• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Streamyx Slow Sangat..

162 posts in this topic

Posted · Report post

mindset tetap x berubah....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Biar le dia dengan dunianya.....

p/s blank ko tinggal kat mane?? jauh ek nak pi kajang..ampeh xle nak ngepow ko

Aku kat utara semenanjung, Datang la kalau sudi.

Edited by blank

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

mindset tetap x berubah....

siol..ingat mindset bleh ubah senang2 ke?? kalo mcm pc xpe gak format install os lain jek..

smalam aku cube pakai dialer raspppoe...buat speed test dpt 423kbits, kalo pakai dialer winxp paling laju 420..tp slalu dpt bawah 409..korg tau x nak tweak winxp & registry?? aku xnak gune software2 yg tweak2 tu coz x yakin...

utara semenanjung..xpe la jauh sgt le..x sudi bebenor..

Edited by kingotromen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hi....

susah la aku nak cakap...aku lagi la ambil pakej 2mb tu...tapi hampeh gak.....slalu disconnected...kdg tu satu jam jer boleh online....pening kepala aku...dah la aku jaga network...

tapi aku syorkan korang check speed korang...sblm ni aku pun ambik yg 1mb tapi speed 512kbp jer..pastu upgrade k 2mb...ok sat....tapi seminggu sblm raye speed slow balik...bila aku check modem speed dah 512kbp lak...

so...korang call help line dulu...check speed...klu ok baru korang check yg lain2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mai ai 2mb ja 512 balik.. seblom ko call helpline biar aku bg common trouble shoot yg biase diorg suruh buat

~ pakai modem yg tmnut bg sahaja

~ jgn pakai spliter n line tepon ut mesti direct ke modem xsambung ke mende2 lain (fax or mende lain la yg gune line tepon tu)

~ gune 1pc sambung ke 1 modem (xpakai network,switch,hub or mende lain yg ko pakai la)

~ compom kan ko pakai ip,subnet mask n default gateway yg diberi

202.188.0.133

202.188.1.5

~buat speed test kat tmnet speedometer kalo kurang 1.4Mb call helpline seblom diorg tanye ko utk troubleshoot ko bagitau awal2 ape yg ko da buat hahah tros diorg buat report..kalo awek yg jawab ko nak menggatal ko layan la wakakakak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mai ai 2mb ja 512 balik.. seblom ko call helpline biar aku bg common trouble shoot yg biase diorg suruh buat

~ pakai modem yg tmnut bg sahaja

~ jgn pakai spliter n line tepon ut mesti direct ke modem xsambung ke mende2 lain (fax or mende lain la yg gune line tepon tu)

~ gune 1pc sambung ke 1 modem (xpakai network,switch,hub or mende lain yg ko pakai la)

~ compom kan ko pakai ip,subnet mask n default gateway yg diberi

202.188.0.133

202.188.1.5

~buat speed test kat tmnet speedometer kalo kurang 1.4Mb call helpline seblom diorg tanye ko utk troubleshoot ko bagitau awal2 ape yg ko da buat hahah tros diorg buat report..kalo awek yg jawab ko nak menggatal ko layan la wakakakak

yang nie memang skrip telefonis helpline tu. buat pengetahuan kingotromen, cuma nak bagi tau (kalo ko tak tau la) speed tu selalunya kitorang tengok kat modem management , so bila kat situ tulis 512 sedangkan kitorang langgan 1mb ke 2 mb ker, memang tak payah cek guna speedometer, tak payah cek hardware lain, tu memang dah sah kesilapan setting dari pihak TM. satu lagi, apsal plak guna modem yg TM bagi sahaja? modem yg TM bagi tu sama jugak dengan modem yang ada kat pasaran. so far, tak pernah aku jumpa modem DSL mahupun modem 56k yang berjenamakan TM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

weih dzulcarnaine aku da type terang2 aku just bgtau soklan yg biase diorg tanye..bukan aku yg suruh mamat tu buat... da mmg helpline akan tanye bende yg same aku type..so kalo xpuas ati marah le kat org helpline tu yg ko tanye aku mcm aku yg suruh buat apahal??? ni mcm nak ajak gado jek ni..aku reply dgn niat nak membantu korg plak hantam aku...

modem management sejauh mane ko pasti yg modem management tu tunjuk ketepatan line adsl tu..ko tau x sesetengah modem dia xtunjuk speed yg accurate??? n ko tau x yg modem management to bleh ditweak?? takat nak ubah downstream tu jd 8mb pon bleh...x caye??? cari kat internet bersepah info..

ko x paham la dzulcarnaine ape maksud aku...maksud aku ko percaye sgt kat modem management tu...aku tau ko maksudkan dr port tmnet tu..tp even tmnet da set jumper ko 1mb..modem to limit 512 kalo ko pakai router buat bandwidth test ko tetap dpt bawah 512..

utk masalah mamat tu...dia pakai static ip..kalo call helpline ko ckp ko pakai modem lain..diorg suruh ko pakai modem yg tmnet bg tu coz kalo package tmnet yg ade static ip tmnet akan bg modem skali..kalo ko xpakai modem diorg xkan bukak report...

aku mintak maaf kalo ko xpuas ati dgn aku k..xnak gado2..sini ruangan berbincang..kalo nak gado baik jumpe depan betumbuk lg bagus rase sket saketnye..

