• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Overclock Intel

37 posts in this topic

Posted · Report post

cool.gif wokeh...korg start la...aku tatawu nak start hape... laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok para2 hustler oc intel tunjukan kehebtan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

malangnya..rig aku ni tak boleh o/c sebab proc cikai jea....so mari lihat kehebatan para o/c yang otai yg lain! biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku pon nak try oc intel aku tp x tau apa2....

tunjuk ajar ku wahai hustler2 sekalian............

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

oc intel same tak ngan oc amd??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

main FSB dan multiplier jea....kalau dah advanced boleh main vCore

p/s: aliran udara dan voltan tuh penting dalam o/c nie

Edited by civ3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

malangnya..rig aku ni tak boleh o/c sebab proc cikai jea....so mari lihat kehebatan para o/c yang otai yg lain! biggrin.gif

weh rig ko tuh AMD... bio betul kuar topic ni... laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

weh rig ko tuh AMD... bio betul kuar topic ni... laugh.gif

kat umah aku ada 2 rig AMD dan 2 rig intel daaa.....

AMD Duron

AMD palomino

Intel Pentium 3

Intel Pentium M

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kenapa ni?

Bile nak mula citer daaa.......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Entah la...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dulu....

dulu keerannn. duluu..

okhokhokokh

ha dulu dalam tahun 2002 aku penah buat benda benda ni. overclock pentium 3 933MHz dengan menaikkan FSB mobo tu ke tahap paling tinggi dia boleh pergi, iaitu 166MHz dari asalnya 133MHz.

mobo jenis pcpartner socket 370 chipset via 694 kalau tak silap akO

dalam bios pun ada option untuk selaraskan agp freq dengan ram freq, jadi 2 benda ni tak efek bila kita naikkan fsb sebab dia cuma efek kat processor je.

memang cun proc 933MHz aku berlari dengan kelajuan 1160MHz. malangnya cuma setakat boleh masuk windows, buat keje guna ms office, browse internet dan sebagainya. bila run game (waktu tu aku suka main AOE2), hancur. keluar skrin biru. hokhokhokhokokho

sudahnya aku turunkan sikit fsb tu sikit demi sedikit, game tu boleh run dengan FSB 150MHz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apa effect (kesan) pada pc apabila oc dilakukan??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

komputer kau akan lebih laju....

suhu pc kau akana naik mendadak (kalau gunakan cooler yang tak power)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tak meletup ker?? brape lama tempoh oc tu boleh dilakukan??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

depend pada proc tu...kalo tahan lama, bole la oc lelame

ni la overclock...

user posted image

main FSB ngan Multiplayar je

kekekeke........

Edited by gamers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ada sapa2 yang bleh tunjuk cara nak buat... laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau leh, tunjuk gambar sekali.. happy.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Minta maaf, aku rasa la kan, sesiapa nak tahu cara overlock intel dah banyak sembang panjang lebar di sini:

http://forum.putera.com/tanya/index.php?showtopic=977

Utk mengisi thread ini, aku cadangkan sesiapa overclockers yg berpengalaman agar compile dan archive info2 dari thread tu di sini, agar nampak kemas dan mudah utk dirujuk. Hehehe... aku tak layak buat, setahun jagung lagi bab oc ni.

Apa2 yg pasti, kalau nak overclock pastikan kelengkapan dah cukup - cooling kena mantap.

p/s: rig aku skang lagi malang, multiplier locked, FSB locked, voltage locked, semua dia locked. RAM timing boleh main takat 2.0 dan 2.5 je... abis takleh o/c langsung.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

bab cooling nie...klu pakai northwood xheran sgt...aku biasa pakai celeron 2.0 oc sampai 3.2...pakai standard hsf je..smpai skrg nih pakai standard hsf..tp ble pakai p4 2.8 prescott..hampeh...bru naek 3.1..suhu pon da sampai tahap nazak..nak soh tukar heatsink gak nie.. tongue.gif Edited by nelza_ax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

depend pada proc tu...kalo tahan lama, bole la oc lelameni la overclock...

user posted image

main FSB ngan Multiplayar je

kekekeke........

kalau tahan lama???? blink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau tahan lama????  blink.gif

Nak tau setakat mana system boleh pergi tahap max.. kena test guna prime95 dulu.. sakit hardware kalau oc tapi tak test di prime

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku still xpaham....

tp klu nak test aku pakai stressprime...lagik senang....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

hehe, tumpang lalu nelza, bole aku tau revision aper proc ko??made in aper??stepping??E0 @ D0??Philipines @ Malaysia??SL88F @ Lelain??bilik kau beraircond ker @ kipas biasa??side casing ko psg??smua nie memainkan peranan gak??thermal paste ko pakai original @ beli lain??....try pakai wc @ high end air cooling hs!!example Thermalright XP120 @ Bigwater, any improvement??Sbb revision presscot selain C0 lebih panas dari E0!!Klau bab overclockability, otai² o'cers ckp made in philipines lebih tinggi peluang, cth proc 2.4A aku!!...harap membantu!!~ Edited by smile4me

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hehe, tumpang lalu nelza, bole aku tau revision aper proc ko??made in aper??stepping??E0 @ D0??Philipines @ Malaysia??SL88F @ Lelain??bilik kau beraircond ker @ kipas biasa??side casing ko psg??smua nie memainkan peranan gak??thermal paste ko pakai original @ beli lain??....try pakai wc @ high end air cooling hs!!example Thermalright XP120 @ Bigwater, any improvement??Sbb revision presscot selain E0 lebih panas dari E0!!Klau bab overclockability, otai² o'cers ckp made in philipines lebih tinggi peluang, cth proc 2.4A aku!!...harap membantu!!~

lalu la....jap ek...aku lpe ar...nnt aku try carik balik aku pny printcreen...

aku da xpakai proc tuh...bilik aku pakai kipas biasa jerk...xde aircond...thermalpaste pakai articsilver5...side panel kadang2 pakai...kadan2 x...nih time pakai pakai celeron2.0!!!

pastu pakai 2.8 prescott...xsempat nak test oc abeh-abehsan pon...(da bg balik)

bab nak bli cooling system bru tuh...nnt2 ar...xde budget..tp mmg bley naek lagik...sbb aku takot burn proc org nnt..jenoh ganti...temp tggi sgt..full load smpai 63...(pakai standard hsf)(thermalpaste cap ayam..)

skrg nih....pc xbley on...sbb xde proc...muahaha...... tongue.giflaugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[edit.......

lor..gambo jadik kecik......

Edited by nelza_ax

Share this post


Link to post
Share on other sites
This topic is now closed to further replies.