• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Tm Net Nak Block P2p, Torrent>

277 posts in this topic

Posted · Report post

tu la pasal aku bagi contoh isap broadband luar negara, sebab ada user kat sini kutuk TM habis habisan tak ingat dnia. bila dibezakan dengan perkhidmatan broadband dari negara maju (ternyata australia jauh lebih hadapan berbanding malaysia), ternyata perkhidmatan streamyx adalah lebih berbaloi berbanding perkhidmatan di negara maju tersebut. Tujuan aku bagi contoh tu untuk sedarkan mereka mereka yang terlibat supaya lebih menghargai perkhidmatan broadband tempatan, jangan asyik nak bandingkan dengan perkhidmatan di negara lain. memang streamyx banyak komplen, tapi adakah isp kat negara maju takder komplen? mustahil. rajin rajinkanlah buat bacaan & carian kat google. banyak jugak komplen pasal perhidmatan broadband dari ISP yang kebanyakannya banyak buat tawaran 'hebat' dan menyebabkan kita cemburu kat speed yang kastemer diorang dapat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

adek adek sekalian.. berpijak la di bumi nyata oi. laugh.gif

pegi compare dengan negara lain buat apa? apsal tak compare dengan somalia?

bukan apa, nak kata macam meludah ke langit kena muka diri sendiri balik pun ada jugak. refer jela kat memana statement kat atas tu biggrin.gif

sebabtula konsumer mesti educated, jangan tau guna dan pakai je. baru keluar isu 10-11 tcp port nak kena block dari 60000++ tcp port yang sedia ada, dah bising. macamla tak ada pintu lain.

bagi aku bagus jugak dia buat macamtu, sebab banyak yang menimbulkan masalah adalah pengguna yang tak ada pengetahuan berkenaan aplikasi dan impak dari penggunaan aplikasi tu. dahla menimbulkan masalah untuk orang lain, lepastu sendiri punya masalah menyebabkan orang lain turut bermasalah, dahlatu pegi pulak tuduh orang lain yang menyebabkan masalah tu, bukannya diri sendiri. jadi, kalau kita rasa orang yang kita tembak tu bermasalah, tak reti buat keje, takda otak, bebal, dan sebagainya, pastikan diri sendiri tak macamtu dulu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku rasa tmnet takkan buat demikian, nak block ptp tuh sememangnya x logik.

mungkin antara cadangan-cadangan kepada pengguna untuk melajukan speed access

internet.

kita sedia maklum streamyx broadband nih best effort, bukannya dedikated. skrg nih pula

dah ramai orang yang subscribe streamyx.

cuma aku harapkan dari tmnet dapat upgrade backbone mereka je dulu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

http://www.singnet.com.sg/promotions/index.asp

waw... aku dah tengok .. dah giler punye SingTel offer2 nye best giler.. musti bayarang mahal huhuhu ...(TMnet tengok musti jeles)  laugh.gif

Kite kena ingat sikit. Singnet ni anak syarikat Singtel yang mana Singtel ni merupakan syarikat komunikasi yg ketiga terbesar asia. Jadi tak mustahil diroang mampu sediakan infra macam tu. jgnla nak dibandingkan dengan TM.cuba ko bayangkan A=gaji RM800 B=gaji RM1000 gak.A hidup bujang. B dah kahwin ade 2 org anak. so agak2 sape lagi yg banyak duit. mestilah A sebab die takde tanggungan. B walaupun gaji banyak die ade tanggungan.same gak macam Singapore & Malaysia.Ni kalau tak paham maknanye jgnla pakai p2p ni (tak educated).

