan basic2. Kalo ko dekat area KL, ble datang umah aku atau CC aku keje kat Beranang (lbh kurang 2 jam dari Stesen Pudu, KL). Pe2 hal PM aku.

Aku tak charge satu sen pun. Tapi tengok la ade tambang ke tak :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

salam. saya beru try gune and install ubuntu tadi.

sekarang saya bermasalah untuk mendengar mp3 menonton cerita.

die cakap no suitable codec.

lagi satu, ubuntu nie memang takleh nak install file *.exe ek..

untuk install codec terlarang gi (.mp3 etc) >> https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu (copy paste je kod diorang bagi)

sepanjang yang aku beli cd linux semua tak boleh pakai..hampeh...

yang paling best download sendiri je ( format iso)..konfirm jalan

ko cari je satu pc khas on 24 jam download..kejap je berbanding torrent

btol..tp tengok gak..aku pnah donlod xubuntu 3-4 jam je guna torrent. Bergantung la diorang(seeder) nak bg upload rate bape. Kalo 100+ kBs, ble la 3-4 jam.

enol trima kasih. wine cedega dimana boleh didapati.

gi add/remove > taip wine, pastu pilih dan install. Bis citer.

aku tgk mcm xramai jer yg kat sini yg guna ubuntu.aku baru install ubuntu 6.10.aku hrp saper yg xpert psl ubuntu nie leh kongsi cara2 nak guna ubuntu nie.mcm cara nak install software ker...

aku ader try nak install software audio.aku xingat coding dia.nnt aku post balik.mslhnyer bila nak install tu dia minta password.lepas enter username,dia minta password,tp biler aku taip,satu huruf pun xkuar.aku dah try banyak kali,mslh yg sama berulang kembali.ker aku ader silap apa2.hrp kwn2 seme leh bantu...

aku kat cc,so jarang leh dpt online.aku harap benda nie xmenghalang aku utk teroka linux...hehehe...

Saudara seorang student, tetapi saudara lupa apa yang diajar di uni/kolej/poli..teknik mengumpul maklumat = google di internet, kawan IT geek paling setia.

Aku pnah buat keje gile ulang-alik gi cc 2km jalan kaki nak try install mp3 player kat ubuntu 5.04 (time tu aku de order 50 set cd-nyer!), nak puaskan dependency program. Bile takbleh, salin name, aku gi balik cc tu, donlod, balik umah dan install (time tu kene masuk mode super user/safe mode, skang fail .deb double klik je da ble install). Tu pun tak otai2 lagi. Bengap jer, takat tau install skit2.

Maaf kalau terkasar bahasa, tp kalau usaha saudara kurang berbanding saya, saudara bukan betul2 nak blaja linux.

Edited by ikki_72

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam sejahtera Warga PUTERA,saya dah install Ubuntu 7.10...Diperhatian saya Ubuntu ni simple saja,rasa2 kurang menarik berbanding Windows [email protected] kira ok jg,,sekarang ni saya nak cuba program APPLE pula..siapa diantara Warga PUTERA yang sudah mencuba program Apple yang terbaru dan bagaimana cara2 nak mendownload Apple :lol: :lol:ni..T/Kasih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Diperhatian saya Ubuntu ni simple saja,rasa2 kurang menarik berbanding Windows [email protected]

boleh dimenarikkan lagi dengan theme2, ditambah lagi dengan efek2 dari compiz fusion, yg tiade wujud dalam vista

ape2pun functionality lebih penting

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yep..pakai [lanun] mane feel. Nk kene pikir akhirat jugak..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Kelebihan Ubuntu 7.10 berbanding Windows ialah kelajuan speed Internet... :D :D,Ubuntu pakai Antivirus apa?baru Install je ni lepas ni nak cuba Mac pula...

Edited by znnet05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kelebihan Ubuntu 7.10 berbanding Windows ialah kelajuan speed Internet... :D :D,Ubuntu pakai Antivirus apa?baru Install je ni lepas ni nak cuba Mac pula...

oh ye ke?baru aku tau kelajuan internet dipenaruhi operating system.kalau itu aku terai jugak lah.

huhu..aku bukannya tau sangat pasal networking nih.takat buat 40-50 pc jadik la.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kelebihan Ubuntu 7.10 berbanding Windows ialah kelajuan speed Internet... :D :D,Ubuntu pakai Antivirus apa?baru Install je ni lepas ni nak cuba Mac pula...

hah? Antivirus? Sape nak buat virus untuk linux? Sebab ramai admin sistem guna linux dan BSD sebab hampir takde virus untuk 2-2 sistem ni. Ada antivirus untuk linux pun guna untuk buang virus windows dari linux.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Aku ada jugok beberapa artikel berkaitan linux ni....nak kongsi ngan anda semua

sila ke-->

http://mydungun.blogspot.com

tapi...sy lebihkan kepada pengguna Ubuntu laaaa

Edited by En.Lanun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dear brothers.....

to all of u ......i wish u all the best.....cuz learning linux is the most electrifying......os in the world...

any way to those who wants to learn or explore linux...i would suggest ...the most easiest and powerful...is

RED HAT LINUX ENTEPRISE server...5

damm awesome and easiest to config.....great graphic...load faster thn any linux or unix system i have ever used..

