• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Tm Net Nak Block P2p, Torrent>

277 posts in this topic

Posted · Report post

rilek! jangan emosi! tengok gambar dibawah:

offtopic:

IPB Image

memang betul tmnet kena tanggung kos pembayaran sewa sambungan antarabangsa, bayar kepada submarine cable provider. maksud rugi tu, revenue division tu sahaja. dalam gambar tu adalah hasil mothership. walaupun anak anak kapal rugi, tapi bila dikumpulkan semua, revenue dia macamtu, sebab tm untung besar dari talian tetap, penyewaan litar suwa. satu lagi kena ingat, walaupun diorang sekapal, tapi diorang tetap berniaga antara satu sama lain. dalam erti kata lain, tmnet menyewa kabel dari telekom

masukbalikdalamtopik:

tapi bukanlah bermakna aku tak bersetuju kalau diorang nak block default port untuk protokol p2p. aku tetap setuju, supaya kiddies kiddies yang cuma tahu install dan run p2p application tu akan pening kepala bila tengok p2p dia tak berfungsi. cuma survivor je yang boleh guna client tu dengan beberapa pengubahsuaian :lol: bak kata misterkul, kalau rumah ada 10 pintu, pintu utama kena simen, tapi ada 9 pintu lain terbukak, masuk la pintu lain, cuma yang lurus bendul je yang akan berfikir "ohhh kena masuk ikut pintu depan je" :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

memang betul tmnet kena tanggung kos pembayaran sewa sambungan antarabangsa, bayar kepada submarine cable provider. maksud rugi tu, revenue division tu sahaja. dalam gambar tu adalah hasil mothership. walaupun anak anak kapal rugi, tapi bila dikumpulkan semua, revenue dia macamtu, sebab tm untung besar dari talian tetap, penyewaan litar suwa. satu lagi kena ingat, walaupun diorang sekapal, tapi diorang tetap berniaga antara satu sama lain. dalam erti kata lain, tmnet menyewa kabel dari telekom

huahh besar revenue ... bonus banyak tak heheheheh

aku tetap setuju, supaya kiddies kiddies yang cuma tahu install dan run p2p application tu akan pening kepala bila tengok p2p dia tak berfungsi.

kidies2 ni pun bayar gak bill, tapi aku rasa tak semua orang setuju bahawa ni cuma nak pupuk |337 mentality. hopefully pihak TM tak lecehkan pembayar bill (hopefully la), dan jugak sebelum nak memperlecehkan pemberi wang (kiddies2 yang ada bayar bill/mth) kat TM, lecehkan dulu

polisi sendiri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wkakakkak ..dari topik lain lepas ke topic "untung/rugi tmnet " lak ..hohohohoho

B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wkakakkak ..dari topik lain lepas ke topic "untung/rugi tmnet " lak ..hohohohoho

B)

kira ok la atleast dalam post tu ada jugak berkait rapat berkenaan topik, dari reply ko tu yang LANGSUNG takda isi.

huahh besar revenue ... bonus banyak tak heheheheh

kidies2 ni pun bayar gak bill, tapi aku rasa tak semua orang setuju bahawa ni cuma nak pupuk |337 mentality. hopefully pihak TM tak lecehkan pembayar bill (hopefully la), dan jugak sebelum nak memperlecehkan pemberi wang (kiddies2 yang ada bayar bill/mth) kat TM, lecehkan dulu

polisi sendiri.

dia claim dia ada 25,000++ (tu masa zaman2 aku dulu) kakitangan. rasanya sekarang dah ramai lagi kot. maklumlah MMU melahirkan ramai student, diorang mesti kena pakai balik student tu. jadi tak kemana la revenue dia yang sampai biliun biliun tu. bak kata salah sorang kawan aku yang keje kat mimos, dimana mimos ada bekalkan "paip vpn" kepada satu syarikat kapalterbang (ops, tolong jangan terbayang MAS, sebab bukan tu jawapannya). 70% pembaziran bandwidth berlaku disebabkan kakitangan syarikat kapalterbang tu dok main p2p. bila jaring sekat akses p2p dalam paip tu, tau sapa komplen? bos bos diorang yang tanya "awattttt takboleh download ni???" :lol:

oklah, aku tukar sokongan aku tu daripada "sekat terus" kepada "kurangkan penggunaannya". :D diorang mungkin boleh split bandwidth, contohnya benarkan hanya 10% penggunaan p2p berdasarkan port yang digunakan. macamtu diorang boleh la terus mengdownload (dalam masa yang sama mengupload, dan juga menjadikan komputernya sebagai sarang untuk ulat ulat melancarkan ddos). nanti kalau diorang komplen "apsal download p2p slow ni", takdala diorang komplen "kenapa nak bukak website, nak irc, nak ftp nak blablabla pun slow ni.

sebenarnya yang jadi punca masalah ialah pengguna p2p yang tau guna dan pakai, lepastu bila terjadi masalah kat OS nya, terus bising cakap tmnet salah. IPB Image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Faktor utama org tak sutuju tutup port torrent nih bukan sbb takut takleh download...Tapi sbb byk sgt diorang salahkan pengguna bila ada problem..Diorang tak pikir ke berapa ramai pengguna yg bayar bill tiap2 bulan takleh pakai utk download (Ini bukan rekaan ye)..Cuma mungkin org lain tak join forum atau tak emo macam aku...Aku sendiri tahun lepas 7 bulan takleh download dr http dengan ftp...hanya torrent yg jalan...camne korang pikir kalau AVG pun kena cari kat torrent..boleh tergugat jugak iman kan...

