• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

• • Intel's Rig Specifications • •

229 posts in this topic

Posted · Report post

yang power Intel kat sini bang armand je la. lain tak tau la...

si mus3na pun power gakz...xeon tuh.... biggrin.giflaugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mus3na memang power...

tapi orang punya kan tu... laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

akO?

hoh takboleh celen la bebudak ni semua banyak pakai p4 je. tapi aku yakin aku menang dari segi IDLE TEMPERATURE. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah ah ah uh ah uh ah uh ah ahahaha

aku guna pentium III 933MHz sejak 2001 sehingga kini.

bakal upgrade menjadi pentium III 1.113GHz tualatin tak lama lagi. tungguuuuuuu

drum rolls please.... hokhokhokhokhokohkh

and now.

proc tualatin 1133MHz aku tu dahpun sampai pagi ni. dengan ram sdram 512MB lagi. kesimpulannya spec pc aku:

pentium III tualatin 1133MHz + 1024MB RAM

p/s: stakat sembang cakap pc kat pejabat pakai XEON la apa la, aku pun boleh cerita aku pakai HP/COMPAQ XEON 8 processor 3GB RDRAM. tapi nak buat apa, bukan harta aku pun kan kan kan? laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dah semakin meningkat tu...

tapi pentium 3... laugh.gif

tak per.. power tu... laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dry.gifspec pc aku yg paling latest...setelah di downgrade dan di downclock kan...

pc yg paling hampeh.. sad.gif

pentium 4 1.6 wilemette

board cap ayam xtau brand all-in one

edifier siri apa tah...

430 cm real power

256X1 dt d43 (thermaltake spreader)

512X1 dt d43 (cm spreader)

15 inch samsung magic snyc master

casing cap ayam..(moded)

aerogate2

liteon combo drive

ATI 9800 xtau version sad.gifsad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dah semakin meningkat tu...

tapi pentium 3...  laugh.gif

tak per.. power tu...  laugh.gif

ha jangan perkecilkan tualatin akO ni. dia boleh bersaing dengan pentium4 1.7GHz

user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ha jangan perkecilkan tualatin akO ni. dia boleh bersaing dengan pentium4 1.7GHz

Pentium 4 Willematte memang kalah dengan tualatin (tgk gambar di bawah , reference CPU 1 banding dgn willematte, Reference CPU 2 dan Reference CPU3), ) sebab memang willematte tu cam fail product pun, tak lama di market. Cuba tgk comparison dgn northwood ako (Current CPU ) sahlah P4 ako besh!!!

user posted image

p/s: Tp ada gak willematte yg potong tualatin dan northwood aku, tgk reference cpu 4 tongue.gif

Benchmark dilakukan pada PC aku, nak tau yg lebih accurate ke tomshardware.com cool.gif

Edited by electroboy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salah satu ialah wilemette aku... laugh.giftongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sempat lai ke nak kasi spec aku.

Intel P4NES 2.0Ghz (Mult 1x - 20x)

1024Mb RDRAM PC800 SAMSUNG Dual Channel

Asus P4T533-C (dah terbakar sebab OC proc ke 3.0Ghz ngan pakai PSU cap ayam.) Replace ngan Intel D850MV Motherboard.

Asus V8440 Deluxe (Ti4400) Deluxe nye func tak pernah pakai, mata aku bingai membazir je beli yg ade 3d glass.

Creative Audigy SE

Creative Inspire 5.1 Speaker (Kalah ngan Altec Langsing 4.1 bantal)

80Gb Seagate Baracuda

450W Acbel PSU (Beli lepas mobo Asus aku terbakar sebab over current)

19" monitor likom yg rosak lepas 2 tahun dalam perhidmatan (LIKOM SUCK)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tambahan, memandangkan tualatin ni guna FCPGA2 maka heatsink semurah rm30 pun boleh absorb heat dengan lebih cekap lagi.

sebelum ni aku pakai coppermine idle temperature 37c bila usage cecah 100% untuk 2-3 minit dia akan naik jadi 42c tapi dengan tualatin ni, idle temp jadi 35c bila full thread cecah 100% untuk lebih dari 10 minit dia masih maintain takat 37c.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