Edited by kingotromen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aku nak ko buktikan yang ko boleh tweak modem ko jadik 8MB. even ko tweak modem ko jadik 100GBPS pun, kalo dah setting kat jumper tm set line ko hanya 10kbps, hanya 10kbps yang akan ko dapat. apa yang aku maksudkan dengan tertulis kat modem management tu ialah speed (pakej) ko diset kat jumper TM untuk line ko. lagi satu, kalo cek pakai meter atau apa apapun pengesan speed melalui internet, semamngnya bacaan yang diberikan tidak tepat. cara paling bagus nak cek speed, pakai direct download such as dcc send kat irc tu. malas la nak layan bebudak yang berfikiran tertutup macam ko. memanmg sebijik macam pinguspy

Edited by dzulcarnine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

x kisah la.. janji kalau streamyx aku problem... aku call hotline.. aku nak line ako direapair dgn JAYANYA.... dan aku nak hak aku yang aku bayar bulan2....

keja aku ialah talipon hotline.... benda2 lain2.. hal rumahtangga tmnuts.... tweak ke apa ke.... itu aku x ambik port... acttuly tweak2 ni x yah citer la kat sini.... kalau semua benda dah ditweakkan pun.. kalau air yang datang dari saluran besar pun tersumbat..dan org yang jaga tangki air yang besar tuh pun bangang nak reapair/makan gaji buta x der gunanya.... jugak....

yang penting kastemer yang bayar bulan2 sepatutnya dapat hak yang diaorg bayar... bukan ditaburkan dgn janji2 kosong....

*mereka yang pernah berurusan dgn mereka2 ini sahaja yang mengerti... err x gitu incik blank dan incik dzulkarnain ?../ smile.gif

Edited by isfann

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tweak2 x gune??? k mcm ni..kalo ko tgk kat modem management ko 1024 ngape ko try cek speed kat bandwidth test ko xle cecah almost 1024?? ko bleh bg jawapan?? kalo sebab line distance ke xchange jauh..knape ade sorg user ni dia jarak distance dr xchange jauh bile buat bandwidth dia dpt almost 1024???

refer ---> http://www.jiwang.org/portal/modules/newbb...de=flat&order=0

mamat tu cek kat dlm modem management dia lebih 6mb..buat bandwidth test 1024 lebey..itu pon lepas dia tweak..pasal tweak tu aku nak cube lepas ni..

care paling berkesan dcc mirc?? kalo xsilap aku dcc dr mirc ni org yg send kat ko kan?? so kalo org tu speed upload 256kbits ko leh dpt 1mb ke?? betol kan aku kalo salah dlm bab ni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

x kisah la.. janji kalau streamyx aku problem... aku call hotline.. aku nak line ako direapair  dgn JAYANYA.... dan aku nak hak aku yang aku bayar bulan2....

keja aku ialah talipon hotline....  benda2 lain2.. hal rumahtangga tmnuts.... tweak ke apa ke.... itu aku x ambik port... acttuly tweak2 ni x yah citer la kat sini.... kalau semua benda dah ditweakkan pun.. kalau air yang datang dari saluran besar pun tersumbat..dan org yang jaga tangki air yang besar tuh pun bangang nak reapair/makan gaji buta x der gunanya.... jugak....

yang penting kastemer yang bayar bulan2 sepatutnya dapat hak yang diaorg bayar... bukan ditaburkan dgn janji2 kosong....

*mereka yang pernah berurusan dgn mereka2 ini sahaja yang mengerti... err x gitu incik blank dan incik dzulkarnain ?../ smile.gif

betol. kepada yang tak paham kenapa aku malas nak layan, sila baca signature kat bawah nie yer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

*mereka yang pernah berurusan dgn mereka2 ini sahaja yang mengerti... err x gitu incik blank dan incik dzulkarnain ?..

Ye...gitu gitu

Kui kui...makin lawak plak aku baca...!!

Aku rasa otromen ni tak tinggal di bumi la, sbb tu la pendapat dia unix semuanya. Apa kata kita tinggalkan dia dgn dunianya....

mamat tu cek kat dlm modem management dia lebih 6mb..buat bandwidth test 1024 lebey..itu pon lepas dia tweak..pasal tweak tu aku nak cube lepas ni..

