• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Tm Net Nak Block P2p, Torrent>

277 posts in this topic

Posted · Report post

Noob Q, betul ke P2P dah diharamkan kat mesia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Noob Q, betul ke P2P dah diharamkan kat mesia?

Memang haram . kalau ikut logik kan kalau guna p2p kita boleh kopi kopi dengan mudah dah tidak memerlukan money... cuma baya bill je la huhuhu

____________________________________________________________

Putera.com Gamers Club

user posted image

Edited by Navigator®

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bukan tu maksud aku. Kalau ikut logik memang camtu, tapi dah ada ke akta dia? Rang undang2 cyber pasal p2p dah gubal ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tapi aku gi bayar bil strmx...

banguna TMpoint yg baru siap tu cantik la...hehehe...

slow2 la...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hmm...dak pahe ghupanye...takpe lah...

aku rasa kalau kita nak bincang menda2 pasal p2p/torrent dan sewaktu dgnnya kite kena bukak satu hidden thread. Kat situ yg boleh masuk hanya ahli yg mempunyai melepasi syarat2 yg tertentu. Cth: post lebih 100 ke, tak pun dipilih oleh mod ke dan sebagainya. Pasal kalau citer2 camni kang bleh membayahakan kesihatan putera.com sendiri sepertimana yg terjadi macam dolu2 nyer citer.

p/s hanya cadangan saja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

MrCool....aku rasa lebih best kalau kita bincang apesal kena block port torrent untuk sattle masalah aduan pengguna...

takde lagi ke jalan lain nak sattle...serius sgt ke aduan pengguna sampai kena amik tindakan drastrik camtu..harap ada org yg bleh terangkan supaya boleh hentikan komplen yg terkeluar sampai ke negara jiran...

Maksud aku tolak ketepi kejap soal pintu tepi tengah belakang tunnel bawah tanah ke apa...soalnya kenapa sampai perlu block port torrent & p2p...Dah takde jalan lain ke naksattle....

Kritikal sgt dah ke aduan pengguna ? Setahu aku diorang tak letak aduan pengguna kat "depan" service diorang, so camne kes ni diorang sensitif sgt...tu je...

Pasal pintu lain tu...kalau aku tak reti buka nanti aku tanya la otai2 kat sini...smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku rasa bukan takde jalan lain... tapi sepertimana yg telah disebutkan, TMnet mungkin mengambl jalan singkat dengan memblock port2 yg tertentu yg biasanya digunakan oleh pengguna sepertimana TMnet block port 135, 139, ICMP, echo, traceroute disebabkan worm blaster/sasser seperti yg azuan cakap.

Jadi tak menjadi isu besar jika TMnet block certain2 port yg biasa digunakan untuk kerja torrent/p2p ni. TMnet pun aku rase tau yg diorang takkan dapat halang dari penggunaan torrent/p2p ni. tapi dgn block certain2 port ni at least dapat jugak kurangkan user2 dari buat menda2 ni. Cth pun dah nampak da. dalam 10 org, mungkin hanya 4 org yg tau ikut pintu lain. So kat situ diorang dah boleh kurangkan sebanyak 60% aktiviti2 torrent/p2p ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku rasa bukan takde jalan lain... tapi sepertimana yg telah disebutkan, TMnet mungkin mengambl jalan singkat dengan memblock port2 yg tertentu yg biasanya digunakan oleh pengguna sepertimana TMnet block port 135, 139, ICMP, echo, traceroute disebabkan worm blaster/sasser seperti yg azuan cakap.

Jadi tak menjadi isu besar jika TMnet block certain2 port yg biasa digunakan untuk kerja torrent/p2p ni. TMnet pun aku rase tau yg diorang takkan dapat halang dari penggunaan torrent/p2p ni. tapi dgn block certain2 port ni at least dapat jugak kurangkan user2 dari buat menda2 ni. Cth pun dah nampak da. dalam 10 org, mungkin hanya 4 org yg tau ikut pintu lain. So kat situ diorang dah boleh kurangkan sebanyak 60% aktiviti2 torrent/p2p ni.

ooo

kira nya TMnet nak block p2p kerana nak kurangkan .. tahap penggunaan p2p la ye

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bukannya block p2p or torrent, tapi block port jer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bukannya block p2p or torrent, tapi block port jer

oh ya, ..

kira . biler dah block port kita leh pakai port lain la.!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ambil jalan singkat...? Kalau camtu mmg takleh kata apa la...

