• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Activity Stream

Activity Stream

  1. azam575 added a post in a topic InstaForex - Company News   

    ada beberapa kereta mewah ditawarkan instaforex sebelum ini. semuanya untuk trader instaforex
    • 0
  2. Michael scotfield added a post in a topic InstaForex - Company News   

    memang hebat broker instaforex,menjadi platform dagangan di malaysia
    • 0
  3. |||||| added a post in a topic InstaForex - Company News   

    sy tak pernah lagi nampak broker tawarkan hadiah semewah Instaforex yg ada lamborghini dan pelbagai kereta mewah lagi sebelumnya
    • 0
  4. Moderator2 added a post in a topic Jawatan Kosong Guru Al-Quran (Rm2800) Malaysia/singapura/brunei   

     
    SENARAI PELANGGAN/PELAJAR AL-QURAN TERKINI - 19/10/18

    Guru Darul Furqan YANG TELAH BERDAFTAR sila pilih dan 'reserve'  mana-mana pelanggan/pelajar yang terhampir dengan anda dalam senarai dibawah.
    *Bagi Guru Al-Quran yang belum membuat pendaftaran lagi, sila buat pendaftaran secepat mungkin !
    **Sekiranya 2 atau lebih guru membuat reserve keatas pelajar yang sama, keutamaan akan diberi kepada Guru yang memiliki Manual Guru.
     
     
    //////////////////////// - PELAJAR NO. 777 - Untuk Di Reserve Oleh Guru Quran Kawasan Selangor
    INFO PELANGGAN :
    Nama Pelajar : lieyana
    Kategori : dewasa wanita
    Kawasan :  ss21/21, damansara utama 47400 pj
    Pada hari  : sabtu 10 pagi

    CARA RESERVE :
    Guru yang berhampiran dengan pelanggan sila emailkan ID Guru & kadar upah sebulan (Jumlah Jam Sebulan x Kadar Sejam)
    ke bursacourse[at]gmail[dot]com
    dengan tajuk email " PELAJAR NO. 777 " selewat-lewatnya Ahad ini.
    *Guru boleh membuat reserve yang berbeza dengan Lokasi yang mereka daftarkan dalam Link Profile
     
     
    //////////////////////// - PELAJAR NO. 776 - Untuk Di Reserve Oleh Guru Quran Kawasan Perak
    INFO PELANGGAN :
    Nama Pelajar : Azah
    Kategori : keluarga
    Kawasan :  Behrang 2020, perak (sejam dari ipoh)
    Pada hari  : ikut guru

    CARA RESERVE :
    Guru yang berhampiran dengan pelanggan sila emailkan ID Guru & kadar upah sebulan (Jumlah Jam Sebulan x Kadar Sejam)
    ke bursacourse[at]gmail[dot]com
    dengan tajuk email " PELAJAR NO. 776 " selewat-lewatnya Ahad ini.
    *Guru boleh membuat reserve yang berbeza dengan Lokasi yang mereka daftarkan dalam Link Profile
     
     
    //////////////////////// - PELAJAR NO. 775 - Untuk Di Reserve Oleh Guru Quran Kawasan Negeri Sembilan
    INFO PELANGGAN :
    Nama Pelajar : NABILAH
    Kategori : Suami & isteri
    Kawasan : TBK 2/9, Taman Harmonium Indah, 70200 Seremban,
    Pada hari  : khamis
    - Waktu pengajian (Time): 8pm-9pm

    CARA RESERVE :
    Guru yang berhampiran dengan pelanggan sila emailkan ID Guru & kadar upah sebulan (Jumlah Jam Sebulan x Kadar Sejam)
    ke bursacourse[at]gmail[dot]com
    dengan tajuk email " PELAJAR NO. 775 " selewat-lewatnya Ahad ini.
    *Guru boleh membuat reserve yang berbeza dengan Lokasi yang mereka daftarkan dalam Link Profile
    *Guru boleh berbincang dengan pelanggan mengenai jadual jika perlu
    -----
    //////////////////////// - PELAJAR NO. 774 - Untuk Di Reserve Oleh Guru Quran Kawasan Selangor.
    INFO PELANGGAN :
    Nama Pelajar :  naaeim
    Kategori : wanita dewasa
    Kawasan : bandar mutiara 08000 sg petani
    Pada hari  : rabu
    masa:10-11 pagi

    CARA RESERVE :
    Guru yang berhampiran dengan pelanggan sila emailkan ID Guru & kadar upah sebulan (Jumlah Jam Sebulan x Kadar Sejam)
    ke bursacourse[at]gmail[dot]com
    dengan tajuk email " PELAJAR NO. 774 " selewat-lewatnya Ahad ini.
    *Guru boleh membuat reserve yang berbeza dengan Lokasi yang mereka daftarkan dalam Link Profile
    *Guru boleh berbincang dengan pelanggan mengenai jadual jika perlu
     

    //////////////////////// - PELAJAR NO. 773 - Untuk Di Reserve Oleh Guru Quran Kawasan Selangor
    INFO PELANGGAN :
    Nama Pelajar : Nizan
    Kategori : pelajar dewasa
    Kawasan : seksyen 3, bandar putra permai, 43300,seri kembangan
    Pada hari  :  isnin-selasa-rabu-khamis
    waktu pegajian: 8pm-10pm

