• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Kelab Dah Tubuh, Apa Aktivitnya?

54 posts in this topic

Posted · Report post

Yap...

bleh kasi tunjuk ajar skit kat orang yang tak tau macam ku ni... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Yap...

bleh kasi tunjuk ajar skit kat orang yang tak tau macam ku ni... biggrin.gif

aku pung.... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yup memang aku sokong cadangan electroboy....sebelum buat apa2 baik kita blajar yang basic dlu...leps tu baru laa step by step ke peringkat yg lebih advance....

ps: pekata abg electroboy buka thread utk bab proc nie,,, biggrin.gif

Hahaha... x86 architecture sememangnya sesuatu yang amat menarik untuk dipelajari, baru kita 'nampak' apa yang sebenarnya berlaku pada CPU kita. Tapi kalau nak buka thread cerita benda ini semua, rasanya cam dah lawan tokeh dan aku sebenarnya tak layak. Benda2 sebegini hanya sepatutnya ditulis oleh orang yang professional, bukannya seorang student macam aku. Benda ni bukannya yada yada cam repair PC, kohkohkoh...

Baik cerita pasal overclocking dan all other technical stuffs, lagi best... cool.gif sebab yg ni hanya teori dan bukannya 'boleh bawa main-main test' cam o/c pun, kecualilah kalau nak develop applications / design hardware devices baru yg guna x86 instructions, baru penting faham benda ni.

Semua computer/electronics engineering students/engineers sepatutnya ada asas dalam x86 architecture... sesiapa nak buka thread cerita teori ni dipersilakan. Lagipun banyak rujukan di internet oleh para PhD, cam link yg aku bagi sebelum ni. Sama je kalau nak cerita balik di sini...

Sebelum pergi jauh ke Intel Pentium, kena kenal dulu fundamental CPU Intel 8086, sebab CPU Pentium pun based on x86 architecture. So kenal la cara Intel 8086 bekerja terlebih dahulu sebelum nak kenal Intel pentium yg lebih advanced.

Link di bawah ni aku tgk OK la penerangan basic cara CPU Intel 8086 bekerja, selamat belajar: smile.gif

http://telnet7.tripod.com/articles/8086_achitecture.htm

Kenali microprocessor anda, e-book dari google print, log in dulu baru baca:

http://print.google.com/print?id=s2KPvKCQm...bU8QD8TN5d5sFhc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sebelum pergi jauh ke Intel Pentium, kena kenal dulu fundamental CPU Intel 8086, sebab CPU Pentium pun based on x86 architecture. So kenal la cara Intel 8086 bekerja terlebih dahulu sebelum nak kenal Intel pentium yg lebih advanced.

Link di bawah ni aku tgk OK la penerangan basic cara CPU Intel 8086 bekerja, selamat belajar: smile.gif

http://telnet7.tripod.com/articles/8086_achitecture.htm

Kenali microprocessor anda, e-book dari google print, log in dulu baru baca:

http://print.google.com/print?id=s2KPvKCQm...bU8QD8TN5d5sFhc

jemput engineer intel..

kat uitm panggil engineer intel.. diorg cerita pasal revolusi cpu diorg...

best jgk...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

study x86 memang cun, satu art yg indah yg tak dapat aku lupakan. namun nak membuat x86 arch memang cel*&^%$ 1 tahun aku wat programming dai, cuma dapat buat 8-bit ALU je, pipelining pun tak dapat nak wat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

study x86 memang cun, satu art yg indah yg tak dapat aku lupakan. namun nak membuat x86 arch memang cel*&^%$ 1 tahun aku wat programming dai, cuma dapat buat 8-bit ALU je, pipelining pun tak dapat nak wat.

oooo...klu cam tu susah jugak laa nak buat mende nie...tp menarik gak......semakin aku belajar semakin banyak aku x tau....nampaknya banyak lagi laa yg kne belajar nie..

ps: thn lepas aku penah join INtel channell conference 2004...syok laa jugak...dia tunjuk n jelaskan banyak perkara ttg technology intel...but...satu haram pon aku x paham unsure.gif huhuhu

Edited by mangisz_tech

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

study x86 memang cun, satu art yg indah yg tak dapat aku lupakan. namun nak membuat x86 arch memang cel*&^%$ 1 tahun aku wat programming dai, cuma dapat buat 8-bit ALU je, pipelining pun tak dapat nak wat.

kiranya ko pun tau la jugak mus3na...