Secara peribadi mmg aku tak berkenan cara tmnet sattle masalah...kebanyakan masalah yg ujud akan didebankan atas bahu pengguna...ade penah diorang amik pot pasal aduan speed jd separuh, takleh direct download dan sebagainya...bersepah lg aduan2 yg diorang buat deek je...takde respon pun...so kalau benda serius camtu diorang tak kisah camne plak aduan remeh temeh boleh jadi emosi plak...tergugat ke kompeni diorang dgn aduan2 camtu...

Diorang patut pikir masalah2 utama, kurang2 naikkan sikit mutu perkhidmatan...bukan emosi tak bertempat sampai buat tindakan yg tak logic...kat mana tanggungjawab diorang sebagai ISP, kalau semua masalah diletakan pada pengguna...senang la, lebih baik bg kat aku je lesen ISP tu...

Huhuu...emosi tak terkawal...

# shutdown -h now

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ambil jalan singkat...? Kalau camtu mmg takleh kata apa la...

Secara peribadi mmg aku tak berkenan cara tmnet sattle masalah...kebanyakan masalah yg ujud akan didebankan atas bahu pengguna...ade penah diorang amik pot pasal aduan speed jd separuh, takleh direct download dan sebagainya...bersepah lg aduan2 yg diorang buat deek je...takde respon pun...so kalau benda serius camtu diorang tak kisah camne plak aduan remeh temeh boleh jadi emosi plak...tergugat ke kompeni diorang dgn aduan2 camtu...

Diorang patut pikir masalah2 utama, kurang2 naikkan sikit mutu perkhidmatan...bukan emosi tak bertempat sampai buat tindakan yg tak logic...kat mana tanggungjawab diorang sebagai ISP, kalau semua masalah diletakan pada pengguna...senang la, lebih baik bg kat aku je lesen ISP tu...

Huhuu...emosi tak terkawal...

# shutdown -h now

huhuh emosenel nye...

control skett...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sama je blok port aje pun.. org mesia ni bukannya teruk sangat pengetahuan IT nya.. cuma org TMNET je yang anggap hanya depa je pandai customer bodoh.. walhal.. kalau nak kasi ratio.. 100 kastemer : 1 staff tmnet yang celik IT.. huhuhuhuh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apsal la derang nak block port tak kasik torrent...sedangkan kat luar msia ni pun derang dah pakai bittorrent secara meluas...

kompeni besar pun soh customer derang donlod pakai bittorrent...mcm game developer,linux distro,blablabla...sat lagi microsoft pun nak pakai torrent, hehe...

time tu malaysia dah ketinggalan kalo derang block port tu...

adakah salah bittorrent?...tak

cuma yang salah adalah si .torrent ph34r.gif

tapi banyak gile port untuk toron ni...takkan dia nak open port 80 aje? igt orang kastemer ni tau surf aje ke...(org kat opis tm tu aje yg ramai tau surf...hehe)

kalo dah jadik isu dunia, sampai kuar kat tv3, baru la aku rasa serius...

time tu maybe dah ada benda lain yang ganti bittorrent...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ape kate kite tuko ke jaring ........nak x

........kite tunjuk kat tm net ..WHOS DA BOS

macam nie baru ade persaingan yg sihat ....

xde la main pulas pulas kepale..betul x

ps: biler la wimax leh gune kat malaysia nie yek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ape kate kite tuko ke jaring ........nak x

........kite tunjuk kat tm net ..WHOS DA BOS

macam nie baru  ade persaingan yg sihat ....

xde la main pulas pulas kepale..betul x

ps: biler la wimax leh gune kat malaysia nie yek

pakai Time broadband atau Jaring.... laugh.gif

boring le...kalau sebut malaysia broadband...stremyx le jwpnye...x abis2 laugh.giflaugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pakai Time broadband atau Jaring.... laugh.gif

boring le...kalau sebut malaysia broadband...stremyx le jwpnye...x abis2 laugh.gif  laugh.gif

woo, wooo...

Jangan tak tahu!, Jaring dah ada wireless broadband..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

woo, wooo...

Jangan tak tahu!, Jaring dah ada wireless broadband..

jangan plak tak tahu, backbone masih dr TM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jangan plak tak tahu, backbone masih dr TM

backbone dari TM takper..yg kita nak service die..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Senang pakai TIME punya broadband. Wireless Broadband. Mudah kan? Block sana, block sini, pastu sekat sana, sekat sini. Nasib baik port 80 x de masalah, kalau x pakai x masuk putera.com la kita. Solution lain x de ke yang x menyusahkan pengguna?