Lepas berjaya dapat 6Mb nanti kasitau sini ek.....

kalo xsilap aku dcc dr mirc ni org yg send kat ko kan??

Memang silap....

so kalo org tu speed upload 256kbits ko leh dpt 1mb ke?? betol kan aku kalo salah dlm bab ni

Salah..cuba lagi...

OK adios...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hmm, stimix aku pown problem gak sejak kebelakangan nie. aku apply 1mbps, tp

yg dpt 384kbps jek. bengang gak. tp x report lagik sbb baru jadik ja.. nk load fs

bukan men lambat huh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hmm, stimix aku pown problem gak sejak kebelakangan nie. aku apply 1mbps, tp

yg dpt 384kbps jek. bengang gak. tp x report lagik sbb baru jadik ja.. nk load fs

bukan men lambat  huh.gif

apa kata ko refer kat incik kingtromen berkenaan masalah ko ni..

mungkin dia buleh membantu ko selain dari report kat hotline...

mungkin dia akan cakap hardware ko problem ke...

maybe semuanya pasal pc ko la yg problem.... x tweak ke... etc etc..

line tmnut ok jer... line tmnut mana leh problem.. line tmnut yg tercanggih sekali kat asia/dunia(mengikut mind dia la)..mungkin dia leh ajar ko camner nak jadikkan line ko 100 MBPS ke....kalau problem musti pc ko yang problem.. tah.le... aku x tau.. aku x der kawan kat tmnut...

x gitu incik ontromen?.. smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hoh sedap gadoh ni. cerdik gak kingotromen ni.

ADSL modem kat malaysia ni mmg kebanyakan dah set speed limit 8mb download. mmg dia detek speed dari dslam. kalau 512 maka 512 la ko dapat. jarak semua tu tak leh buat apo dah. pindah la dok dekat2 ngan dslam kalau nak speed lebih accurate. tak pun pindah dok dekat exchange kalau pakai copper.

kalau ada duit lebih apply la 2mb. kalau nak lebih lagi apply la leased line 8mb.

modem tu tak payah tweak. dia auto tukar bila NOC configure speed.

tweak la sangat. tweak ur mind first.

org sound sket terus ingat nak ajak gadoh. wak lu la mat. kalau tak tahan dok sini tak yah dok posting. baca saja!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

dilated!

Edited by SQuinteX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hoh sedap gadoh ni. cerdik gak kingotromen ni.

siut jek.. hehe ehh dia mmg cerdik apa.... dia kan ada kawan kat tmnut...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hoh ada kawan kat tmnut terus jadik cerdik ka?

best la tu. aku yang keje ngan tmnut ni kira lagi cerdik la.

saks jugak!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kawan saya kerja kat tmnet.. jadi pengawal keselamatan..

sebab tu saya banyak tau pasal streamyx ni..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hoh ada kawan kat tmnut terus jadik cerdik ka?

best la tu. aku yang keje ngan tmnut ni kira lagi cerdik la.

saks jugak!

musti musti... hehehheh ko keja kat telekom x cerdik... sbb ko x da kawan kat hotline....

dia ada kawan kat hotline.... sbb tuh dia lagik cerdik dari ko hehehe

aku kalau ada kawan kat hotline.. musti aku cerdik sama cam cik otoromen... hehheheh x gitu cik otoromen?...kalo aku ada kawan kat HOTLINE musti aku terror tweak aku punya pc sampai streamyx aku 100 MBPS.. ehhehhehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku keje ngan tmnet la. bukan TM.

tu la. aku takde kawan kat hotline. kalau ada kawan boleh gak ngorat2 campur belajar cara nak tweak kasik jadik unlimited speed. lagi laju dari mendelete file 1gig dalam recycle bin. lagi laju dari mengopi file dalam c: drive ke desktop.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku keje ngan tmnet la. bukan TM.

tu la. aku takde kawan kat hotline. kalau ada kawan boleh gak ngorat2 campur belajar cara nak tweak kasik jadik unlimited speed. lagi laju dari mendelete file 1gig dalam recycle bin. lagi laju dari mengopi file dalam c: drive ke desktop.

yer yer.. oleh sebb itu aku ingin la mencarik kawan yang keja kat HOTLINE... supaya aku leh jadik cerdik cam cik otoromen....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku pun nak cari kawan kat helpline jugak la...

Rasa jeles plak otromen cerdik sorang2...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku pun nak cari kawan kat helpline jugak la...

Rasa jeles plak otromen cerdik sorang2...

muahahhahhaha.......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bagus la kalo memasing bercita cita nak jadi cerdik pasal streamyx nie.. asalkan tak jadi bodoh sombong tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0