Tambahan lagi bila buat report 1st sekali kesalahan adalah hardware...kalau betul hardware aku yg problem apesal lepas tu boleh ok..takde pun aku tukar hardware lain..cuma bezanya aku terjumpa member lama dlm telekom...dia sattlekan problem tu dlm masa kurang 2 minggu..apa yg aku tau, takde cable apa yg ditukar...hardware aku jauh sekali...sentuh pun tak...

OT : Cuba pikir kenapa pejuang palestin sanggup jadi pengebom berani mati? Mungkin sebab suara mereka tak didengar...tangisan mereka takde sapa amik peduli..!!Wallahuhalam....

Btw..ini speed aku sehingga post ini ditulis...1 bulan 3 hari & aku belum aku belum call helpline utk aduan...Rasanya aku takde la emo sgt kan..?? :)

IPB Image

IPB Image

Peace..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

p2p skang nie cam dah jadi trend..snang pakai p2p tapi satu je ar kekurangan yang menjejaskan provider...pembaziran bandwidth...aku sendiri secara jujurnye slalu mendownload gune torrent...lagi snang...auto resume..lagipon sumber torrent nie biasenye tak corrupt...direct download...kalo terdc abis ar...aku nie tak pro dalam bab p2p nie..just amature je...tu just pendapat aku...kalo silap tolong ar betulkan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

P2P dari dulu jadi trend. Tapi dulu sharing file kecikĀ², kebanyakannya document.

Syarikat yg buat network ni pon reka sbb utk menyenangkan kejeĀ² mereka & intro kat public. Xerox,Intel & ape ntah satu lagi.

Papehal, p2p is not illegal in Malaysia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nak legal atau illegal terletak atas pengguna tu sendiri...kalau beli keter pun pastu pegi lumba haram sabung duit, mesti la haram. Cuba beli keter & pakai buat pegi keje, pegi masjid, pegi pasar eth..Tapi masalahnya bila sebut p2p & torrent ramai dok bayang anime, lost, smallville, csi, eth. Sbb tu ada yg buat statement benda tu haram...Yang buat statement tu pun silap2 ada koleksi siri tu yg dicedok dari torrent & p2p....

Tapi yg best xdcc irc tu takde plak sapa nampak mengabihkan bandwidth ye...sekurang kurangnya tak byk individu yg sanggup buat tracker torrent berbanding irc server...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

hmmmm kalo nak guna p2p skali skala takpe lagi ,ni org yg bagi sesak ni musti on 24 jam ..kalo 50%

org malaysia yg pkai rm88 nyer package dok donlod torrent 24jam mmg bole bagi lembab la kot....

aku x rajin sgt nak menorrent nih ..slalu carik anime je :P

tambah : tapi aku x puas ati walopun masa aku x guna p2p , kalo direct donlod mesti lembab ..kalo dapat

15-20 kbps takpe lagi ..ni sampai 4.5kbps je ..huhuuh

Edited by hampeh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Yang buat statement tu pun silap2 ada koleksi siri tu yg dicedok dari torrent & p2p....

yeap, betul tu. penipu besarlah kalu dia cakap tak penah gune torrent & p2p

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

so kirenye tmnet rugi aaa?? pengguna bayar murah...tp komplen byk akakakakaka

p/s no offense

rugi tak rugi blakang citer.. yg penting user bayar cukup tiap2 bulan

dorang patut serve yg terbaik utk user, bukan nak salahkan user pakai P2P kerr aper kerr.. IMO :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tul...customer always come first....kalo nak wat service kene tau comment customer camne...takleh nak pkir untung/rugi je...p2p nie kemudahan zaman skang...so diorang kene la ikut trend skang wat sesuatu..bukannye block..ke aper ke...janji memberi kepuasan kepada pelanggan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

org malaysia yg pkai rm88 nyer package dok donlod torrent 24jam mmg bole bagi lembab la kot....

then apasal tak tukar polisi ? takut kena tibai balik langgar kontrak ? atau takut bajet akan datang kena suruh serap semua tu ?

dorang patut serve yg terbaik utk user, bukan nak salahkan user pakai P2P kerr aper kerr.. IMO

camtu la glc (ye memang macamtu) ... aku tak salahkan TM dah diorang naik tocang (ye diorang naik tocang) sebab diorang tak takut kerugian, apa susah gomen ada maaaa, boleh bailout maaa,

p/s: bila TM nak kena jual kat temasek ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hurmm.. tapi tadi aku baru donload file sharing lagi, yg aku pelik, kalau file tuh lebih 100mb, packet drop sampai 10kbps tp kalau yg kurang 30mb, maintain plak 50kbps.. aku donload drp source yg sama..

apsal arr? pelikk.. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

camtu la glc (ye memang macamtu) ... aku tak salahkan TM dah diorang naik tocang (ye diorang naik tocang) sebab diorang tak takut kerugian, apa susah gomen ada maaaa, boleh bailout maaa,

p/s: bila TM nak kena jual kat temasek ?