Edited by ahmades

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apsal la derang nak block port tak kasik torrent...sedangkan kat luar msia ni pun derang dah pakai bittorrent secara meluas...

kompeni besar pun soh customer derang donlod pakai bittorrent...mcm game developer,linux distro,blablabla...sat lagi microsoft pun nak pakai torrent, hehe...

time tu malaysia dah ketinggalan kalo derang block port tu...

adakah salah bittorrent?...tak

cuma yang salah adalah si .torrent  ph34r.gif

tapi banyak gile port untuk toron ni...takkan dia nak open port 80 aje? igt orang kastemer ni tau surf aje ke...(org kat opis tm tu aje yg ramai tau surf...hehe)

kalo dah jadik isu dunia, sampai kuar kat tv3, baru la aku rasa serius...

time tu maybe dah ada benda lain yang ganti bittorrent...

hahaha betul jugak cakap ko.

kalau nak maju TMnet kena lah hadapi semua cabaran tuh.

cabaran lebih .. saingan lebih ler.

smile.gif

no Offense

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku rasa kalau pasal line stimix ni teruk tak ke diaorang blanjar besar sikit..

coz tanpa kastemer... diaorang tak dapat duit kan kan kan...

ni pengalaman aku...

1 port 512 kan..

kalau 3 port 1.5mb kan..

kalau katemer tu ambik 512kb..bagi dia 2 port.

dan kalau kastemer tu ambik 1mb bagi lah dia 3 port... kita tambah 1 port..

bukan apa... kan ke kelajuan stimix dah kena limit kat ac.jadi tak de masalah lah kan..

benda ni aku dah tertest kat pc aku..

lepas baca 1 post kat sini..

aku test guna ac 512kb kat aku punya line1024kb dan aku dapat 490-500kb

jadi lost cuma 12-22kb je..

sedangkan kalau aku guna aku punya ac yg memang 1mb.aku dapat 700 ke 800..

kalau pakai 3 port dan limit ac ke 1024... mungkin user dapat line dlm 900++..

itu cadangan aku je... kalau salah perbetulkan....

yg bab block port tu aku tak kisah sangat... ikut kata korang banyak lagi port lain...dan cari lain...tutup pintu ni...kita tebuk lubang kat sana...

tapi cara tmnet nak settle aku tak brapa stuju..nak ambik jalan pintas je keja..

tak ke diaornag perah otak sikit...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku nak tanye skit

aku rase speed slow bukannyer ape

derang bleh set skeati jer brape2pon

dulu aku dpt 29kbs je direct

lpas komplen2

dapatla 53kbs

mmg still mcm tu je

speed

tak naik2

hohohoho

so derang leh set speed ntuk kite ske2 ati je la kan???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hum... block p2p ye.. x kan la...kalo camtu.. hum... makin ramai la yang x nak pakai streamyx...

tapi.. naper dalam modem tulis lain dan downlaod speed(guna server download.com) kater lain?

lam server tulis 6mb down stream tapi dapat 200kbps jer?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hum... block p2p ye.. x kan la...kalo camtu.. hum... makin ramai la yang x nak pakai streamyx...

tapi.. naper dalam modem tulis lain dan downlaod speed(guna server download.com) kater  lain?

lam server tulis 6mb down stream tapi dapat 200kbps jer?

pahal la ko ni tak pernah puas... kalau bagi aku 200 dah ok dah...

cuba ko bayangkan...masa tak da broadband ni..

first guna dial-up... 5kb-7kb je(ni aku crita rate download)

lepas tu 12-16kb guna 1525. -(ni aku tak guna)

guna stimix mula-mula mak 40++kb harga ratusan.-(masih guna dial-up)

lepas tu dr.m kat belanjawan suruh turunkan harga...

kluar pulak mak 50/60+++..-(masa ni aku apply)

thn lepas dapat 1mb..dapat 90/100++kb

kalau bagi org surf je... dah ok...

bagi kita yg kaki download,torrent,mp3 ni... kalau nak ikutkan hati nak yg power lagi...

aku dulu nak conek stimik coz nak download-mendownload.. kalau tak main download2..aku tak guna stimix ni...aku pun rasa korang cam aku jugak... guna broadband nak download kan....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0