• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Info About Intel

23 posts in this topic

Posted · Report post

Assalamualaikum,

Thread ini dibuka untuk kita semua kelab member kelab intel mengepos sebarang perkembangan terkini berkaitan Intel - dari segi pengeluaran produk terkini, situasi company Intel worlwide, perkembangan rival kuat intel iaitu AMD dalam mengimbangi market Intel, peristiwa terkini mengenai Intel.... pendek kata apa-apa info terkini berkaitan Intel, sila post di sini. Kemudian, bolehlah kita bincangkannya, cuma aku harap takde la banyak sgt sembang kosong, ok..peace tongue.gif

Paling terkini, walaupun berita dah berapa hari lepas, tp aku rasa taklah terlewat nak post lagi di sini:

Intel Xeon 700 Paxville MP

Intel telah mulai memasarkan CPU dual-core (dengan hyper-threading technology) pertamanya untuk pelayan/server yang menggunakan empat atau lebih CPU. Ia direka untuk melaksanakan pelbagai tugasan multi-task yang berpestasi tinggi.

Intel Xeon 700 Dual-Core (codenamed: Paxville MP) mempunyai kelajuan jam frekuensi sehingga 3GHz dan system bus sepantas 667Mhz. Info lebih lanjut di link di bawah:

http://www.vnunet.com/vnunet/news/2145320/...wave-multi-core

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Intel nak buat Investment di Gaza, Palestin

Menarik, Intel mengambil keputusan untuk membina "Information Technology Centre of Exellence" di Gaza, Palestin.

Dalam keadaan bergolak di tebing gaza, Intel dan " American Near East Refugee Aid" (ANERA) cakap "Untuk mengekalkan keamanan di rantau bergolak ini, kita perlu memberi harapan pada masa depan mereka.. "

The best way to sustain peace in the region is to give people a sense of hope in the future, which means offering dignity, freedom, and an opportunity to improve one’s life." The centre, he says "is fulfilling those needs with professional IT jobs in the difficult Gaza environment. It signals progress and fosters hope."

bagus betul intel ni.. biggrin.gif

baca lanjut di sini:

http://www.theinquirer.net/?article=27573

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

intel + apple ada info psl ni x??tlg link...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Info, nak kata latest tak gak la tapi yg aku tau Intel tengah research Quad Core ULSI Layout menggunakan 65nm Process Technology. Apapun zaman Silicon dah hampir tamat, kita perlukan material baru yg boleh mengalirkan electron lebih pantas and boleh menjadi 100% conductor and 100% insulator berdasarkan dooping. Transistor skarang banyak losses terutama waktu switching. Tunggu je la official statement tahun depan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ok aku citer part AMD plak.... Quad Core AMD akan mula sampling akhir tahun 2006...dan tahun 2007 mula produce...skrang tgh research... new tech... guna HyperTransport 3.0 yang lebih laju... then dedicated L2 untuk setiap core...dan unified L3 cache...dan process menggunakan 65nm.. utk server segment dijangka menggunakan FB-DIMM aku pon tak tau ape tu.... lagi satu AMD akan Extend AMD64 Instructions start tahun 2007....

utk info terdekat ni....iaitu mid January 2006... both intel n amd akan launch dorang nya flagship desktop dual core processor...intel akan launch Pentium EX 955 (3.45Ghz, 2mb cache each core, HT tech) tapi nak run processor ni memerlukan chipset Intel 975X yang turut akan keluar serentak n AMD akan Launch Athlon FX 60. (2.6Ghz, 1mb cache each core) compatibility bleh masuk mana2 socket 939 dgn bantuan bios baru..... cool.gif

Edited by athlonium

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok aku citer part AMD plak.... Quad Core AMD akan mula sampling akhir tahun 2006...dan tahun 2007 mula produce...skrang tgh research... new tech... guna HyperTransport 3.0 yang lebih laju... then dedicated L2 untuk setiap core...dan unified L3 cache...dan process menggunakan 65nm.. utk server segment dijangka menggunakan FB-DIMM aku pon tak tau ape tu.... lagi satu AMD akan Extend AMD64 Instructions start tahun 2007....

