• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Tm Net Nak Block P2p, Torrent>

277 posts in this topic

Posted · Report post

aku nak tanye skit

aku rase speed slow bukannyer ape

derang bleh set skeati jer brape2pon

dulu aku dpt 29kbs je direct

lpas komplen2

dapatla 53kbs

mmg still mcm tu je

speed

tak naik2

hohohoho

so derang leh set speed ntuk kite ske2 ati je la kan???

huhuhuh mmg patut .. diorang buat kat ko aje hehehe ,... ko tuh tak reti duk diam.. asyik .. nak donlot je keje... huhuh

no Offense

Hum... block p2p ye.. x kan la...kalo camtu.. hum... makin ramai la yang x nak pakai streamyx...

tapi.. naper dalam modem tulis lain dan downlaod speed(guna server download.com) kater  lain?

lam server tulis 6mb down stream tapi dapat 200kbps jer?

huhuh kalau ramai tak pakai mesti TMnet nak pujuk kan.. mestila diorang ader offer yang bagus... hehehe

pahal la ko ni tak pernah puas... kalau bagi aku 200 dah ok dah...

cuba ko bayangkan...masa tak da broadband ni..

first guna dial-up... 5kb-7kb je(ni aku crita rate download)

lepas tu 12-16kb guna 1525. -(ni aku tak guna)

guna stimix mula-mula mak 40++kb harga ratusan.-(masih guna dial-up)

lepas tu dr.m kat belanjawan suruh turunkan harga...

kluar pulak mak 50/60+++..-(masa ni aku apply)

thn lepas dapat 1mb..dapat 90/100++kb

kalau bagi org surf je... dah ok...

bagi kita yg kaki download,torrent,mp3 ni... kalau nak ikutkan hati nak yg power lagi...

aku dulu nak conek stimik coz nak download-mendownload.. kalau tak main download2..aku tak guna stimix ni...aku pun rasa korang cam aku jugak... guna broadband nak download kan....

huhuhuh tu ler kegunaan streamyx hehehehe

bukan stakat nak download je.. main game pon lancar..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kah kah.. skarang baru terasa... mmg benar citer tuh..

D/l torrent lembab giless

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hahahahaa..torrent dah mula jadi slow...lepas tukar port ok skit la..sekali check speed aku pakai xpeedometer Tmnet diorank tukar aku punya speed jenis 512 padahal aku amik 1mbps siudddd... <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tmnet ngada²..nyampah aku..buat keje sambil lewa..pastu suke ati nk block² torrent lak..sebok! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aiseh .... kalo nak blok torrent abisla salah satu sumber software2 baru aku .... huhuu :(

hehehe ...dapat gak aku post ..slalu busy je server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hahahahaa..torrent dah mula jadi slow...lepas tukar port ok skit la..sekali check speed aku pakai xpeedometer Tmnet diorank tukar aku punya speed jenis 512 padahal aku amik 1mbps siudddd... <_<

waaaa untung ko..

aku baru je komplen tmnet tadi..

nasib baik Prompuan.. kalau laki start je aku sound.. emm hampeh macam macam dia suruh aku buat..

prob aku.. Aku pakai 1MB tapi.. diorang kasik 512k.. mmg cari nahas TMnet nih macam mcam dia suruh aku

mule mule .. try .. buat Manual Connection lah tanpa Spinter , pastu wat Ipconfing /FKLSDLLSblah blah blah

pastu .. tak leh.. dia bukak report .. then suruh aku tunggu 48jam.. hampeh.. tull

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

waaaa untung ko..

aku baru je komplen tmnet tadi..

nasib baik Prompuan.. kalau laki start je aku sound.. emm hampeh macam macam dia suruh aku buat..

prob aku.. Aku pakai 1MB tapi.. diorang kasik 512k.. mmg cari nahas TMnet nih macam mcam dia suruh aku

mule mule .. try .. buat Manual Connection lah tanpa Spinter , pastu wat Ipconfing /FKLSDLLSblah blah blah

pastu .. tak leh.. dia bukak report .. then suruh aku tunggu 48jam.. hampeh.. tull

alah..kalo ko rase troubleshooting tu mcm xkan membantu menyelesaikan masalah ko watpe ko ikut..ckp jek ko da buat...marah kat org yg jawab call tu pon bukannye salah diorg speed ko xconfigure jd 1mb..

aku skrg donlod sume international website mcm slow jek..dpt bwh 40KB jek..seblom ni atas 50KB...xkire la 2p2 ke direct ke same jek..pc aku ke international link weng?? nak troubleshooting pc aku plak xde mase bz hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

News Wednesday March 1, 2006

TM Net: P2P traffic clogging broadband

BY SHOM TEOH

CYBERJAYA: Peer-to-peer (P2P) traffic is choking up local broadband lines with 20% of users utilising 80% of the total bandwidth, according to Internet service provider (ISP) TM Net Sdn Bhd.