    CARA RESERVE :
    Guru yang berhampiran dengan pelanggan sila emailkan ID Guru & kadar upah sebulan (Jumlah Jam Sebulan x Kadar Sejam)
    ke bursacourse[at]gmail[dot]com
    dengan tajuk email " PELAJAR NO. 773 " selewat-lewatnya Ahad ini.
    *Guru boleh membuat reserve yang berbeza dengan Lokasi yang mereka daftarkan dalam Link Profile
    *Guru boleh berbincang dengan pelanggan mengenai jadual jika perlu
     
     
    //////////////////////// - PELAJAR NO. 772 - Untuk Di Reserve Oleh Guru Quran Kawasan Selangor
    INFO PELANGGAN :
    Nama Pelajar : Syafiq
    Kategori :  Dewasa - Wanita
    Kawasan : Bukit Changgang, Banting
    Pada hari  :  ikut guru

    CARA RESERVE :
    Guru yang berhampiran dengan pelanggan sila emailkan ID Guru & kadar upah sebulan (Jumlah Jam Sebulan x Kadar Sejam)
    ke bursacourse[at]gmail[dot]com
    dengan tajuk email " PELAJAR NO. 772 " selewat-lewatnya Ahad ini.

    *Guru boleh membuat reserve yang berbeza dengan Lokasi yang mereka daftarkan dalam Link Profile
    *Guru boleh berbincang dengan pelanggan mengenai jadual jika perlu
     

    //////////////////////// - PELAJAR NO. 771 - Untuk DiReserve Oleh Guru Quran Kawasan  Sarawak
    INFO PELANGGAN :
    Nama Pelajar : Safuan
    Kategori : (3 org kanak)
    Kawasan : Demak Baru,  Off Jalan Bako, Kuching
    Pada hari  : Every Friday
    - Waktu pengajian :  8.30 pm - 9.30 pm

    CARA RESERVE :
    Guru yang berhampiran dengan pelanggan sila emailkan ID Guru & kadar upah sebulan (Jumlah Jam Sebulan x Kadar Sejam)
    ke bursacourse[at]gmail[dot]com
    dengan tajuk email " PELAJAR NO. 771 " selewat-lewatnya Ahad ini.
    *Guru boleh membuat reserve yang berbeza dengan Lokasi yang mereka daftarkan dalam Link Profile
    *Guru boleh berbincang dengan pelanggan mengenai jadual jika perlu
     
     

    ================================
    *Sekiranya anda tidak mendapat sebarang maklumbalas setelah menghantar emel 'reserve' PELAJAR, itu bermakna PELAJAR tersebut telah diutamakan kepada "Guru berdaftar" lain yang memiliki Manual guru.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    .
     
     
    • 0
  5. Michael scotfield added a post in a topic InstaForex - Company News   

    hadiah yg lumayan ditawarkan instaforex kepada pemenang,jd cepat daftar
    • 0
  6. azam575 added a post in a topic InstaForex - Company News   

    jom daftar sekarang. esok dah start bertanding
    • 0
  7. instaforexns added a post in a topic InstaForex - Company News   

    Pertandingan FX-1 Rally diadakan dikalangan peserta yang menggunakan demo akaun. Untuk maklumat lebih lanjut tentang pertandingan ini layari link berikut: https://www.instaforex.com/contest_forex_rally Terima kasih
    • 0
  8. Moderator2 added a post in a topic Kerja Di Rumah (Rm2500) Penterjemah English<>Malay/ Arab/ Cina   

    LATEST TRANSLATION JOB TO BE RESERVED - OCT 18th
     
    Translation Jobs below, are only for REGISTERED Translators to reserve.
    *Translator who have yet to register, please do so as soon as possible !
     
    * RESERVE Jobs that match your backgroud / field (DO NOT Reserve Jobs that requires Translator from Medical field if you're not one )
    * RESERVE hanya Job yang matching dengan latarbelakang / bidang pengajian(Field) anda !! (Jangan reserve JOB dalam bidang Game jika anda bukan dari bidang tersebut !)
    **Reserve hanya diproses pada hari Khamis .
    **Reserve will only be processed on Thursday.
     
    //////////////////////// - LATEST TRANSLATION JOB 1964 - Online ( INTERNATIONAL )
    TRANSLATION JOB INFO:

    Client Name: LinguaInfo Services
    Language:    English>Malay
        Malay>English
    Pages : (Approx) Word count: 2475
    Deadline : ASAP
    Field : Safety Data Sheet

    Translator interested with this Job please email your TRANSLATOR ID & total cost/charge to do the translation
    to BursaCourse[at]gmail[dot]com
    with subject titled " Translation Job 1964 " no later than today.
    *ONLY TRANSLATOR WHO REGISTERED AS INTERNATIONAL TRANSLATOR MAY RESERVE THIS JOB
     
     
    //////////////////////// - LATEST TRANSLATION JOB 1963 - Online ( INTERNATIONAL )
    TRANSLATION JOB INFO:

    Client Name:  Atmam
    Language: English into Malay
    Pages : 98 pages only
    Deadline : ASAP
    Field :  Engineering

    Translator interested with this Job please email your TRANSLATOR ID & total cost/charge to do the translation
    to BursaCourse[at]gmail[dot]com
    with subject titled " Translation Job 1963 " no later than today.
    *ONLY TRANSLATOR WHO REGISTERED AS INTERNATIONAL TRANSLATOR MAY RESERVE THIS JOB
     

    //////////////////////// - LATEST TRANSLATION JOB 1962 - Online ( INTERNATIONAL )
    TRANSLATION JOB INFO:

    Client Name: Marina Dolzhikova
    Language:  Chinese>English
    Pages :  192,136 characters
    Deadline : ASAP
    Field :  Pharmacology

    Translator interested with this Job please email your TRANSLATOR ID & total cost/charge to do the translation
    to BursaCourse[at]gmail[dot]com
    with subject titled " Translation Job 1962 " no later than today.
    *ONLY TRANSLATOR WHO REGISTERED AS INTERNATIONAL TRANSLATOR MAY RESERVE THIS JOB
     

    //////////////////////// - LATEST TRANSLATION JOB 1961 - Online ( INTERNATIONAL )
    TRANSLATION JOB INFO:

    Client Name: Ulatus Crimson
    Language:  Chinese>English
    Pages : Ongoing project
    Deadline : ASAP
    Field :  Automotive
    Translator interested with this Job please email your TRANSLATOR ID & total cost/charge to do the translation
    to BursaCourse[at]gmail[dot]com
    with subject titled " Translation Job 1961 " no later than today.
    *ONLY TRANSLATOR WHO REGISTERED AS INTERNATIONAL TRANSLATOR MAY RESERVE THIS JOB
     
     
    //////////////////////// - LATEST TRANSLATION JOB 1960 - Online ( INTERNATIONAL )
    TRANSLATION JOB INFO:

    Client Name: Маргарита Кашина
    Language:     English>Russian
        Russian>English
    Pages : not mention
    Deadline : ASAP
    Field : Aircraft

    Translator interested with this Job please email your TRANSLATOR ID & total cost/charge to do the translation
    to BursaCourse[at]gmail[dot]com
    with subject titled " Translation Job 1960 " no later than today.
    *ONLY TRANSLATOR WHO REGISTERED AS INTERNATIONAL TRANSLATOR MAY RESERVE THIS JOB
     

    //////////////////////// - LATEST TRANSLATION JOB 1959 - Online ( INTERNATIONAL )
    TRANSLATION JOB INFO:

    Client Name: Анна Шагиева
    Language: English>Russian
    Pages :  not mention
    Deadline : ASAP
    Field : Civil Engineering

    Translator interested with this Job please email your TRANSLATOR ID & total cost/charge to do the translation
    to BursaCourse[at]gmail[dot]com
    with subject titled " Translation Job 1959 " no later than today.
    *ONLY TRANSLATOR WHO REGISTERED AS INTERNATIONAL TRANSLATOR MAY RESERVE THIS JOB
     

    //////////////////////// - LATEST TRANSLATION JOB 1958 - Online ( INTERNATIONAL )
    TRANSLATION JOB INFO:

    Client Name: Dhaval Shah
    Language: Spanish>English
    Pages :  not mention
    Deadline : ASAP
    Field : Computer and Information Sciences

    Translator interested with this Job please email your TRANSLATOR ID & total cost/charge to do the translation
    to BursaCourse[at]gmail[dot]com
    with subject titled " Translation Job 1958 " no later than today.
    *ONLY TRANSLATOR WHO REGISTERED AS INTERNATIONAL TRANSLATOR MAY RESERVE THIS JOB
     
     

    //////////////////////// - LATEST TRANSLATION JOB 1957 - Online ( INTERNATIONAL )
    TRANSLATION JOB INFO:

    Client Name: Candice
    Language: English to Japanese
    Pages :  3K
    Deadline : ASAP
    Field : general

    Translator interested with this Job please email your TRANSLATOR ID & total cost/charge to do the translation
    to BursaCourse[at]gmail[dot]com
    with subject titled " Translation Job 1957 " no later than today.
    *ONLY TRANSLATOR WHO REGISTERED AS INTERNATIONAL TRANSLATOR MAY RESERVE THIS JOB
     
     
     

    ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

    *If you do not received any reply after submitting reserve email, it means the Job has been taken by another Registered Translator who fits the requirement field as set by the client
     
     
     
     
     
     
     
    • 0
  9. |||||| added a post in a topic InstaForex - Company News   

    yang penting kena baca dahulu terma sebelum mengikuti sebarang pertandingan Instaforex supaya tidak timbul sebarang mesalah di kemudian hari
    • 0
  10. azam575 added a post in a topic InstaForex - Company News   

    dengan mematuhi segala arahan, dijamin akan memudahkan trader untuk menang di pertandingan instaforex
    • 0
  11. Michael scotfield added a post in a topic InstaForex - Company News   

    yg penting patuhi terma dan syarat utk menang contest instaforex
    • 0
  12. |||||| added a post in a topic InstaForex - Company News   

    tahniah diucapkan kepada pemenang bertuah pertandingan mazda 6 dari Instaforex ini
    • 0
  13. instaforexns added a post in a topic InstaForex - Company News   

    Adakah impian akan menjadi kenyataan? Tujukan persoalan ini kepada pedagang InstaForex!