utk info terdekat ni....iaitu mid January 2006... both intel n amd akan launch dorang nya flagship desktop dual core processor...intel akan launch Pentium  EX 955 (3.45Ghz, 2mb cache each core, HT tech) tapi nak run processor ni memerlukan chipset Intel 975X yang turut akan keluar serentak n AMD akan Launch Athlon FX 60. (2.6Ghz, 1mb cache each core) compatibility bleh masuk mana2 socket 939 dgn bantuan bios baru.....  cool.gif

dah menyimpang neh... laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apelak....cuba baca kat atas tu....

"Assalamualaikum,

Thread ini dibuka untuk kita semua kelab member kelab intel mengepos sebarang perkembangan terkini berkaitan Intel - dari segi pengeluaran produk terkini, situasi company Intel worlwide, perkembangan rival kuat intel iaitu AMD dalam mengimbangi market Intel,"

baca dulu beb....wahahhaha .... anyway...aku ahli intel club tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hehe...sowie3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Info, nak kata latest tak gak la tapi yg aku tau Intel tengah research Quad Core ULSI Layout menggunakan 65nm Process Technology. Apapun zaman Silicon dah hampir tamat, kita perlukan material baru yg boleh mengalirkan electron lebih pantas and boleh menjadi 100% conductor and 100% insulator berdasarkan dooping. Transistor skarang banyak losses terutama waktu switching. Tunggu je la official statement tahun depan.

Industri mengalami problem dengan low-k materials yg dpt mengatasi masalh performance tp problem dgn reliability...sudah beberapa kali industry menangguhkan pengumuman processor baru disbbkan masalah...Utk trend IC, boleh kut tgk ITRS roadmap 2004...

Dengan penggantian Aluminum Tech ke Copper Tech dan SiO2 ke Low-K materials, industri berharap akan dpt menyelasaikan masalah performance. Namun berlaku masalh integration antara 2 materials ni. Silicon still lagi menjadi material of choice sebagai substrate...dan masih belum sampai penghujung utk produk IC.

Actually, problem yg lebih besar menanti di IC packaging...Jika wafer berjaya fabricate 1 ic yg sempurna without electromigration etc, bila bawa utk dipackagekan, mechanical stress pada packaging stage menyebabkan IC tu rosak...even problem skrang, utk saw wafer pun dah berlaku delamination disana sini, belum pun dipackagekan lagi...walaupun berlaku at the edge of the chips, ni akan propagate ke dalam dan merosakkan IC...

LOw-k materials adalah big problem pada industry skrng...

Edited by owner_ze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

http://www.intel.com/technology/magazine/silicon/it01041.pdf

Arini aku ada gi jengok sikit dkt website Intel dan aku dapati Intel sedang melakukan research untuk guna high K materials sbg replacement kepada SiO2...

Ni agak berlainan sikit dengan pendapat aku tentang Low-k dielectric as replacement kepada SiO2...

setelah aku baca sikit2, kedua-dua materials iaitu high K dan low k adalah replacement candidates for SiO2 tetapi untuk application yg berbeza...high-k adalah replacement untuk gate dilectrics film dan low-k dielctrics utk metallization layer...

Yg aku post ni berkenaan Intel Microprocessor technology terutama bab IC fabrication and packaging (juga materials)

Edited by owner_ze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Intel dah join BMW Sauber F1 team. biggrin.gif

http://www.informationweek.com/news/showAr...cleID=175003441

LONDON — Chip maker Intel Corp. has announced that it has formed a a multi-year partnership with German automobile company BMW AG that includes sponsorship of the BMW Sauber Formula One motor racing team Team. The deal includes a marketing partnership and an allied technology partnership, Intel said.

BMW (Munich, Germany) purchased the Sauber team in June 2005.

