• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Camne Nak Tmbah Kelajuan Streamik

192 posts in this topic

Posted · Report post

ade sape2 expert x?

nak tanye skill nk increase bandwidth streamix

umah aku ade 6 pc

semua kongsi satu line aaa

ke memang sejak ilahi streamix ni mmg lembap?

tp kdg2 aku rasa ok jgk..laju la...tp masalhnye lagi bnyk time slow dpd time laju

aku rasa gi cc lagi laju laaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ape Pakej Streamyx yang kau ambil tu Bsic ke Enterprise ??

Kalau Streamyx Basic aku boleh jar kau cara nak tingkatkan kelajuan ! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ape Pakej Streamyx yang kau ambil tu Bsic ke Enterprise ??

Kalau Streamyx Basic aku boleh jar kau cara nak tingkatkan kelajuan ! :)

streamix basic je

ajarla aku mcm mn nak tingkatkan kelajuan tu

nk kena tukar modem @ router ke?

aku dah pokai ni..x mammpu aa nak beli yg ganassss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Berapa Speed yang biasa ko dapat ??.Aku Rase ko try test dulu kat sini

Xpeedometer.jpg

Kalau dah dapat kau bagitau aku !! :) Dah browse kau tekan "Load test Here"

Edited by Hafeez

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aaku dap pling tinggi pun 80 kbyte/s je dia tulis kat situ

konyer berape?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Aku dapat selalu 8xxkbit/s.

80 Kbyte/s maknanya 1Kbyte = 8kilobits

80 darab 8 = 640kilobits/s

Jadi ko punye speed 640 dalam kilobits/sec.

First Ko tengok ko punye IP Address ?? berapa kau cuba connect beberapa kali dan beri ko Punye IP Address pda aku 219.xxx.xxx.xxx atau 218.xxx.xxx.xxx atau 60.xxx.xxx.xxx ? ? ? :)

Edited by Hafeez

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tggi jgk la konye ek?

aku nye 6XX je?

x puas hati aku

ip aku pelik la

x sama pun mcm yg ko tny tu

(219.xxx.xxx.xxx atau 218.xxx.xxx.xxx atau 60.xxx.xxx.xxx )

ip aku start ngan 192.xxx.x.x je

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Cuba kau bagitau aku Berapa IP Penuh yang kau selalu dapat ??.Sila bagi seberapa banyak contoh IP Address yang kou dapat tu !! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Cuba kau bagitau aku Berapa IP Penuh yang kau selalu dapat ??.Sila bagi seberapa banyak contoh IP Address yang kou dapat tu !! :)

ko nak buat ape ip aku tu?

ko jgn curik line aku lak

btw nak ttgk katne ip tu?

oooo

aku phm

ko nak suruh aku disconnect pastu connect balik sampai dpt ip yg mantap ek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

IAku dah curi banyak akaun Streamyx nie,Takde mase nak curi IP nko yang Slow macam siput tu.Lagipun aku dah puas buat keje nie.

Kalau kau xnak bagi IP Nko takpe Nko bagi je Pembayangnya contoh : 218.111.xxx.xxx atau 60.xxx.xxx.xxx

Aku cuma nak tahu nko punye IP streamyx Jenis ape.Aku tahu semua Jenis IP Kat Msia nie,dia punye speed and host name.

Skrg bgi tau aku Ip nko tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

IAku dah curi banyak akaun Streamyx nie,Takde mase nak curi IP nko yang Slow macam siput tu.Lagipun aku dah puas buat keje nie.

Kalau kau xnak bagi IP Nko takpe Nko bagi je Pembayangnya contoh : 218.111.xxx.xxx atau 60.xxx.xxx.xxx

Aku cuma nak tahu nko punye IP streamyx Jenis ape.Aku tahu semua Jenis IP Kat Msia nie,dia punye speed and host name.

Skrg bgi tau aku Ip nko tu

ok bai

sori aku gurau je td

ip aku start nan 60......

so camne ni?

ape step seterusnye?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

takpe aku maafkan.Manusia xlepas dri kesilapan. :D .IP Ko tu memang slow.Utk Pengetahuan kolah,IP yang bermula dgn 60.xxx.xxx.xxx ialah IP yang speednya kurang laju.Then IP yang start ngn 218.111.xxx.xxx ialah IP yang laju punye.Aku klau dapat IP start with 218.111,download speed aku dalam 115 KiloByte/s.Kelebihan IP 218.111.XXX.XXX nie ialah,apabila ko browse sesetengah laman web tu,semua laman web yang ko donload tu akan dapat speed yang laju.Keburukannya IP 218.111.xxx.xxx nie ialah jarang dapat utk streamyx basic Dynamic IP.Aku pun dapat Ip nie 2 ke 3 kali sehari,selalaunya 219.xxx.xxx.xxx.

So ! ko cuba try software Full Speed.Software nie akan men tweakkan no punye modem nko.Xtaulah laju ke,ia akan flush nko punye modem nko sampai full speed,maksup aku untuk LAN bukan WAN.

ko cuba download di sini Full Speed v2.1

ko copykan patch daripada folder dalam folder proram files/Full Speed/

And then ko apply patch and run enjoy !!

No illegal thing

Edited by civ3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalau guna router boleh tweak tak? :rolleyes:

speedtest.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kau Dah gene ke software yang aku bagi tu ???.Try le,klau xpuas hati aku boleh bantu dgn cara lain !!!! B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

soalan tu utk aku ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Banyak org dok tanye apsal streamyx dier slow..sebenarnye, lain org, lain kesnye..takde satu jawapan khusus yang boleh digunapakai semua org..

so sini saya nak tambah sikit, secara umum kenapa ade org dapat speed tinggi, ade org dapat speed slow.