Singapore GST tinggi (ni pun tak paham gak pun jgn pakai p2p).promotion kat atas tu pun kena tax.Malaysia takde camtu.tax tak mintak dari customer (cth untuk topik ni). korang ludah kat taman klcc ade kena saman tak? takdekan. so ape lagi proud to be malaysian la. RM88 tak sama macam $88. kitpeun akan pegi ke era tu. cuba tengok macam pakej 512/384.dulu RM88 sekarang RM66.maknenya benda2 ni dibuat mengikut peredaran zaman dan teknologi.Akan dtg kite akan dapat gak beruk ben laju camtu. tunggu jela. ntah2 sekarang ni pun ntah2 R&D dah ade speed ADSL laju camtu. Mane kite tau perancangan diorang. tunggu jela

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Singapore negara kecik so pendapat akula nak buat infastrcture baru untuk telecommunication / internet tak la setinggi di malaysia sebab singopre just about 692.7 sq km berbanding malaysia 329750 sq km. Most line kat malaysia masih pakai copper yang dah bertahun-tahun malah ada yang dah berkarat. Nak tukar ke fiber seluruh negara makan billion RM. BTW aku percaya lambat laun kita boleh dapat at least 10 mbps untuk internet di rumah dengan harga yang reasonable. Buat masa sekarang pakaila apa yang ada..daripada tak ada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

~Imagination is More Important than Knowledge~

I'm GoinG To Open SourCe ---- Say No to MIcRosofT

Bahahahahhawhhahwhahaa

hokhokhok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huhuh... mungkin sumer tuh .. di tahun 2020 hahaha.. maser tuh aku yang dah tua tuh.. terkial kial.. nak main ternet hahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

satu perkara yang kita perlu sedar ialah menjelang 2020 kita sudah menjadi negara maju, itulah visi negara kita. Untuk mancapai sasaran tersebut bukan hanya setakat melatah, memenangkan orang itu dan ini, hakikatnya, bagaimana kita nak mecapai sasaran tersebut. Antara mekanismenya ialah information teknologi, sebab tu lah kerajaan beria-ia nak menubuhkan MSC agar matlamat ini dapat dicapai.

Bagi aku, teguran-teguran kepada TM tu adalah sesuatu yang membina, mereka telah diberi amanah untuk melaksanakan agenda IT negara, so terpaksalah kerja kuat, bukan kerja macam biasa, sebab kalau kita kerja macam biasa, kita hanya jadi orang biasa-biasa saja, kita kena buat sesuatu yang luar biasa. Barulah kita boleh keluar dari kepompong negara2 membangun yang asyik ditindas oleh negara maju. Apalah salahnya kita merujuk kepada orang yang lebih maju, kerana itu memang impian kita.

Takkan cabaran yang sebegitupun dah ada orang melatah itu dan ini... Tengok apa dah jadi pada MAS, apa dah jadi pada Proton... kenapa Air Asia boleh meletup....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

satu perkara yang kita perlu sedar ialah menjelang 2020 kita sudah menjadi negara maju, itulah visi negara kita. Untuk mancapai sasaran tersebut bukan hanya setakat melatah, memenangkan orang itu dan ini, hakikatnya, bagaimana kita nak mecapai sasaran tersebut. Antara mekanismenya ialah information teknologi, sebab tu lah kerajaan beria-ia nak menubuhkan MSC agar matlamat ini dapat dicapai.

Bagi aku, teguran-teguran kepada TM tu adalah sesuatu yang membina, mereka telah diberi amanah untuk melaksanakan agenda IT negara, so terpaksalah kerja kuat, bukan kerja macam biasa, sebab kalau kita kerja macam biasa, kita hanya jadi orang biasa-biasa saja, kita kena buat sesuatu yang luar biasa. Barulah kita boleh keluar dari kepompong negara2 membangun yang asyik ditindas oleh negara maju. Apalah salahnya kita merujuk kepada orang yang lebih maju, kerana itu memang impian kita.

Takkan cabaran yang sebegitupun dah ada orang melatah itu dan ini... Tengok apa dah jadi pada MAS, apa dah jadi pada Proton... kenapa Air Asia boleh meletup....