PC ayah aku pakai proc Pentium 3 takda kipas stedy je temp dier 38-40'C

SPEC HAMPEH TAPI DAH 4 TAHUN GUNA

-Pentium 3 866Mhz

-64MB SDRAM x2 share 8MB ntuk VGA

-ASUS CUSI-FX Sis630 takde LAN

-SEAGATE 20GB

-Gigabyte 52x CDROM

-XP PRO SP1

-MSO 2003

-MC Afee 2005 AV

yang meragamnya hanyalah USB port ntuk printer dier aje...bukak kabel, pasang balik elokla....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tambahan, memandangkan tualatin ni guna FCPGA2 maka heatsink semurah rm30 pun boleh absorb heat dengan lebih cekap lagi.

sebelum ni aku pakai coppermine idle temperature 37c bila usage cecah 100% untuk 2-3 minit dia akan naik jadi 42c tapi dengan tualatin ni, idle temp jadi 35c bila full thread cecah 100% untuk lebih dari 10 minit dia masih maintain takat 37c.

Bunyi macam best... ni nak oc pun cun jugak ni...

FCPGA2 tu macam...

sory.. ku tak tau... laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

user posted image

sebelah kiri tu 'coppermine' FCPGA sebelah kanan tu 'tualatin' FCPGA2

edited: sekali tomshardware remove link gambar dia daa

Edited by azuan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

la... besar maca P4 je ku tengok... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ni aku punya intel zaman ais:

Processor: Pentium III 733mhz

Chipset: via

Motherboard: ATX 6VA693AT Socket 370

RAM: SDRAM total 192mb

Graphic card: tah tak ingat tapi cap nVidia gak

Harddisk: Maxtor 40G

Optical Drive: BenQ DVD Burner

Monitor: 14" Compaq

Sound Card: onboard

OS: Windows XP

Speaker: Altec - ADA 305

Hooohoho.... aku punya pc bukan zaman ais lagi... dah masuk zaman industri... hahahaha....

  1. Processor: Pentium 4 2.0mhz
  2. Chipset: SiS
  3. Motherboard: ASUS P4S533-X Socket 478
  4. RAM: DDR 128 mb
  5. Graphic card: Asus ATi 9250 GE/TD
  6. Harddisk: Maxtor 40Gb + 20Gb
  7. Optical Drive: BenQ DVD Burner
  8. Monitor: 14" Compaq
  9. Sound Card: onboard
  10. OS: Windows XP
  11. Speaker: Altec - ADA 305

Peace.......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

chipset SIS sak la, kalau pakai Intel better carik mobo ngan Intel Chipset baru cun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apa nak buat SIS pon SIS la.... itu pon mobo ngan cpu tuh free je... aku tukarkan pc zaman ais aku...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

adusss... Chipset SiS yang tak best...

ko tukar je ke...

dengan sapa?

ku pun nak tukar jugak... P4 2 dengan Ext Ed bleh tak... laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ade company member aku nak upgrade pc office dia, dia punya pc dah baru dah tapi nak lagi baru... alang2 nak ganti baru aku suruh dia tukar pc yg ade skrg tu ngan pc zaman ais aku tuh sblm pc kat offis tuh kena angkut dan di gantikan...

apasal... SiS ni teruk sangat ke... ape kelemahan dia... aku ingat pc ni aku nak bantai buat main game... bln depan ingat nak letak 2 ketul DDR 400 - 512mb... SiS ni kalu OC tak stabil ke...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Sis teruk ker? Aku baru jer angkat mobo Sis. Bajet nak angkat Via tapi (Kedai Sri Komputer bangang) kasi chipset Sis. Aku tak kisah pasal suma function ader.... laugh.gif

Ok, aku update lak sistem aku utk gath nanti (insyaallah kalau pergi)

Proc:Intel P4 2.0Ghz (Northwood) selamba naik 2.6Ghz kalau pakai mobo lama Asus P4S533-MX (yg aku nak jual dalam garage thread tu)

Mobo:ECS 661GX/800-M (1.0B)

WHQL

FSB 800

HT CPU Support

DDR 400

Serial ATA

Serial ATA RAID

AGP 8X

6 Channel Audio

10/100 LAN

ATA133

USB 2.0

Color map

user posted image

Harddisk: 40GB WD (primary) PATA 5400rpm

40GB Seagate (secondary) PATA 5400rpm

Ram: 384MB (campur PC2700 ngan PC2100) insyaallah ader rezeki angkat PC3200 512MB