Dr Fadhullah Suhaimi Abdul Malek, general manager of TM Net’s corporate and strategy services, said that as the number of local broadband subscribers increases, more users are expected to use P2P applications such as Kazaa and BitTorrent to transfer files online.

“Such applications are often left on all day so they use much more bandwidth compared to users who merely use the Internet to surf or chat,” he said.

Fadhullah was speaking to reporters during the launch of the Business Software Alliance’s (BSA) “Right Click” campaign at Multimedia University (MMU).

The programme is aimed at educating Internet users to protect themselves while conducting online activities such as surfing and e-commerce.

Fadhullah said other countries with high broadband penetration also faced similar problems because “broadband users have a tendency to abuse bandwidth.”

“We are not against our customers using P2P. However, it is an unfair situation which needs to be addressed, as we cannot upgrade our infrastructure (merely) for the benefit of the minority,” he said.

To counter this problem, TM Net will introduce a number of time-based packages to cater for low-bandwidth users by the third quarter, said Mohd Nazeem Mohd Nasir, assistant manager of TM Net's technology planning and development department.

“We are coming up with a system that will inform users of their bandwidth usage via their monthly bill, and will recommend packages that are most suitable for their level of consumption,” he said.

The launch also saw the unveiling of a BSA website containing 20 online security tips for Internet users as well as several talks conducted by speakers from the Domestic Trade and Consumer Affairs Ministry, TM Net, Microsoft Malaysia and eBay.

“We want to make users aware so that they can proactively protect themselves from dubious websites and e-mail spam selling unlicensed or pirated software,” said Tarun Sawney, the BSA’s director of antipiracy in Asia.

“Many users are duped into purchasing what looks to be genuine software online, only to discover otherwise later on,” he said.

Sawney also observed that there has been a drastic jump in the number of software infringement cases on P2P networks corresponding with the growth of broadband penetration in Malaysia.

“Cases of software infringement have risen from 928 in 2003 to 8,000 last year,” he said.

Dr Ewe Hong Tat, dean of the MMU’s faculty of information technology, said the university was chosen for the launch because its students are heavy IT users.

“We hope that the students will propagate the knowledge they have learnt to their peers and to the rest of society when they join the workforce in the future,” he said.

http://star-techcentral.com/tech/story.asp...&sec=technology

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

alah..kalo ko rase troubleshooting tu mcm xkan membantu menyelesaikan masalah ko watpe ko ikut..ckp jek ko da buat...marah kat org yg jawab call tu pon bukannye salah diorg speed ko xconfigure jd 1mb..

betol tuh

hokhokhok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Masalah STREAMYX yang slow sekarang bukan masalah yang datang dah lama, masalah strimik yang sekarang ni masalah baru baru ini. (bukan slow atas sebab condition line, atau cable interfere sebab aku dah check, kat rumah kawan aku pun sama gak.). (bagi kes line aku) Memula speed tinggi, cecah 50 kB/s macam biasa, lepas 4-5 second, speed jadi drop sampai 1 kB/s atau 0 kB/s (ya.. jadi 0 = tak jalan terus). menda ni jadi bila aku download sesuatu dari luar negara.

Misal aku download dalam negara, tak drop plak speed.

kalo yang biasa mendownload dari website atau orang panggil 'http speed' korang akan tau betapanya beza. Memula laju, lepas tu speed drop, menda ni jadi bagai seseorang di tengah-tengah tengah kontrol bandwith yang kita pakai.

aku rasa tmnet streamyx telah ambil langkah untuk melimitkan speed yang tarik bandwith gegile.

“We are coming up with a system that will inform users of their bandwidth usage via their monthly bill, and will recommend packages that are most suitable for their level of consumption,” he said."

yang tu aku rasa first in the world.

p/s: kB/s adalah kilobait per saat. tu adalah speed yang korang lihat pada download manager korang. tak kisahlah ia adalah internet explorer atau mozilla.

sekarang ni dah ok dahh!

Edited by topeiRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Misal aku download dalam negara, tak drop plak speed.

kalo yang biasa mendownload dari website atau orang panggil 'http speed' korang akan tau betapanya beza. Memula laju, lepas tu speed drop, menda ni jadi bagai seseorang di tengah-tengah tengah kontrol bandwith yang kita pakai.

huhuhu...tula pasal kalo donlod ikut website dari 70kb jadik 3-4 lak ...tu guna accelerator tuh ...aduii... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Gunalah IDM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Gunalah IDM

IDM??? ..zzZz natang ape tuh ..kalo donlod accelerator pun jadik 4kbps camne tuh??? ..

hmm...tapi kalo slow tu ade masa-masa lak ..... :unsure: oklak tadi ...huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

xpeedometer Tmnet diorank tukar aku punya speed jenis 512 padahal aku amik 1mbps siudddd...

