• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Linux Untuk Orang Baru..., Boleh Cadangkan? ( Part 2 )

154 posts in this topic

Posted · Report post

okeh dah boleh....tu sbb refresh rate...

mase load tuh aku taip

knoppix vsync=60 hsync=60 :)

ada satu lagik problem...

camne aku nk configure wireless....

sbb aku nak configure dia kata need root's admin password camtuh la....

bile plak aku set?

skg ni tgh on9 gune XP~~ :)

Chow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ko nak configure kat mana? Wireless tu ke? :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ko nak configure kat mana? Wireless tu ke? :ph34r:

erkk..camne nak terangkan ekk...

aku nak configure wireless device aku supaya aku leh on9 ikut proxy kolej aku...

camne ekk....

sbb aku tgk firefox dia x de pon setting ntuk lalu kt proxy.

ke aku terlepas

Chow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

distro mana yg dh ad QtParted pre-installed??

aku masih tercari2~~

Chow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kanotix :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ko tak habis2 kanotix jer fry.. naik muak aku dengar.. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hang tu asik ngan Gentoo ko jer... :P

ye la ako bkan terer pon linux nie lain la ko ngeh3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak tanyer ckit...linux nie komputer biase leh pkai ke???

atau komputer jenis apple je leh pkai??? :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:D masih ada lagi soalan mcm nie :D

linux nie kena pakai kat main frame kee :P ---> hehehehe

gurau jeee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak tanyer ckit...linux nie komputer biase leh pkai ke???

atau komputer jenis apple je leh pkai??? :(

boleh je :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

command utk update sumer package dengan command yum

root# yum -y update

pastu tinggal, biar pc ko setelkan sumer ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku peminat fedora ngan bsd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

den minat slax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[Redhat no #1 !!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ade sape2 dah pakai slax 11 tak??? .. kalo ade .. boleh citer sket tak kelebihan slax 11 kali ni ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

suse ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ada sesapa yg bleh cadangkan distro mana yg seswai ntuk digunakan kat CC? :)

yg sng nak configure network dan leh gune Wine

aku terfikir Knoppix dan MEPIS wat masa nih

baru nak main2

Chow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

salam semua..

bata : bleh guna apa apa pun distro yang ko suka.. cuma yang parah skit.. nak kena ajar pelanggan guna applikasi dalam distro tu la... macam open office,abiword, firefox , gaim dsb..

untuk wireless tu, rasanya ada dalam menu knoppix tu [netcardconfig], yang nih mungkin kena masukkan password root.. try taip sudo netcardconfig . tak pun . try su, pastu create newpasswd.. pastu taip netcardconfig.. ko pakai usb wireless dogle ke bata ? .. untuk burn iso .. bleh tengok sini http://www.ilmuit.com/content.php?article.336

ini untuk pengguna windows yang nak burn iso linux

Edited by psychoX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

thx ntuk jwpn ngko psychox :)

satu lagi.....

apsal iso MEPIS nih ada sampai 3 cd daaa

-EDIT-

alamak.....aku rasa aku silap donlod laaa....

aku terdonlod MEPIS extra cd....hampehhh.....

Chow.

Edited by bata

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

soalan lagik....

kalo aku dh install Knoppix v 5.0.....ada cara tak ntuk aku upgrade ke 1.1?

ke kene reinstall?

er....camne nk mount NTFS dlm MEPIS :P

chow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Akum...

kpd sumer, sesapa ada knoppix latest ? urgent nih... komputer dalam presentation lab kene virus daa... tu ar sape suruh pakai windows tp tak update antivirus... heiii. sudahnye lecturer aku nak bkak powerpoint da tak bley... jd aku igt nak boot knoppix n present klas guna openoffice... ha sesapa yang ada ? aku punya kat member. kasik dia pnjam last2 tak pulang. loss kontek dah...

ha satu lagi, camne ek nak copy knoppix n run from hdd? laju n lebih snyap berbanding boot from cd drive...

alrite! tu jer dulu... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

asalamualaikum.... tumpang tanya! aku ada install fedora core 6. sampai setup kat usrname ngan password, keyboard aku x function padahal keyboard baru! n then aku tak set la password. terus je klik forward! bila dia reboot. dia minta bubuh password! mcm mana yer?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

asalamualaikum.... tumpang tanya! aku ada install fedora core 6. sampai setup kat usrname ngan password, keyboard aku x function padahal keyboard baru! n then aku tak set la password. terus je klik forward! bila dia reboot. dia minta bubuh password! mcm mana yer?

rasanya bukan tak function kut, maybe dia tak "echo" atau tak ulang tunjuk apa password tu.. ada kluar *** tak kat tpt box isi passwd tu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

adatak web dalam B.Melayu yg menerangkan secara terperinci penggunaan OS Sumber terbuka ni? mudah sikit bagi org baru nak menggunakan LInux ke, Mandrake, UBuntu ke......trimas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam.....

ak org br kt cni....

harap2 dialu2kn... B)

so nk tnya la,kalo korg tau kt mane ekh ak bleh blajo c programming yg bleh sng difahami...

sbb skrg ak blajo mggunakn c programming,tp xbrapa nk phm sgt....

so,harap sapa bleh tolng......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now