    Cabutan bagi pusingan baharu, https://www.instaforex.com/ms/mazda2018

    Mazda 6 dari Instaforex 2018 telah berakhir. Ahmad Saiful Azim Bin Mohd Ariff telah dinobatkan sebagai pemenang bertuah. Pada penghujung kempen, 21 September 2018 yang lalu, nombor akaun dagangan milik Ahmad Saiful Azim adalah yang paling hampir dengan nombor pembentukkan Mazda.

    Kami dengan sukacitanya ingin merakamkan setinggi-tinggi ucapan tahniah kepada pemenang dan mendoakan kejayaan beliau dalam perdagangan. Setiap pelanggan InstaForex berpeluang untuk mengambil bahagian dalam cabutan bertuah yang menawarkan ganjaran lumayan seperti kereta mewah. Oleh yang demikian, ikuti berita syarikat dan surat berita. Pemenang akan ditentukan secara rawak, oleh itu, setiap peserta mempunyai peluang yang sama untuk muncul sebagai juara.

    Adakah anda masih tidak yakin bahawa anda boleh memenangi sebuah kereta mewah? Bertanyalah kepada pedagang kami tentangnya

    Maklumat Lanjut: https://www.instaforex.com/ms/company_news/11262.html

    • 0
  14. azam575 added a post in a topic InstaForex - Company News   

    yang penting trader perlu mencuba mendaftar pertandingan instaforex. sangat mudah dan tidak perlukan modal
    • 0
  15. Michael scotfield added a post in a topic InstaForex - Company News   

    setiap minggu ada shj peluang yg diberikan instaforex utk dptkan modal free
    • 0
  16. |||||| added a post in a topic InstaForex - Company News   

    wah, pemenang baru pertandingan Instaforex kali ni dah diumumkan. Tahniah pemenang semua
    • 0
  17. instaforexns added a post in a topic InstaForex - Company News   

    Skor empat pertandingan InstaForex interim dirumuskan



    Kami telah menilai skor dan boleh mengumumkan pemenang pertandingan InstaForex. Hari ini kami bersedia untuk mengumumkan nama pemenang dalam pertandingan berikutInstaForex Sniper, Lucky Trader, FX-1 Rally, dan One Million Option. Syarikat itu mengucapkan tahniah kepada para wira atas kemenangan  dan somga tuah juga kepada semua peserta lain pada pertandingan akan datang.

    Instaforex Sniper

    InstaForex Sniper dibuat khusus untuk pedagang yang paling tepat, terpantas dan cepat. Peringkat terakhir pertandingan mendedahkan bahawa Sergey Borisovitch Evseyev mengalahkan semua orang dan diisytiharkan sebagai pemenang. Kali ini, kekayaan adalah miliknya. Langkah seterusnya pertandingan Sniper InstaForex akan diadakan dari 22 Oktober 2018 hingga 26 Oktober 2018.

    One Million Option

    Pertandingan One Million Option, yang dikasihi oleh para pelanggan kami, mengumpulkan sejumlah besar peserta pada setiap pusingan. Mereka berani menghadapi pertempuran sengit, berjuang untuk mendapatkan gelaran peniaga pilihan terbaik. Kali ini, Denis Leonidovitch Afanasyev meraih kemenangan. Mari kita bersorak wira kita! Langkah terdekat adalah sekitar sudut. Ia akan bermula pada 22 Oktober 2018 dan berakhir pada 26 Oktober 2018.

    FX-1 Rally

    Andrey Nikolaevitch Klimovets dari Ukraine menunjukkan keputusan terbaik pada peringkat terkini FX-1 Rally. Kami mengucapkan tahniah kepada pemenang dan memintanya untuk menjaga status peniaga terbaik pada peringkat seterusnya. Jika anda merindui persaingan yang sukar, cubalah diri anda dalam perlumbaan untuk kepimpinan. Selamat datang ke permulaan peringkat Rali FX-1 seterusnya! Jangan ragu untuk mendaftar dan mengambil bahagian dalam kejohanan terdekat yang akan berlangsung dari 00:00 19 Oktober 2018 hingga 23:59 19 Oktober 2018.

    Lucky Trader

    Tangan tegas dan tumpuan pada kejayaan adalah kunci kepada kemenangan dalam dua minggu maraton Trader Lucky. Sekiranya anda berjaya melakukan perdagangan tanpa cacat selama dua minggu berturut-turut, anda akan dapat memenangi pertandingan ini, seperti Elena Petrovna Odnovalova melakukannya. Mari kita bersorak pemenang! Peringkat terdekat pertandingan Lucky Trader akan berlangsung dari 29 Oktober 2018 hingga 9 November 2018.