Betul tuh. bukan stakat cakap jer. ph34r.gif

nanti anak cucu citit aku.. takkan la taun 2020 masih nak pakai dial-up hahahaha

jika di lihat sumer industri kat malaysia nih, Banyak dah yang korup termsuk proton. Nih sumer pasal perancangan yang tidak teratur . takkan la TMnet nak jadi sebahagian daripada itu. laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sebelum salahkan org lain, salahkan diri sendirik dulu....

kalo line dah x laju, cuba kenalpasti masalah melalui pc kita dulu...

jangan terus terkam org yang sediakan perkhidmatan nih...

aku pon kene gak camnih dulu...

tapi sabar jer la...

org malaysia nih ada timbang rasa la...

dia akan baca report kalo kita buat aduan dan derang xkan diam diri...

jangan tuduh derang x buat keje...

cuma bende tuh maybe kene makakan masa sket nak selesaikan...

kalo sorang kene takper...

nih masalahnya satu malaysia kene..

mana cukup tangan nak check sumer dalam satu masa....

so, dia akan buat sedikit demi sedikit....sampai siap...

kalo x puas ati lagi, cuba jadi technicion streamyx untuk 1 hari jer..

ko akan rasa camner sakit ati dan susahnya...

kalo rasa x susah, boleh la ko buat aduan banyak kali...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sebelum salahkan org lain, salahkan diri sendirik dulu....

kalo line dah x laju, cuba kenalpasti masalah melalui pc kita dulu...

jangan terus terkam org yang sediakan perkhidmatan nih...

aku pon kene gak camnih dulu...

tapi sabar jer la...

org malaysia nih ada timbang rasa la...

dia akan baca report kalo kita buat aduan dan derang xkan diam diri...

jangan tuduh derang x buat keje...

cuma bende tuh maybe kene makakan masa sket nak selesaikan...

kalo sorang kene takper...

nih masalahnya satu malaysia kene..

mana cukup tangan nak check sumer dalam satu masa....

so, dia akan buat sedikit demi sedikit....sampai siap...

kalo x puas ati lagi, cuba jadi technicion streamyx untuk 1 hari jer..

ko akan rasa camner sakit ati dan susahnya...

kalo rasa x susah, boleh la ko buat aduan banyak kali...

Bukan aper... maklum la. kalau ye pon ada masalah diorang patut la ader perancangan yang bagus untuk selesaikannye bukan nye abik jalan mudah je Diorang patut tahu. yang kustumer makin hari makin ramai dah kalau Tmnet buat camtuh .. kustumer lari camner.. maner diorang nak pergi??

no offense.. laugh.gif

Malaysia Peace!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

alah...

tmnet ada hak nak block p2p nih...

kat malaysia kan mengatakan p2p adalah salah disisi undang2...

sebab menjurus kepada cetak rompak...

cam kata azuan, kalo pintu depan kene kunci, kuar la ikut pintu belakang...

pencurik pon pandai cari pintu lain kalo nak masuk umah....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

emm.. mmg betul tuh

ye la~

tapi TMnet kena la accept senario tuh.

____________________________________________________________

Putera.com Gamers Club

user posted image

Edited by Navigator®

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Singapore negara kecik so pendapat akula nak buat infastrcture baru untuk telecommunication / internet tak la setinggi di malaysia sebab singopre just about 692.7 sq km berbanding malaysia 329750 sq km.

cuma yang aku heran diorang takmo buat perbandingan dengan bangladesh. bangladesh pun kecik jugak, rasanya negeri pahang lagi besar kot?

adat resam manusia, mana penah puas dengan apa yang ada ye tak? masalahnya ramai yang melatah sedangkan sepatutnya mereka suluh diri depan cermin dulu. berkata kata, burung kakak tua pun reti berkata kata, walaupun burung tu satu hapah pun tak paham apa yang dia katakan tu.

p/s: teringat dulu ada satu cerita, statement ni dikeluarkan oleh seorang budak yang masih lagi sekolah "kami berhak menentang itu dan ini, sebab kami bayar cukai" laugh.gif tapi betul jugak kot sebab diorang lepak mcdonalds bayar makanan termasuk 5% service tax menggunakan duit mak bapak dia

hanya sekadar kiasan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalu dia block, mesti ade para penggodam gi [coklat ubat batuk]. Jangan risau, otai network kat Malaysia pon mesti guna streamyx kat umah.

