• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Linux Untuk Orang Baru..., Boleh Cadangkan? ( Part 2 )

154 posts in this topic

Posted · Report post

assalamualaikum...

aku org baru yang nak blaja pasal linux

ade guideline x?

trime kaseh...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko nak guide line mcm mane?

cara berkesan :

cuba jaya :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam, sy baru kat sini. Leh la kongsi skit2 ilmu yg tak seberapa ni. Kalu nak cuba2, cuba pakai Ubuntu, liveCD. Pastu leh try install, samaada melalui VMWare atau dual-boot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku baru install open suse 10.1

guna tp ada dua os dalam pc aku windows xp dengan suse 10.1

gnome dgn kde tu apa bezanya..

aku ada instal suse 9. video dengan audio(mp3) leh main dgn ok tapi bila aku masuk suse 10.1 guna gnome desktop video dgn audio xleh main. dia kuar decoder error bla.. bla.. apsal ek?

tolong la ajar aku.. aku nak blaja sangat suse ni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku tgk mcm xramai jer yg kat sini yg guna ubuntu.aku baru install ubuntu 6.10.aku hrp saper yg xpert psl ubuntu nie leh kongsi cara2 nak guna ubuntu nie.mcm cara nak install software ker...

aku ader try nak install software audio.aku xingat coding dia.nnt aku post balik.mslhnyer bila nak install tu dia minta password.lepas enter username,dia minta password,tp biler aku taip,satu huruf pun xkuar.aku dah try banyak kali,mslh yg sama berulang kembali.ker aku ader silap apa2.hrp kwn2 seme leh bantu...

aku kat cc,so jarang leh dpt online.aku harap benda nie xmenghalang aku utk teroka linux...hehehe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pakai synaptic je.. ubuntu ada synaptic.

tak perlu command line(bukan coding tau!)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bace lah HOW TO versi indon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

fc6 tatau la ako , tak pna try lak..

kanotix http://debian.tu-bs.de/project/kanotix/pre...2006-01-RC4.iso

aku ader try donload linux ikut link yg ko bg tu,tp file yg aku dpt cume saiz 317MB jer.betul ker tu jumlah size dia?seingat aku masa baca post2 psl linux nie,semenyer size 700mb ke atas.nak tanya korang dulu sblm aku bakar cd.karang xpsl2 banyak lak error dia masa nak install.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

synaptic tu nak cari kat mana bro?

how to versi indon tu ko maksudkan kat website mambang.org tu ker?or ader site2 indon yg lain.klo ader link2 yg berguna,post la kat sini.leh gak aku tambah2 skit ilmu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kanotix skang kurang pembangunan so aku cadangkan gna la ubuntu or distro yg lain. FC6 pon ok.

synaptic tu guna utk package management means utk install pape guna tue la..tak guna command line cth apt-get install [app]

versi lain macam kanotix sama mcm ubuntu or Debian Etch/Lenny

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

a'kom...saya nak tau macm mana nak install linux dan macm mana nak menggunakan linux ni.... tolon bagitau please!!!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak guna distro ape ?

-fedora

-debian

-ubuntu

camne kami nak tulung :D bgtau la distro ape nak guna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sape nak cd ubuntu free

gi kat laman web die

aku dah terai

dalam mase 2-3minggu die dah antar

ingatkan tipu

nie baru nak terai

kalau korang dah tau takpe

kalau tak tau takpe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

asalamualaikum.... tumpang tanya! aku ada install fedora core 6. sampai setup kat usrname ngan password, keyboard aku x function padahal keyboard baru! n then aku tak set la password. terus je klik forward! bila dia reboot. dia minta bubuh password! mcm mana yer?

Aku pun penah kena mcm tu.....fedora 6.0 tu beli tak pun download masa mula² kluar kn?....kna masuk sebagai

user: root

pass: pass root tu la.

kalau tak sama kes tu maap la.. ye..ahks...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

donload je la ubuntu tu.. bukan lame pn.. cd pn sehenget jek.. x yah tgu 2 3 minggu.. hik3..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalo kes camni ko leh set root pass tu. Bila sampai kat GRUB tu ko tekan 'e'. Pastui ko kan 'a' lak untuk boot.

At the boot screen hit "e", select the line with "kernel" on it, hit"e" again, and add "single" to the end of the line. Press enter andthen boot to boot to a shell. From there you can run passwd and changethe root password.

kalo tak silap la..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum & selamat sejahtera

aku nak tanya, selain download & pos dari website

takde ker cd linux ni dijual kat mana-mana?

hari tu aku cari kat lotyat tak jumpa lagi kedai cd jual linux ni.

ada pilihan lain tak?

aku pernah try mandrake,knoppik,redhat tapi versi lama punya

itu pun dari mimos punya. aku pergi sendiri kat mimos

semata-mata nak dapatlan cd linux.

kalau tak silap aku masa tu hujan lebat.

habis basah kuyup.

nak cari paling terkini mcm susah aje.

aku malas pulak dah download. :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sepanjang yang aku beli cd linux semua tak boleh pakai..hampeh...

yang paling best download sendiri je ( format iso)..konfirm jalan

ko cari je satu pc khas on 24 jam download..kejap je berbanding torrent

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

korang tak pernah guna linux mint ka aku try cassandra.. memula aku try ubuntu tapi bila nak play divx movie tak leh aku pun install player lain tak leh gak..network windows xp pun tak leh detect.. aku pun try install samba .. takleh gak detect network windows... tapi kat winxp leh lak baca network ubuntu tu.. tapi cassandra tu terus leh detect nekwork windows dan divx pun leh baca..sebenarnya aku guna linux ni nak download torrent jer.. mmm... guna deluge... tapi pc hang jer... ni try ktorrent lak tak tau lagi..hang ker tak... pc aku.. terpaksa lama2 pandai la kot... cam dulu nak bawa keter takut... pastu moto ayah hilang... bagi moto aku kat ayah... aku pun secara automatiknya terpaksa bawa keter... pastu pandai laa... bender2 terpaksa ni buat kiter cuba dan terus cuba... insyaallah ader baiknya...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam. saya beru try gune and install ubuntu tadi.

sekarang saya bermasalah untuk mendengar mp3 menonton cerita.

die cakap no suitable codec.

lagi satu, ubuntu nie memang takleh nak install file *.exe ek..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cuba lihat di intall vlc pada ubuntu ikut arahan yang diberi Insyaalah selamat.

.exe memang x leh nak install pada linux kecuali menggunakan wine, cedega atau yang sama waktu dgnnya.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

enol trima kasih. wine cedega dimana boleh didapati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Wine biasanya diinstall secara default. Walau bagaimanapun anda boleh lihat di winehq untuk download dan maklumat lanjut tentang wine.

Cedega pula adalah satu program yang serupa wine tetapi mempunyai bebrapa kelebihan lain dan ianya diedarkan secara komersial. Sila lihat di sini .

Untuk melakukan installasi program windows pada wine anda perlu sedikit pengetahuan menggunakan shell dan struktur file dalam linux.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Boleh tanyer sikit...

Saya ni baru nak berjinak2 dengan linux nih...

Apa itu Gutsy Gibbon & Dapper Drake??

tak faham lah linux nih...tolong...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Itu nama versi dia. Kalo nak tau lebih lanjut, lawatilah wikipedia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now