    Ketahui Lebih Lanjut Tentang Pertandingan

    Gambar dan Ulasan Para Pemenang

    Berita Lanjut: https://www.instaforex.com/company_news/11270.html

    • 0
  18. Moderator2 added a post in a topic Kelas English DEWASA (SPM,MUET,iELTS,Kerja)@ Seremban / Putrajaya / KLang / Shah Alam / Online seluruh Malaysia (Kelantan, Sabah, Sarawak, Perlis, Terengganu, Penang, Pahang, Melaka, Johor, KL, Perak, Putrajaya, etc), Singapore, Brunei, Indonesia   

    Hello semua!Ok ini lah post yg I harap dpt membantu korang semua nak jawab muet.I know this is muet and its better if I write in english,tapi I rasa baik kita ckp BM jelah sbb senang lagi nak explain.Hehehehe
    Ok speaking dah habis kan?So let's tackle the remaining three
    READING
    Ok reading ni tak tricky.Seperti namanya sendiri reading ni maknanya kita kena faham setiap paragraph yang kita baca.My tip,baca sekali lalu setiap paragraph sebelum menjawab.Jangan tekun sgt baca sebab nak fahamkan ayat yang u tak berapa nak faham.Kalau baca terlalu tekun,u akan panik,and bila panik satu apa pun tak boleh nak jawab.So relax je.Bila dah baca,at least dpt gambaran paragraph tu pasal apa.Lepas dah baca,tgk soalan.Dari situ,carik la jawapan kat perenggan yg sepatutnya.
    Soalan-soalan dia selalunya akan ikut perenggan.Soalan pertama kat line ni,perenggan ni,soalan kedua pula kat line seterusnya dan begitulah sampai habis.SELALUNYA LAH.Tapi mmg mcm tu pun.
    Untuk true/false/not stated.Well true and false tu semua ok kan.Tapi bila false and not stated tu kita confuse.Well simple guys,kalau dlm paragraph tu tak sebut langsung pasal benda yg ditanya tu,mmg terang2 NOT STATED.False ni bila kita baca and kita tau salah,contohnya soalan tanya "1000 people died due to bird flu",tapi dalam paragraph ckp 500 org contohnya.So terang-terang false,kan?
    Ok lagi satu contoh dlm paragraph tulis "bird flu is the major cause of death in asian countries" dan soalan tanya "a cure has been found to cure bird flu in asian countries".Now benda ni bukan false,sbb paragraph tak ckp apa-apa pun pasal cure,tapi bird flu yg jadi cause of death.So untuk soalan mcm ni,kita jawab la not stated,sbb tak state pun kalau ada cure ke tak.Lain la kalau soalan tanya "bird flu gives little effect to the people in asia",ha yg ni kita boleh jawab false,sbb dah terang2 bird flu ni major cause of death.Nampak tak?
    Untuk soalan cari meaning pulak,well the best way is to read the line given again,and tgk for clues.Sebab I pernah try jawab,and I salah -__-.Mmg agak susah la.Tapi I guna cara mcm ni lah.Kalau tak,carik je yg u rasa paling logik dlm list jawapan yg dia kasi.Tapi selalunya akan dpt clue maksud dia apa melalui ayat tu.
    Lastly kalau dpt yg fill in the blanks tu,kalau tak sure mcm mana nak eja,or takut grammar salah,I syorkan tiru je balik ayat yg dah ada dlm paragraph tu bulat-bulat.I tak rasa diorang boleh ckp jawapan u tu salah.Walaupun nanti mcm tak ada space,tulis je.Kalau dah terlalu panjang jawapan dia,pendekkan la sikit.Tapi jgn la main potong2 ayat,try la summarize kan balik ayat tu dan gunakan kata penghubung yg sesuai.Nanti dlm writing I akan kasi link yg akan tunjukkan korang mcm mana nak gunakan basic grammar dgn betul.
    So inilah tips2 untuk reading.
    WRITING
    PART A:-
    Fahamkan graph/bar chart/pie whatever.Mesti tau apa soalan nak,dan apa info yang u boleh dpt melalui graph yg diberi.Selalunya soalan akan direct.Ok untuk part ni I kasi contoh la.Ini ikut pengalaman soalan yg I dpt masa buat muet dulu.
    Soalan yg I dpt pasal qualifications seeked in a job.And dia kasi list of the qualification that employers want and qualifications employees think employers want.So qualification nya sama,tapi ia di grade mengikut nombor yg berbeza.
    Untuk soalan ni,the first thing yg I buat is I list out ikut susunan qualification yg mana paling tinggi dan rendah mengikut employer dan employee.Lepas dah habis drafting,I tulis la ikut susunan mana yg paling tinggi employers nak,diikuti dgn kedua tinggi,sampai la habis dan begitulah untuk employees.And I rasa soalan ni,tak payah nak jawab satu-satu.Kumpulkan mana yg sama dan jawab terus.Macam yg I buat,I list kan side employer dulu,then I buat side employee sbb ada perbezaan pendapat antara kedua2 pihak tentang quality mana yg paling dikehendaki