since ni topik dalam forum internet so banyak teknikal, aku takkan kaco ;) anyway apa pendapat aku dah ada dalam forum sembang pasal tmnet gak ...

tapi menda2 camni la (yang aku quote tu) aku kesian ngan user, unethical, bayar lain dapat lain , orang2 yang kena masalah ni patut dapat rebate, u pay for what u don't get

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau aku sbg pengguna single/small range tak kisah sgt p2p ni digunakan... tapi sebab2 tertentu spt firewall aku ni ada capture session...maka makin byk org on p2p..makin byk la firewall session meningkat ..so..firewall ni akan gunakan cpu utilize yg makin tinggi...secara tak lansung bandwith management akan tergugat.Firewall rules makin byk..sbb nak set rules bagi setiap protocol/port/ip

Kebanyakan struktur organisasi mmg tak allow port p2p dan sebagainya kalau dianggap byk buat kacau... cuma pengguna biasa atau cyber cafe yg tak byk kerenah nak letak ape saja aplikasi supaya org dtg situ dgn byk dpt income...

Anyway Ada choice lain ISP nak buat..tapi byk kerja la plak nak asingkan gateway home/small bisnes/enterprise/corparate..

Kalau ada 100 isp kat malaysia ni tak ape la jugak... baru best... selagi pipe ke overseas tu tak dpt besar..dlm malaysia ni pun tak dpt la nak besar...tapi elok jugak dlm malaysia ni aje dia besarkan dulu contohnya mininum 2 meg - 8 meg.. torrent la dlm malaysia byk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bak sini url nyer..

den nak downlaod... dapat berapa ek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku ni bukan lah nak backing tmnet ke hapa ke. Tapi ni panglaman aku.

Building yang aku sewa ni ada bagi servis broadband dari Nasioncom. Buleh lah tahan walaupun tak sampai 512kbps connection dia. Tapi masalahnya dengan Nasioncom ni, dia tak bagi kebebsan untuk kita bukak port sesuka hati. Diorang akan caj kita kalau nak bukak port2 yang dikehendaki. Dalam kes aku, dulu aku cadang nak guna port 80 untuk webserver personal aku, tapi hamepssshh disebabkan servis diorang ni. Berbeza dengan streamyx, dia tak peduli pun aku nak bukak port apa (sebab port yang aku nak guna pun tak merbahaya..)

Jadi nasihat aku, sebelum nak subscribe broadband yang lain, buat studies dulu. Ini kerana broadband yang lain2 pun tumpang tmnet, sebab tmnet ni carrier. Kalau tak nak ansung guna yang berkenaan tmnet, korang buleh cuba guna VSAT broiadband (guna satelite). Aku rasa IpStar ada bagi servis ni, ScopTel pun ada, ,caj diorang kalau dalam 1mbps tu sebulan dalam RM2000~ke RM 3000 (aku rasa le..)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

seme2 broadband service yg ko list tu dia sewa ngan telekom tak?sebab lam malaysia ni dia je monster company yg konke benda2 ni seme2..SP lain kena sewa line ngan dia gak..kalau boleh aku nak survey satu SP yg langsung takde kena mengena ngan telekom ni baru puas hati

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

torrent slow arr...camna nak tukar port???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku tak tahula..kes aku ni ada sangkut paut dengan tajuk thread ni.. BTW aku tak guna torrent atau p2p. Aku just download direct dari website. Actually aku ada download trial version dari adobe.com . Aku download 2 software satu lebih kurang 500MB dan satu lagi lebih kurang 700MB...lepas habih download..aku off pc..then bila aku on pc dan connect ke Internet aku dapt rasa connection slow..pastu aku check speed ..tiba-tiba speed jatuh below 100kbps ..normally lebih kurang 850 - 900 kbps. So aku call Tmnet..but diorang kata tak ada masalah...line ok...lepas 3 hari connection back to normal....So dalam kes aku aku tak pastilah samada bandwith limit ni termasuk direct download dari website...atau memang kebetulan connection kat area rumah aku..ada problem ari tu..kalau betul TMnet nak limit bandwith download tak kira dari http aku rasa tak syok laa..kalau torrent tu..aku tak kisah sangat..btw kes aku ni mungkin secara kebetulan....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

??? kasi la link download... den nak test..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

streamyx dr dulu masalah tak abes2..

lg la aku dgr cite nk 10Mbps by 2007 ke brape ntah..

cam klakau je bunyik..

1Mbps pon trkentot2..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

iskk.. iskk.. iskk.. hampehh tol TMNet nih..

nih yg nak tension nih :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalau korang nak tukar ISP selain TMnet, aku cadangkan jangan guna Time. Time dia block port P2P. Harap maklum. Ada banyak lagi ISP pilihan lain korang boleh check kat directory. Tapi setakat ni TMnet is the best choice so far.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0