Grafik kad: Geforce MX400 64MB jer (cukup la run Counter Strike)

Psu:350 watt jer

Sound Card: SB Live 5.1 (softmode Audigy)

Speaker:JBL 2.0 channel

Monitor:15 inci

Tu jer yg termampu. Takleh celen pc abg-abg putera suma.... ph34r.gif

Edited by ikan_semilang

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

VIA tahun 1999 - 2001 memang sak. skarang ni kira ok la tapi aku tetap prefer chipset Intel untuk membolehkan processor aku utilise 8 special opcode yg hanya boleh digunakan jika proc intel di matchkan ngan chipset intel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

VIA tahun 1999 - 2001 memang sak. skarang ni kira ok la tapi aku tetap prefer chipset Intel untuk membolehkan processor aku utilise 8 special opcode yg hanya boleh digunakan jika proc intel di matchkan ngan chipset intel.

whoa.. menarik tu. baru aku tau chipset yang non intel still ade opcode yang tak leh digunakan. err.. mus3na, boleh bagi tau tak instruction yang mana satu boleh gune kat chipset intel??

ps: komputer 8086 aku rilex je tak pakai heatsink :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

RDram pun ada org pakai lagi ka?? kalau lingkup ram tu nangeh la....setau den....RDram tu dah ketinggalan zaman...dah hampir pupus....tapi yg heran...ram paling lama EDO ram...masih ada jugak org pakai.....apapapun aku sokong sratus pratus intel club....

aku nya 1st spec(dok umah sewa)

pentium 4 2.8 553fsb 512 cache

board foxconn-apatah model dia...

chipset sis

256Mb

80Gb

lg cdrw(kawan pinjam sampai skrang x kasi balik)

cd-rom(cap ayam)

17" futura(brand lama)

keyboard dan mouse cap ayam ja.....

kasing cap ayam gak beli 25 hinggit jer...tapi baru...without power supply

psu x pasan 400 watt cap ayam

speaker? pakai altec lansing OYOYO earphone jer...power gak bunyi...kalau pakai altec lansing yg 5.1 sure jiran sebelah umah sewa bakar umah sewa kami...hikhikhik

spec kedua(yg aku pakai la ni)

celeron 2.4 553fsb 256 cache

board Dfi..beli sekehen jer...80 hinggit..board claim kilang(VIA)

ram 256 ddr

hardisk 20Gb seagate(tgh nazak..dok bunyi krak krak krak..sapa nak juai 20Gb habaq la kat aku bawah 50 hinggit janji ok,x dak bunyi aneh)

cdrom asus

cdrw asus quietrack

floppy drive pakai

power supply jenis dell HP-300W...Rega murah ja 32 hinggit...beli kat dealer aku....

kasi 2 kipas extra fan...cool slalu...aku on berjam jam pun cpu sejuk ja

monitor 15" jenis samtron adik bradik samsung la....murah ja arwah mak aku beli....x pasan aku 50 hinggit je.

keyboard branded kot...jenama microsoft(depa tulih kat ataih keyboard)

mouse cap ayam ja....murah ja 6 hinggit.....

speaker:pakai power amp ngan 2 bijik speaker besar 2 satelit dan 1 middle speaker....power gilerzzz bunyi dia...cam dok dalam disko plak...pendek citer pakai home theater la........

itu la spec yg aku ada skrang....

walaupun x power,janji leh jalan.....power power pc pun...kalau sakit...cam proc huh nangeh ayaq mata darah la.......

nak tanya skit,pentium 4 2.8 dan celeron 2.4 aku tu leh OC sampai brapa? x meletup pc ka kalau dok over clock?.......takut oooo...kalau lingkup naya....penat penat aku himpun duit...tetiba meletup dengan sekelip mata....

yang benar

joehari amer

Edited by joehari_amer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak tanya skit,pentium 4 2.8 dan celeron 2.4 aku tu leh OC sampai brapa? x meletup pc ka kalau dok over clock?.......takut oooo...kalau lingkup naya....penat penat aku himpun duit...tetiba meletup dengan sekelip mata....

ikot nasib..........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

meletup jarang...taktau la kot diubah voltage tu...biasanye cam aku kalo terlebih oc dier tak boot, screen blank, cabut battery cmos. elok la balik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now