    Contoh:
    (Intro)-The table given shows the list of qualifications that employers seek and what employees expect the employer would want.
    (Start first paragraph)-In the list of qualifications given in the table,it is seen that the highest quality that is wanted by an employer is hardwork,which is rated 1.This is followed by honesty which is rated 2,and team work is rated 3.It is also seen that experience is one of the skills most employers seek for,as it is rated fourth highest.Haa mcm tu la lebih kurang,see how I elaborated the sentences so dia tak jadi la mcm
    "The highest rated quality is bla.This is followed by bla.Next is bla."
    Kalau buat mcm ni,pendek sgt la karangan nya.Cuba elaborate sikit setiap point.
    Ok yg ini pulak untuk employees
    "However,on the employees side we can see that they feel the best quality is communicating skills,which is rated 2,followed by blablabla"
    Then untuk conclusion,I just tulis je apa yg I nampak kat table tu secara general.Kira summary la.
    Contoh:
    In conclusion,it can be seen from the table that the qualities that is wanted by employers differ with what is expected by the employees.This shows that there is a difference of opinion between both parties regarding each qualification.(yang ni tak nak tulis pun tak apa,I tulis nak tambah perisa).
    Seingat I la,I jawab mcm ni.
    Untuk part ni tak payah nak jawab panjang2 sgt kan ada limit patah perkataan.
    PART B:-
    Part ni agak senang kan,sbb yg ni kita bebas nak tulis apa2 aje.My tip,draft out apa yg kita nak tulis.Tak cukup masa pun,at least tulis je semua idea yg kita nak ckp dulu.Ini akan menyenangkan kita kan.And untuk part ni,sbb kita bebas nak tulis panjang2,maka akan berlaku bnyk masalah grammar.Nak ajar grammar terlalu panjang kat sini,so I kasi link ni,and this link is good sbb dia siap kasi contoh tulisan grammar yg salah.So part ni I tak nak elaborate bnyk la.Tapi seelok-eloknya untuk dpt band 4,kasi la enam perenggan.Satu pendahuluan,empat isi dan satu penutup.Yes at least 4 isi ye.
    The link:http://www.rong-chang.com/grammar/auxiliaries.htm(u guys boleh tekan back and tgk list2 yg lain)
    LISTENING
    Ramai gak yg kantoi kat listening,and I faham sbb listening ni CONFUSING.Dan tambah pulak dpt speaker yg keluarkan bunyi background je lebih,suara org tu tak dgr langsung.Lagilah.
    My tip untuk listening ni,baca soalan yg u dpt dulu.Then dgr betul2 apa yg org tu ckp.Kalau I,I cheating sikit.I takde nak tunggu sampai dia kasi time nak jawab tu.Masa org tu tgh bercakap,masa tu la I tulis apa yg jawapan nak.So the best way is to read the question and dgr je keseluruhan recording tu sbb semuanya penting.And untuk listening ni,make sure u tak distracted,sbb ia memerlukan focus yg penuh.Kalau kita menjeling2 org kat sebelah sambil mendengar,otak kita takkan dpt la nak tangkap apa yg org tu ckp.Lepas tu mula la buat muka toya sambil ckp HA?HA?
    Satu lagi pasal listening ni,ramai dari korang yg buat mistake homonyms.Apa benda ni?Well homonyms ni is bila kita confuse bila dgr perkataan yg sama bunyi,tapi LAIN MAKSUD.Pls be careful!Salah ni,salah la semua.
    Contoh:
    BARE and BEAR
    BLEW and BLUE
    Bunyi sama,tapi maksud lain kan?
    Dan juga ejaan.Well untuk ni mcm mana I nak tolong,soalan dia I tak tau.The best way is to make sure u baca balik jawapan u and tgk ejaan tu betul ke tak.Selalunya lah,recording listening ni takde kasi ayat2 yg kita tak pernah dgr,selalunya perkataan common la jugak.So nak prepare listening ni,bnyk2 la baca surat khabar english,so anda akan familiar dgn perkataan2 yg ada.
    Oh lupa,grammar jugak kalau boleh tolong check.Tapi soalan listening slalu nya mintak 5 perkataan maximum kan,so u guys tulis je balik apa yg u dgr
    Contoh:
    Soalan tanya:What was Aini doing when she got robbed by the men?
    Jawapan:Aini was reading a book.
    And pls make sure jawapan u LOGIK.
    Contoh,org tu tgh ckp pasal kebakaran.So kalau nak tulis jawapan,tulis la "he blew off the fire",and bukan" he blue of the fire".Kan dah tak logik letak blue tu.
    Or
    "I will accept this payment",bukannya "I will except this paymentt".Kan salah.
    So basically mcm tu jela.Hehehehe