Pastu, org tmnet pon takkan nk block, dia nk guna gaks.

So, kita tgk je la camne, kalu block port, beribu port lagi yg ade.

Kalu x leh gak, irc ade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ni sumber rasmi ke tak rasmi?...kalau betul tm nak tutup port torrent utk sattle masalah ini baru betul2 emosi. Makcik jual nasik lemak dekat rumah aku pun selalu kena komplen dgn pelanggan, lauk tak cukup la, harga naik la.

Setakat yg aku perasan, TM mmg suka amik pot dgn komplen merepek, sedangkan komplen yg membina dan lebih matang lansung takde respon. Buktinya diorang buat 2 susulan balas kat forum utusan lepas sorang budak buat komplen pakai intel dual xeon tapi speed streamyx dapat 10 "home"...

3-4 hari lepas pun ada jugak komplen yg aku rasa lengkap kalau nak buat susulan balas tapi sampai skang masih takde. Sebelum ni pun byk jugak komplen yg diam camtu je.

Kalau SA tutup port server kompeni sbb tak bg staff download torrent boleh terima la sbb kompeni bayar gaji suruh keje bukan suruh download.

p/s : 7 bulan aku berkawan dgn torrent sbb takleh direct download...smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku rase menda ni takle seserius cam yg dicanangkan ni. Cam Azuan cakap la pada post sebelum dan seperti yg telah dibangkitkan oleh forumer2 yg lain."Diorang tak block software.diorang block port".Kalau pintu utama umah terkunci.Pegi la pintu belakang ke, tepi ke.Sedangkan dalam LAN TM pun ade org boleh p2p + torrent, takkan le kastemer takbleh. Kalau taktau jgn post topik "Camner nak masuk torrent - takleh konek port dah kena blok" .Pasal org2 camnilah yg menyebabkan berlakunya perubahan dari semasa ke semasa oleh pihak tmnet. Elok diorang tak tau kelemahan diorang terus diorang tau.tu pasal la keluar perkataan 'Coklat ubat batuk" dan sebagainya.

p/s sila rajin2kan google atau carik thread2 lama untuk rujukan sebelum bukak thread baru.Sekadar pesanan je.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sebelum salahkan org lain, salahkan diri sendirik dulu....

kalo line dah x laju, cuba kenalpasti masalah melalui pc kita dulu...

jangan terus terkam org yang sediakan perkhidmatan nih...

aku pon kene gak camnih dulu...

tapi sabar jer la...

org malaysia nih ada timbang rasa la...

dia akan baca report kalo kita buat aduan dan derang xkan diam diri...

jangan tuduh derang x buat keje...

cuma bende tuh maybe kene makakan masa sket nak selesaikan...

kalo sorang kene takper...

nih masalahnya satu malaysia kene..

mana cukup tangan nak check sumer dalam satu masa....

so, dia akan buat sedikit demi sedikit....sampai siap...

kalo x puas ati lagi, cuba jadi technicion streamyx untuk 1 hari jer..

ko akan rasa camner sakit ati dan susahnya...

kalo rasa x susah, boleh la ko buat aduan banyak kali...

customer is always right...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bukan aper... maklum la. kalau ye pon ada masalah diorang patut la ader perancangan yang bagus untuk selesaikannye bukan nye abik jalan mudah je  Diorang patut tahu. yang kustumer makin hari makin ramai dah kalau Tmnet buat camtuh .. kustumer lari camner.. maner diorang nak pergi??

no offense..  laugh.gif

Malaysia Peace!!