Streamyx nie adalah ADSL, yang juga merupakan sejenis teknologi yang distance-sensitive..bermaksud kualiti perkhidmatan amat bergantung kepada jarak.

semakin jauh lokasi anda dari stesen(jarak pendawaian, bukan jarak fizikal) , semakin lemah signal yang anda dapat, semakin slow le line anda.

Limit jarak pendawaian ialah 5.5km, lebih dari tu signal dah terlalu lemah untuk digunapakai..tetapi kononnye untuk maintain quality of service, telekom malaysia menetapkan limit hanya 5km, lebih dari tu tak boleh pakai streamyx.

Andaian am ialah,orang yang tinggal dalam jarak 1km boleh dapat speed sehingga 80%-90% dari yang diiklankan(kalau nasib baik). Org yang tinggal dalam radius 4km-5km boleh dapat sekitar 40%-60% (pun kalau nasib baik)

Ini keran ade lagi satu faktor, iaitu paket rosak yang terlalu byk diterima oleh router/modem berpunca daripada noise (hingar). Paket rosak akan direject oleh oleh modem/router menyebabkan ia terpaksa di resend semula.

mana datang noise? ADSL guna dawai kuprum telefon untuk carry signal..sebarang bentuk kecacatan dan gangguan disepanjang pendawaian dari modem anda ke stesen akan menyebabkan noise, seterusnya meng-slowkan line..

usia dawai di bangunan/kejiranan anda memainkan peranan, kualiti pendawaian, gred dawai (gred 24/ gred 26) juga memainkan peranan, kualiti penebatan, gangguan pendawaian electrik (AC), lampu flourescent, line streamyx yang lain dsb.. semakin byk noise, semakin slow..

tu tak masuk lagi masalah IP macam Hafeez ckp tu, tak kira masalah dgn server telekom, internet traffic congestion dsb..

GABUNGKAN SEMUA SEKALI, MAKA PALATLAH SPEED STREAMYX ANDA :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

heran tul aku skarang ni aku tgh dapat ip 218.111..... bole browse putera :lol: tapi site lain takleh ..sedih tul ... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hampeh .Site mane yang tak leh ? ? cuba ko bgitau aku. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hampeh .Site mane yang tak leh ? ? cuba ko bgitau aku. :)

semua , termasuk la putera , dari elok2 terus takleh .. tapi bole lak connect ke server update ad-aware

ni dah restat dapat 60.48 pun jadik la .. dah lama dah jadik . orang lain kalo dapat 218.111 tu seronok tapi kalo

aku kene restat lak .. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku nak bgi tau kau nie,aku klau IP Adress aku xdapat 218.111.xxx.xxx,aku xakan download file dari website tertentu seperti http://rapidshare.de,http://turboupload.com and so on.Ko try test ko punye speed kat site yang aku postkan diatas.lepas tu ko bgitau aku berape ko punye speed ? ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kau Dah gene ke software yang aku bagi tu ???.Try le,klau xpuas hati aku boleh bantu dgn cara lain !!!! B)

xle la peez

ko tolong la aku

mmbr umah marah kat aku ni

aku hasut diorang pasang streamik

aku xle download pun file tu...server xle masuk la

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

eheh.. aku slalu gak dpt 218 neh.. aku test dah speed akuh

dpt 106 kbyte.. maknya brapa eh ? 106 x 8 ? huhuhue.. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

s_un_war,...... aku rase cara yang paling baik ko tefon lah kat pusat interaksi pelanggan TMnet Streamyx nie, 1-300-88-9515.Ko cakap kat die ko punye speed slow,pastu ko bagi username ko dkt die,then dia akan tanye ko punye speed yg ko slalu dpt,ko cakap speed yang betul2,jgn ko reka plk speed tu.Finally,klau ko punye speed kurang daripada yg ko subscribe tu !! dia akan buat report utk akaun ko,then.TMNet's technician akan upgradekan ko punye speed.Oh lupe !! aku nk tye ko,berape jauh tempat tm point dri umah ko ? ? ? ? ? ? ?

Customer Care

For product enquiries, please contact our Customer Interaction Center at 1-300-88-1500 (8am - 12am, Monday - Sunday)

For technical enquiries, please contact us at 1-300-88-9515

Or email us at [email protected]

Or fax to us at 03-26870000.

Ko pkai modem brand ape ? ? ? ?

valve,..... ko punye speed ok lah tu !!! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

s_un_war,...... aku rase cara yang paling baik ko tefon lah kat pusat interaksi pelanggan TMnet Streamyx nie, 1-300-88-9515.Ko cakap kat die ko punye speed slow,pastu ko bagi username ko dkt die,then dia akan tanye ko punye speed yg ko slalu dpt,ko cakap speed yang betul2,jgn ko reka plk speed tu.Finally,klau ko punye speed kurang daripada yg ko subscribe tu !! dia akan buat report utk akaun ko,then.TMNet's technician akan upgradekan ko punye speed.Oh lupe !! aku nk tye ko,berape jauh tempat tm point dri umah ko ? ? ? ? ? ? ?

Customer Care

For product enquiries, please contact our Customer Interaction Center at 1-300-88-1500 (8am - 12am, Monday - Sunday)

For technical enquiries, please contact us at 1-300-88-9515

Or email us at [email protected]

Or fax to us at 03-26870000.

Ko pkai modem brand ape ? ? ? ?

valve,..... ko punye speed ok lah tu !!! :D

ko bgtau la aku camne cara nk dapat ip 218.111.xx.xx ko tu

modem aku jenis yg dia bagi aztech hape ntah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalu ko ambil pakej enterprise dia bgi IP 218.111.XXX.XXX.Kalau Basic,dia bagi dynamic IP,maksud aku ip berubah ubah!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
This topic is now closed to further replies.