    OK,I rasa ini jelah tips2 yg I boleh kasi untuk exam muet nanti.I doakan yg terbaik untuk semua,semoga u all akan mendapat Band 4 dgn jayanya.Feel free to ask me anything in case u rasa apa yg I tulis ni tak mencukupi.Thanks for reading and good luck.You'll get Band 4 and above,Insya Allah
    *Ini semua adalah hasil tulisan I,Ellena Razif ye.Ada copyright.Penat tulis u ols!Hahahaha

    ...Tuisyen MUET @ KLang / Shah Alam / Putrajaya / Seremban >>  http://www.MyCambridge.blogspot.My
    • 0
  19. azam575 added a post in a topic InstaForex - Company News   

    jangan lupa sertai pertandinagn fx1-rally. info lanjut di instaforex.com
    • 0
  20. Michael scotfield added a post in a topic InstaForex - Company News   

    kaunter pendaftaran utk mggu ini dibuka kembali,contest instaforex akan bermula hari jumaat ini
    • 0
  21. |||||| added a post in a topic InstaForex - Company News   

    tahniah diucapkan kepada pemenang pertandingan miss Instaforex kali ini
    • 0
  22. Moderator2 added a post in a topic Jawatan Kosong (RM3200) Guru Tuisyen SPM, UPSR, Pt3 - Malam / H.Minggu / via WhatsApp   

    LATEST JOB TUISYEN - 15/10/2018

    Job Tuisyen dibawah HANYA terbuka kepada Tutor yang telah memiliki " MANUAL PANDUAN TUTOR " . Pastikan anda telah membaca bab "Jadual Tuisyen" dan "Kutipan Yuran" !
    *Bagi Tutor yang belum membuat pendaftaran  lagi, sila buat pendaftaran secepat mungkin !
    **Job Tuisyen Online ( Mengajar tuition melalui Skype/YM/Fb ke seluruh Malaysia, tidak kira anda di negeri mana !) hanya untuk tutor yang telah menaiktaraf kepada TUTOR ONLINE SAHAJA boleh reserve. Untuk menaiktaraf ke Tutor Online, sila rujuk emel autoresponse yg diterima.
     
    //////////////////////// - LATEST JOB TUITION 978 - Untuk DiReserve Oleh Tutor Kawasan KELANTAN
    Nama Pelanggan Tuisyen:  Husna
    Subjek (Pilih salah satu atau lebih): Kimia SPM TINGK.5
    Kawasan : SK PANGKAL MELERET,18500 MACHANG
    Pada hari: JUMAAT/SABTU

    CARA RESERVE : Tutor yang berkenaan sila emailkan TUTOR ID, Subjek (Pilih salah satu atau lebih) yang boleh mengajar & kadar upah sebulan ( Rujuk Manul Tutor untuk cara Kiraan )
    ke OneHomeTuition[at]yahoo[dot]com
    dengan tajuk email "Job Tuition 978 - Subjek? " selewat-lewatnya esok.
    *Tutor boleh  membuat reserve yang berbeza dengan Subjek, Jadual dan Kadar yg didaftarkan dalam Link Profile
     

    //////////////////////// - LATEST JOB TUITION 977 - Untuk DiReserve Oleh Tutor Kawasan Terengganu
    Nama Pelanggan Tuisyen: Rezuan
    Subjek (Pilih salah satu atau lebih): mathematics, science,  (Tingkatan 4)
    Kawasan : Kerteh 5, Ketengah Jaya, 23300 Dungun
    Pada hari: Hujung minggu (Jumaat & Sabtu)
    - Waktu tuisyen (Time) : 9.00 am - 11.00 am

    CARA RESERVE : Tutor yang berkenaan sila emailkan TUTOR ID, Subjek (Pilih salah satu atau lebih) yang boleh mengajar & kadar upah sebulan ( Rujuk Manul Tutor untuk cara Kiraan )
    ke OneHomeTuition[at]yahoo[dot]com
    dengan tajuk email "Job Tuition 977 - Subjek? " selewat-lewatnya esok.
    *Tutor boleh  membuat reserve yang berbeza dengan Subjek, Jadual dan Kadar yg didaftarkan dalam Link Profile
     
     
    //////////////////////// - LATEST JOB TUITION 976 - Untuk DiReserve Oleh Tutor Kawasan Kuala Lumpur
    Nama Pelanggan Tuisyen: Marikan
    Subjek (Pilih salah satu atau lebih): Maths, darjah 5 Student
    Kawasan : Condo, Taman Melati, Setapak                                                                            
    Pada hari: Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday
    - Waktu tuisyen (Time): 8:00 pm - 10:00 pm
    CARA RESERVE : Tutor yang berkenaan sila emailkan TUTOR ID, Subjek (Pilih salah satu atau lebih) yang boleh mengajar & kadar upah sebulan ( Rujuk Manul Tutor untuk cara Kiraan )
    ke OneHomeTuition[at]yahoo[dot]com
    dengan tajuk email "Job Tuition 976 - Subjek? " selewat-lewatnya esok.
    *Tutor boleh  membuat reserve yang berbeza dengan Subjek, Jadual dan Kadar yg didaftarkan dalam Link Profile
     
     
    //////////////////////// - LATEST JOB TUITION 975 - Untuk DiReserve Oleh Tutor Kawasan Selangor
    Nama Pelanggan Tuisyen: faiz
    Subjek (Pilih salah satu atau lebih): biology form 5
    Kawasan :  cahaya spk, shah alam
    Pada hari: monday to thursday
    - Time: 8.30 pm - 10.30 pm