.......dah byk kali aku tgk ko reply kat thread lain ...asik2 nak masukkan gomen & politik dlm reply ....

nanti mod tutup thread ni kang abih kene buat thread baru lak ..

no offense :)

balik ke topik ... mungkin la dorang tgh carik jalan lain kot ? cam dlm paper star dulu dia kata mungkin nanti

ada package mengikut bandwitdh yg sesuai ngan user tmnet ..kita tunggu jela camne ... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aisey blank sedih aku tgk bandwidth test ko tu..200++ utk 1mb mmg patutla ko buat komplen sampai speed tu naik ke 700++...

anyways skrg ni aku donlod kat umah pon same la..slow jerk..memula start 50-60KB then after a while drop jd less than 7KB mcm dial up rasenye.. aku pon xtau nak wat ape dah..buat bandwidth test laju...kalo direct donlod mcm mane nak tuka port?? bleh ke?

p/s kalo tmnet pk untung..xde dia buat unlimited xs, kang dia charge ikut bandwidth masak sumerang termasuk aku...harap2 still murah la...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalau ko yg tengok pun sedih, camne la perasaan aku ye...

Btw...inilah kebenaran streamyx hari ini...

Sekian, terima kasih..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

.......dah byk kali aku tgk ko reply kat thread lain ...asik2 nak masukkan gomen & politik dlm reply ....

why must be afraid kalau benda tu berkaitan ? taxpayers & voters & consumers tak perlu bimbang, mods pun tak perlu bimbang, kita bukan buat benda jahat ye tak ... kita cuma nak a better system ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

why must be afraid kalau benda tu berkaitan ? taxpayers & voters & consumers tak perlu bimbang, mods pun tak perlu bimbang, kita bukan buat benda jahat ye tak ... kita cuma nak a better system ;)

mmg la tapi kalo thread ni kene tutup xbest la ..pasal dah lama bincang pasal benda ni :)

hmmm tul tu kingotromen kalo test bandwitdh ok lak ..tapi kalo try donlod dlm 5 saat je laju pastu tetiba slow ...adess :(

try tgk forum nih

dslreports

Edited by hampeh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

blank punya download speed slow sebab dia download dari server slow.

Ni ping reply aku pada server jones.dk

Reply from 62.243.165.91: bytes=32 time=730ms TTL=36

Request timed out.

Reply from 62.243.165.91: bytes=32 time=753ms TTL=36

Reply from 62.243.165.91: bytes=32 time=644ms TTL=36

tengok kat time=753ms (lama tuuu nak respond)

Dan lagi satu kena faham, server yg duduk kat europe tak sama dengan server yg duduk dalam Malaysia.

Aku bagi contoh aku punya screenshot ni. Aku download satu fail yg sama dari 2 lokasi yg berbeda:

Dari Taiwan

IPB Image

Dari Europe

IPB Image

Aku subscribe pakej Streamyx 512. Ikut rate download aku dari taiwan:

62 X 8 = 496Kbps

Kalau dari Eropah:

25 X 8 = 200Kbps

tengok berapa peratus paket tu drop kalau aku download fail dari europe.

Edited by anonymous

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalau ko yg tengok pun sedih, camne la perasaan aku ye...

Btw...inilah kebenaran streamyx hari ini...

Sekian, terima kasih..

sama la kite...dpt speed slow dah check kat speedometer Tmnut lagi tuh..

report dah byk dah perubahan xde langsung..xde ker sesapa sini technician Tmnet nih..bole mintak korank tukarkan balik speed aku..x kan nak through customer service gak..report byk pun still x jalan pun..aku siap buat report kat Tm point lagi tapi xde pape pun berlaku.. :)

Peace!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

blank punya download speed slow sebab dia download dari server slow.

Aku tanak beratkan database putera, sbb tu malas nak post screenshot banyak2...cukup la aku cakap download aku mmg slow walau pakai server kat sebelah rumah aku sekalipun...

Dan lagi satu kena faham, server yg duduk kat europe tak sama dengan server yg duduk dalam Malaysia.

Baiklah, saya paham...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

gembiranye ati aku ari ni. streamyx aku dapat 1mbps aku daftar 512kbps, harap2 biarlah berkekalan :lol::lol::lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku pon sama..dpt 1mbps..tp transfer rate slalu dpt 50~60kb ja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0