apa kat ko dengan electroboy tunjukkan kat sini...

bleh bukak topic baru la... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku pernah buat pakai VHDL and deploy dalam FPGA 0.13um. tapi cam yg aku state la, 8-bit and alu only. controller dia pun tak siap.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ku tak faham langsung...

waaaaaaaaarrrrrrrrrhhkkkkkkkkk.... laugh.giflaugh.giflaugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

study x86 memang cun, satu art yg indah yg tak dapat aku lupakan. namun nak membuat x86 arch memang cel*&^%$ 1 tahun aku wat programming dai, cuma dapat buat 8-bit ALU je, pipelining pun tak dapat nak wat.

aku pernah buat pakai VHDL and deploy dalam FPGA 0.13um. tapi cam yg aku state la, 8-bit and alu only. controller dia pun tak siap.

Wah kakaka.. aku tunggu orang lain yg lebih otai untuk cakap ini je. supaya aku yang newbies ini tak keseorangan dan ada geng. laugh.gif

Tp apa2pun, memang best dan tak rugi tahu x86 architecture. biggrin.gif

Edited by electroboy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Bandwidth Sponsored by Malaysia-Edu.Net

user posted image

Edited by mus3na

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[aku nak join... sad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[email protected] ku rasa baik ko buka topic baru memandangkan ia dah berlangsung secara serius sekarang ni... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

waaahh.. nice experimental report mus3na. Kalah aku punya. rolleyes.gif

nak buka thread baru pasal benda ini, aku rasa baik mus3na atau yg lain2 (haa.. aku tahu ramai lagi puteranian yg otai bab2 ni, siap ada yg sembunyi plak tu di sebalik status 'ahli baru' rolleyes.gif ) bukak thread utk cerita pasal benda ini... aku just tgk tepi saja, kalau rasa perlu celah aku masuk la...

Anyway, selain thread belajar 8086, VHDL ..stuffs.. takde aktiviti lain dah ke..? Cadangan...? Sebab aku yg slow ni dah tak nampak apa2 aktiviti yg berkaitan Intel ni kecuali design hardware, berapa kerat yg nak join nanti.. aku pun tak nak.... laugh.gif

Ada idea lain...? idea....? idea....? nanti terlintas lagi aku post la...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dah habis citer ke??? sad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku dah siap dah buat proposal untuk buat LANPARTY kat alor setar nuu. Bertempat di Star Parade, Alor Setar. Di tengah Hall. La ni masih dalam proses perbincangan dengan tuan pengarah dan penganjur. Tarikh tidak dapat ditentukan lagi pasal masih dalam proses perbincangan. Tapi bila dan dapat kepastian tarikh, aku inform kat ahli kelab intel dan seluruh warga Putera nuuu.

Intel lawan AMD! Sapa yang akan menang dalan LANPARTY ni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ha!!? main ikut team proceser ke? laugh.giflaugh.giflaugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ohmy.gifjadik??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau jadi best jugak ni... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku dah siap dah buat proposal untuk buat LANPARTY kat alor setar nuu. Bertempat di Star Parade, Alor Setar. Di tengah Hall. La ni masih dalam proses perbincangan dengan tuan pengarah dan penganjur. Tarikh tidak dapat ditentukan lagi pasal masih dalam proses perbincangan. Tapi bila dan dapat kepastian tarikh, aku inform kat ahli kelab intel dan seluruh warga Putera nuuu.

Intel lawan AMD! Sapa yang akan menang dalan LANPARTY ni?

wow! propose buat kt shopping complex tuh..huhu

mesti intel hang la menang wink.gif

lanparty untuk lawan processor ka??

objektif mau betul bang

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wow! propose buat kt shopping complex tuh..huhu

mesti intel hang la menang wink.gif

lanparty untuk lawan processor ka??

objektif mau betul bang

Wei lawak je la bab prosessor tu. Tapi kalau bab PC lawa rasanya aku tau dah pemenangnya.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

wow! propose buat kt shopping complex tuh..huhu

mesti intel hang la menang wink.gif

lanparty untuk lawan processor ka??

objektif mau betul bang

yaya...melongkangkan dirinya!!!

tggu dan lihat la...kali nih jadik kot...huhu

hg pon LAYAN.....

Edited by nelza_ax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ahmades macam mana jadi ke tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Registration Number for Intel Member xde ke?

Inilah yang kita kena wat dulu sblm aktiviti yg lain.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now