    CARA RESERVE : Tutor yang berkenaan sila emailkan TUTOR ID, Subjek (Pilih salah satu atau lebih) yang boleh mengajar & kadar upah sebulan ( Rujuk Manul Tutor untuk cara Kiraan )
    ke OneHomeTuition[at]yahoo[dot]com
    dengan tajuk email "Job Tuition 975 - Subjek? " selewat-lewatnya esok.
    *Tutor boleh  membuat reserve yang berbeza dengan Subjek, Jadual dan Kadar yg didaftarkan dalam Link Profile
     
     
    //////////////////////// - LATEST JOB TUITION 974 - Untuk DiReserve Oleh Tutor Kawasan Terengganu
    Nama Pelanggan Tuisyen: wan nor
    Subjek (Pilih salah satu atau lebih): mathematics dan bahasa melayu spm
    Kawasan : flat hiliran, 21000 kuala Terengganu
    Pada hari: boleh dibincangkan

    CARA RESERVE : Tutor yang berkenaan sila emailkan TUTOR ID, Subjek (Pilih salah satu atau lebih) yang boleh mengajar & kadar upah sebulan ( Rujuk Manul Tutor untuk cara Kiraan )
    ke OneHomeTuition[at]yahoo[dot]com
    dengan tajuk email "Job Tuition 974 - Subjek? " selewat-lewatnya esok.
    *Tutor boleh  membuat reserve yang berbeza dengan Subjek, Jadual dan Kadar yg didaftarkan dalam Link Profile
     

    //////////////////////// - LATEST JOB TUITION 973 - Untuk DiReserve Oleh Tutor Kawasan N.Sembilan
    Nama Pelanggan Tuisyen:  Amyniena
    Subjek (Pilih salah satu atau lebih):  Matematik Form 5
    Kawasan :  Taman Nilai Perdana 71800 Nilai N.S
    Pada hari: Isnin
    Masa     : 8.30 – 10.30 mlm
    CARA RESERVE : Tutor yang berkenaan sila emailkan TUTOR ID, Subjek (Pilih salah satu atau lebih) yang boleh mengajar & kadar upah sebulan ( Rujuk Manul Tutor untuk cara Kiraan )
    ke OneHomeTuition[at]yahoo[dot]com
    dengan tajuk email "Job Tuition 973 - Subjek? " selewat-lewatnya esok.
    *Tutor boleh  membuat reserve yang berbeza dengan Subjek, Jadual dan Kadar yg didaftarkan dalam Link Profile
     
     
    ================================
     
    *Sekiranya anda tidak mendapat sebarang maklumbalas setelah menghantar 'reserve' Job Tuisyen, itu bermakna Job Tuisyen tersebut telah diutamakan kepada "Tutor berdaftar" yang lain ATAU kerana anda BELUM mempunyai Manual Panduan Tutor.
     
     
     
     
     
     
     
     

    .
    • 0
  23. soulz69 added a post in a topic Putera Sunyi   

    sejak tukar hosting apa semua, putera makin menurun.
    well, life must go on.
    semoga semua warga putera dipermudahkan semuanya.

    • 0
  24. Michael scotfield added a post in a topic InstaForex - Company News   

    perlu patuh terma dan syarat,perkara yg penting utk menjadi pemenang contest instaforex
    • 0
  25. instafx_N9 added a post in a topic InstaForex - Company News   

    Miss Insta Asia 2018 telah di simpulkan


     



     
    Kita semua terinspirasi dengan menatap kecantikan wanita. Musim ini, pertandingan kecantikan dalam talian yang unik di kalangan pedagang wanita menyatukan wanita paling menarik dan pintar dari 19 negara. Kami agak keberatan untuk menamakan yang terbaik. Kami mahu hanya mengagumi semua peserta kami. Bagaimanapun, waktunya sudah tiba untuk mengumumkan keputusan pengundian orang awam dan mengisytiharkan pemenang. Upacara anugerah akan dimulakan tidak lama lagi.

    Tempat pertama Victoriya Ponomarenko, USD 20,000

    Tempat ke-2 - Irina Nazarova, USD 10,000

    Tempat 3d - Svetlana Lazepnikova, USD 5,000 Selain itu

    Mariya Solovey memenangi penamaan Pilihan Insta dan USD 5,000

    Natalya Limorenko dianugerahkan USD 5,000 sebagai yang terbaik dalam pencalonan Forex Lady.


     
    Pemenang layak mendapat kekaguman, tepukan kami, dan ucapan tahniah yang ikhlas. Senyuman mereka, persona, dan semangat mereka mencerahkan rutin kami. Kami mahu semua orang menyertai kempen kami. Kami menjemput semua wanita cantik untuk mengambil bahagian dalam peraduan ini. Sebagai alternatif, sesiapa sahaja boleh menjadi peminat aktif. Dengan kata lain, berasa bebas untuk menunjukkan kecantikan anda atau mengundi untuk kegemaran anda. Ia sentiasa menjadi kesenangan untuk InstaForex untuk mengatur maraton kecantikan yang indah ini, Miss Insta Asia.


     
    Sumber: https://www.instaforex.com/company_news/11249.html


     
    Salam Sejahtera,

    Pengurus Perhubungan Awam

    https://www.instaforex.com/ms/ - InstaForex Companies Group

    https://www.instaforex.com/ms/online_support_chat.php - Pertolongan langsung atas talian


     

     

     


    • 0