• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Overclocking Dan Tweaking

915 posts in this topic

Posted · Report post

Tumpang tanya skitz kat BIOS Abit NF7 ada option AGP Spread Spectrum...Baik enable atau disable?

disable...lagi satu disable agp fastwrite

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ape kebaikan dan keburukan enable atau disable agp fastwrite ? Tolong critakan skit.....

Dan ape fungsi agp fastwrite ni ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mana ko jumpa..?

rege baper rima?

Kat tempat aku kat K.Trg..

Rege RM190...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

a'a...

benci betul gurauan aku dulu tu dah jadi kenyataan dah

amd cecah gak 3ghz(oc) n my supprise more than that!!!

sini.

aik bukan dah lama ke amd leh lebih 3ghz

cube tengok kat sini

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ape kebaikan dan keburukan enable atau disable agp fastwrite ? Tolong critakan skit.....

Dan ape fungsi agp fastwrite ni ???

Tak de orang nak jawab kerrr........????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hahah......aku join plak!!

Ermmm paling tinggi aku pernah dpt:

Barton 2500+ @ 2.5Ghz (Tapi xlamer 4 jam jerr skarang dah xboleh apesal huh sad.gif !!)

Suhu = 47c Idle ~ 53 Load

SLK 900 + Vantec Tornado

Skarang:

Barton 2500+ @ 2.09GHz

Suhu = 38 Idle ~ 43c Load

Aero7+ HS + Vantec Tornado

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Tak de orang nak jawab kerrr........????

kalo tak silap aku,sbenarnyeh fastwrite nih membolehkan direct communication ngan video card....bile function nih di off,system akan lebih stable...tapi kalau system dah ok,enable pun ape salahnyer tongue.gif ...cume direcommend utk overclock cool.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ermz..

Bila enable fast write result 3DMark naik sketz...

Korang camner laks?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Post ape2 yg berkaitan o/c, tweak, chip terbaik etc pasal RAM

- Jenis RAM yg biase digunakan

- ape beza pc100 ngan pc133

- ape beza SD-Ram ngan DDR-SDram.

- single cenel / dual cenel

- pc 2100, pc2700, pc3200, pc3500,pc4000 ???

sape nak start?? tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko start dulu la...

baru la kitorang nampak ape yg ko nak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bila nak antar kat lect'r? Nak cepat ker?

Aku nak start pasal Jenis RAM yang biasa digunakan.

Penggunaan RAM nie mengikut zaman dan jenis mobo yang support.

Kalu zaman aku dulu guna 512KB ram untuk 1 keping. Kena guna 2 keping baru jadi 1MB. Harga dia dekat $1000.00 masa tu ler. Masa tu popular ;a dengan FP RAM, EDO RAM kemudian baru lah SDRAM. Masa tu tweak menuik ni lum kenal lagi ler.

Tapi sekarang orang dah banyak guna DDR-SDRAM HP lak tu. Maklumlah teknologi dan canggih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Bila nak antar kat lect'r? Nak cepat ker?

aku ni student IT ker?? unsure.gif

kalau student sekali pun langsung takde kaitan pasal pc tongue.gif

aku nak ajak bincang pasal RAM kat sini.so sape2 nak tahu pasal ram blh la tanye kat sini.sbb dah byk kali tanye soklan same.contohnya dual cenel tu ape??blh tak mix pc100 ngan pc133.kalau sape2 ade benda nak tahu pasal ram kan senang.cek jer kat thread ni

Edited by sarge

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bila nak antar kat lect'r? Nak cepat ker?

Aku nak start pasal Jenis RAM yang biasa digunakan.

Penggunaan RAM nie mengikut zaman dan jenis mobo yang support.

Kalu zaman aku dulu guna 512KB ram untuk 1 keping. Kena guna 2 keping baru jadi 1MB. Harga dia dekat $1000.00 masa tu ler. Masa tu popular ;a dengan FP RAM, EDO RAM kemudian baru lah SDRAM. Masa tu tweak menuik ni lum kenal lagi ler.

Tapi sekarang orang dah banyak guna DDR-SDRAM HP lak tu. Maklumlah teknologi dan canggih.

kehkehkehkehkeh...

alamak geng...ko salah anggap la ni...

kehkehekh...takpe takpe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aku nak ajak bincang pasal RAM kat sini.so sape2 nak tahu pasal ram blh la tanye kat sini.sbb dah byk kali tanye soklan same.contohnya dual cenel tu ape??blh tak mix pc100 ngan pc133.kalau sape2 ade benda nak tahu pasal ram kan senang.cek jer kat thread ni

Oooo... cam tu. bagus.. bagus. biggrin.gif

Aku cadang members yang nak posting idea buat satu tajuk yang agak besar supaya senang buat rujk. Cth:

PERBEZAAN SDR & DDR

SDR adalah ..... manakala DDR adalah.. teruskan story laa.

Edited by Power

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huehuehue....

klo nk citer pjg tuh...

gegege...tp contoh soklan esemen yg munasabah ginih...

apa itu statik ram..apa plak dynamik ram?

apakah yg membezakan kedua-duanya....?

gegege...nk start zaman awal ke zaman skang nih?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko bukan dah terer ke sarge?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau salah satu forum yg popular tu, mmber dia duk bertekak pasai memasing berlagak BI bagus, tapi cuma paham plain English, tapi kat sini ada mmber2 yg tak paham apa yer? laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

dabel posted! dry.gif

Edited by PETABITE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

lor DDR 2 nak kuar....

Wahh kopak aku kene bli RAM baru..

System baru...

Kan dah start tuh

OK TATA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

lagi satu...

DDR2 nie BH-5 ader tak...

atau sewaktu dengan nye...

Jekalau ader cepat2 post....

supaya tak berebut nanti

OK TATA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Dynamic Ram ( DRAM ) :

RAM yg biasa diguna dlm PC. Dynamic b'maksud memory tu mesti selalu kena refresh kalau tak semua content dia hilang.

Static RAM ( SRAM ) :

Lagi laju & tahan dari DRAM. Static tu maknanya memory tu tak perlu refresh mcm DRAM. Access time DRAM 60 nanosaat, SRAM pulak cuma 10 nanosaat jer. Kiranya SRAM tu lagi laju dari DRAM. Tapi harga SRAM lagi mahal. Sbb tu SRAM cuma diguna seb memory cache.

SDRAM : Syncronous DRAM

DDR-SDRAM ( boleh jugak dipanggil SDRAM II, DDRAM ) : Double Data Rate Syncronous DRAM

RDRAM : Rambus ( nama syarikat yg cipta RAM jenis ni ) DRAM

Kiranya RAM yg kita guna kat PC skang nih kebanyakannya DRAM.

Sori yer post ni xder kaitan pun dgn OC RAM. lain kali kot

Edited by ryoga hibiki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalu kite silap timing kite punye ram latency...boleh rosak ke ram???? sad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kalu kite silap timing kite punye ram latency...boleh rosak ke ram???? sad.gif

timing tidak merosakkan ram... tp klo silap buat pc x ley ON jerk.. kena clear cmos balik..

tp klo o/c ram yg leh menjahanamkan ram tuh sbb..o/c nih menaikkan speed...dan jugak menjanakan heat..

'so berfikir sebelum menggatalkan tgn...

Edited by zer0Nehza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku pakai axp barton.ram lak corsair value....so korang rase it;s better loose or tight for me.....aku pakai timing skarang 2.5,3,3,8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now