aku setuju... bukan hanya sediakan perkhidmatan... tetapi R&D nya mesti bagus, kakitangan mesti terlatih, mampu menyelesaikan masalah walaupun dalam keadaan yang kritikal, mempunyai semangat kerja yang tinggi, berinovatif bukan melatah.... dan mengutamakan pelanggan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku rase menda ni takle seserius cam yg dicanangkan ni. Cam Azuan cakap la pada post sebelum dan seperti yg telah dibangkitkan oleh forumer2 yg lain."Diorang tak block software.diorang block port".Kalau pintu utama umah terkunci.Pegi la pintu belakang ke, tepi ke.Sedangkan dalam LAN TM pun ade org boleh p2p + torrent, takkan le kastemer takbleh. Kalau taktau jgn post topik "Camner nak masuk torrent - takleh konek port dah kena blok" .Pasal org2 camnilah yg menyebabkan berlakunya perubahan dari semasa ke semasa oleh pihak tmnet. Elok diorang tak tau kelemahan diorang terus diorang tau.tu pasal la keluar perkataan 'Coklat ubat batuk" dan sebagainya.

p/s sila rajin2kan google atau carik thread2 lama untuk rujukan sebelum bukak thread baru.Sekadar pesanan je.

betol. setuju...

mzkdee Dikirim Hari Ini, 09:26 PM

 

customer is always right...

yang nie memang patut benar, tetapi jangan plak sampai 'menegakkan benang yang basah'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

MrCool....aku rasa lebih best kalau kita bincang apesal kena block port torrent untuk sattle masalah aduan pengguna...

takde lagi ke jalan lain nak sattle...serius sgt ke aduan pengguna sampai kena amik tindakan drastrik camtu..harap ada org yg bleh terangkan supaya boleh hentikan komplen yg terkeluar sampai ke negara jiran...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Aku rase menda ni takle seserius cam yg dicanangkan ni. Cam Azuan cakap la pada post sebelum dan seperti yg telah dibangkitkan oleh forumer2 yg lain."Diorang tak block software.diorang block port".Kalau pintu utama umah terkunci.Pegi la pintu belakang ke, tepi ke.Sedangkan dalam LAN TM pun ade org boleh p2p + torrent, takkan le kastemer takbleh. Kalau taktau jgn post topik "Camner nak masuk torrent - takleh konek port dah kena blok" .Pasal org2 camnilah yg menyebabkan berlakunya perubahan dari semasa ke semasa oleh pihak tmnet. Elok diorang tak tau kelemahan diorang terus diorang tau.tu pasal la keluar perkataan 'Coklat ubat batuk" dan sebagainya.

p/s sila rajin2kan google atau carik thread2 lama untuk rujukan sebelum bukak thread baru.Sekadar pesanan je.

emm aku setuju gak tuh sbb . yang nak pakai torrent mesti ler berusaha .. ehkk.. kalau bab nih.. dah masuk alam hackar dimana.. ada kemahuan disitu ader jalan

MrCool....aku rasa lebih best kalau kita bincang apesal kena block port torrent untuk sattle masalah aduan pengguna...

takde lagi ke jalan lain nak sattle...serius sgt ke aduan pengguna sampai kena amik tindakan drastrik camtu..harap ada org yg bleh terangkan supaya boleh hentikan komplen yg terkeluar sampai ke negara jiran...

nampak nye.. lepas nih.. kena bukak thread " how to change port for using torrent" hahahaha

____________________________________________________________

Putera.com Gamers Club

user posted image

Edited by Navigator®

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

MrCool....aku rasa lebih best kalau kita bincang apesal kena block port torrent untuk sattle masalah aduan pengguna...

takde lagi ke jalan lain nak sattle...serius sgt ke aduan pengguna sampai kena amik tindakan drastrik camtu..harap ada org yg bleh terangkan supaya boleh hentikan komplen yg terkeluar sampai ke negara jiran...

aku rase tak payah le. banyak pintu lagi. takkan diorang nak block dari port 1-65535. so sape yg "educate" tu pahamla. kang lain plak tmnet buat plak nanti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hmm...dak pahe ghupanye...takpe lah...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ooo.. buat diam dah la.. kalau TMnet block sumer port camner..

tak ke kantoi

banyak la keje TMnet nak kena buat .nanti huhuh

____________________________________________________________

Putera.com Gamers Club

user posted image

Edited by Navigator®

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0