the only thing u need to knw : 1. abt partition linux (etx3)

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Red Hat Enterprise? Tu kan yang berbayar punya. Ni untuk pasaran komersil. Kalo ko install distro ni tanpa bayar, sama la dengan install Windows tapi tak bayar lesen. Cetak rompak. Versi komunitinya: Fedora Core.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam...aku dengar ramai yg kata linux ni lagi best daripada vista.aku pun tx pernah pakai linux.ada sesaper yg boleh bantu untuk aku install linux tx?boleh bagi download link tak?aku nx install terus kedalam hd.tq.

mmg linux lagi best dari vista..

tp atas org la..

kalo bg aku linux lg best..

ko nk pki distro pe??

setiap distro cara dia lain..

xsama..

tp aku sugest ubuntu la..

paling mudah dan simple..

lagipun ubuntu byk guide dlm internet..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dear brothers.....

to all of u ......i wish u all the best.....cuz learning linux is the most electrifying......os in the world...

any way to those who wants to learn or explore linux...i would suggest ...the most easiest and powerful...is

RED HAT LINUX ENTEPRISE server...5

damm awesome and easiest to config.....great graphic...load faster thn any linux or unix system i have ever used..

the only thing u need to knw : 1. abt partition linux (etx3)

.

err faster dari UNIX? flavour apa tu?

*****:(/root/home/*****)(*****)#uname -a

HP-UX **** B.11.11 U 9000/899 1680491312 unlimited-user license

tatw la.. selain tu aku pakai BSD, so far laju gakla.. especially NetBSD..

Password:

Last login: Mon Apr 21 07:09:22 2008 from 192.168.254.1

NetBSD 4.0.0_PATCH (GENERIC) #0: Tue Apr 1 06:22:45 MYT 2008

Welcome to NetBSD!

NetBSD4# uname -a

NetBSD NetBSD4.0 4.0.0_PATCH NetBSD 4.0.0_PATCH (GENERIC) #0: Tue Apr 1 06:22:45 MYT 2008 [email protected]:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386

graphic tuh ikut apa kita config/pakai.. XFCE, Fluxbox, ringan giler la :)..

personal opinion saja..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok...kalau macam tu...ubuntu tu ada tx grafik macam vista?aku ada tengok embun,...memang MELELEH giler grafiknya.aku try download dan install...tapi tx leh...atau ada link lain utk aku dload baru?kalau leh aku nx trus install kat dlm hd.nx buat 2 os.

kalo nk pakai 2 os 2 org pangil dual boot..

kalau embun ko leh tgk kt thread aku..

aku elok je download kt sana,cm blm install lg la pasal igt nk try install dlm ext hdd..

kalo nak bt dual bool leh try googling,[email protected] refer kt cn..

http://forum.putera.com/tanya/t52789.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

maleh nk create tread, so aku just letak kt sini memandangkan aku ni kira org baru dlm linux..

aku ada prob ngan rig aku.. aku pkai sata dvd & hdd, aku leh install fc 8 & suse 10.3 tp klau dh siap installation, dia tak leh boot

apsal erk? klau dia boot pn, dia akan hang dlm 1~2minit mcm tuh

aku run vista/ xp tade masalah.. ke sbb conflict ngan sata dvd/ hdd??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalo ko load hdd saja tanpa sata dvd tu camner? Dah cuba ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalo ko load hdd saja tanpa sata dvd tu camner? Dah cuba ke?

erkk aku tk try pula

tp aku test pkai pata dvd & hdd kt mobo sama, semua jalan mcm biasa

smooth jer.. hmm aku dh format balik lak hdd aku tuh

so, aku tak leh la test mcm yg ko tanya tueh.. adeii

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Aku nak share ngan korang. Aku ade jumpe pdf pasal linux ni. Korang leh la download.

Linux Bible

Nanti aku bagi link lain lak..Selain yang ni..

Edited by Firestarter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

err aku ada masalah ngan pc aku nih. masalah klau aku install ati catalyst, pc aku jadi gelap/ hang/ tak leh nak masuk boot. aku dh try distro ubuntu(7.10 & 8.04), mandriva rc2 2008, opensuse(10.3 & 11.0beta) & FC(7 & 9beta), yg hampir2 boleh cuma opensuse 10.3 tp klau aku ubah konfigurasi gfx aku kpd ati, windows aku jadik mcm lagg. but klau default MESA nyer driver, ok plak.

apa masalah erk??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kat sini ade cara2nya: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=24557 atau nampak ikon Restricted Driver kat atas kanan? Klik dan install dari situ atau

apt-get install envy

dulu, dari envy, pilih driver ATI.

Edited by ikki_72

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kat sini ade cara2nya: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=24557 atau nampak ikon Restricted Driver kat atas kanan? Klik dan install dari situ atau
apt-get install envy

dulu, dari envy, pilih driver ATI.

hmm bole support ati HD nyer series ke?

sbb aku dh test banyak kali dh, problem still ada..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kalo gkad ko tu baru sangat...tak dapek den nolong..bende baru ni camtu la...aku nyer 7600 gs tu pun nak kene masuk single user mode, tukar xorg.conf tang driver jadi vesa baru ble masuk GUI. Dari situ aku cari cara install manual kat web rasmi distro yang aku guna.

Edited by ikki_72

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now