Under the deal Intel (Santa Clara, Calif.) has committed to help BMW standardize its information technology infrastructure across data centers and 3,000 dealers. In addition BMW plans to standardize the notebooks it supplies to staff on systems based on Intel Centrino processors and to increase the use of Intel-based PDAs within the company.

The two companies have also agreed to develop a specification for the inclusion of third-party phones and portable music players within BMW vehicles.

http://www.informationweek.com/news/showAr...cleID=175003441

http://www.pcpro.co.uk/news/81512/intel-sp...-formula-1.html

http://www.techworld.com/opsys/news/index.cfm?NewsID=5017

Edited by electroboy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yup....dunno la apa jadi lepas ni kat supercomputer Albert tu.... 503 unit opteron super computer... keh3..... rasanya BMW Sauber still guna....sbb Intel taja Notebook, Gadget je.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ape2 news yg terbaru psl Intel bole dipost dlm thread ini smile.gif

tima kacih cool.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sorrylah lama tak update, first sebab busy and secondly aku terlupa kewujudan thread yg aku bukak nih :P

Pengguna Intel di Mac dah confim boleh install Windows di komputer apple masing-masing.. tak payah guna cara susah2.. guna saja boot camp

http://www.pcmag.com/article2/0,1759,1947614,00.asp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Intel Secures the PC with vPro Dual-Core Design

Tak berapa banyak sgt info yg aku dapat harini:

“Like Intel Centrino mobile technology and Intel Viiv technology, Intel vPro technology will bring together world-class innovations throughout the processor, chipsets, networking and software"

http://www.itwire.com.au/content/view/4025/937/

The secret ingredient in the vPro platform is the new dual-core Core processors, both the "Conroe" desktop chip and the "Woodcrest" Xeon workstation chip, and the associated chipsets that go into these systems. These new chipsets have been equipped with Active Management Technology, which are extensions to the chips that allow better remote management of desktop PCs.

http://www.itjungle.com/breaking/bn042406-story03.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hah !! Ni info yang aku baca kat ZDnet.

Memory technology combining the best of Flash and RAM is coming closer, with Intel and ST set to announce a co-developed 90nm technology for production parts.

More info :- ZDNet Intel, ST get together for the memories

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku sejak guna komputer stakat nih lum penah pakai processor lain melainkan intel. penah ler dengar pasai cyrix ker, amd ker, motorola ker tapi lum penah guna lagik ler

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

oh..

aku pun sama gak..

dari dulu smpi sekarang,xpnh pakai amd..

guna intel je..

dari pentium mmx ke pentium 4 1.6GHz(pc),pentium M(laptop) ke coreduo (laptop)

sume intel.. no amd..even sekali pun x prnh..

tapi,aku dh dgr byk citer,intel cpt panas,harga lagi mahal dari amd..

aku kurang pasti...ntah btul @ x..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bg aku intel la de best.......amd langsung aku x minat nk guna r

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Urm .. lupa dah aku kat mana sumber aku dapat .. tapi betul ke 2 September ni, harga processor Intel akan diturunkan lagi? atau hanya khabar angin? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:unsure:berapa harga intel core duo?apa bezanya ngan lain2 intel?..sory aku mmg tak berapa nak celik sal computer nie...sbb tu tanye soalan bodo sbb baru mau celik... :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak tanye sikit pada otai2.....intel ni dah jd mcm amd ke.....cz sblm ni i3 dgn i5 pakai socket 1156 dan i7 1366.......tapi sekarang semua pakai 1155....pasni kalau intel keluar proc baru.....adakah dia akan terus pakai socket 1155 same mcm quad dulu pakai socket 775 or socket lain plak.....pastu 1 lagi berbanding proc i5 yg pakai socket 1156 dgn 1155 mane lg ok....cz aku tgk cache i5 socket 1156 lebih tinggi berbanding i5 socket 1155....i5 socket 1155 ni aku tgk dia lebih kepada clock...betul ke harap dapat membantu sy.huhuhuhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

intel_generation.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now